[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...
arek427 - 17-12-2012, 17:24
no i niestety cykanie okazało się padniętymi panewkami
i przymusowym remątem silnika koszt 800 zł bez robocizny bo robię to w własnym zakresie
m6riano - 18-12-2012, 17:27
arek427,
http://www.blackhog.pl/remont.gif
arek427 - 21-12-2012, 23:21
jednak bardziej opłacalne okazuje się zmienienie silnika na 2.5 v6 mniejsze koszta remontu
m6riano - 22-12-2012, 02:27
arek427 napisał/a: | remontu |
arturj123 - 22-12-2012, 10:27
jeszcze te "zmienienie" nieco razi oko
Mefi2.5v6 - 23-12-2012, 17:16 Temat postu: po wymianie Witam dzis wymienilem olej na Elf Exellium LDS 5w40 plus dodatek do oleju liqui moly i nie zabardzo jestem zadowolony moze ktos chce posluchac i powiedziec co sadzi o tym
http://www.filedropper.com/gos0002 link do nagrania z dyktafonu
malina_drizzt - 23-12-2012, 18:42 Temat postu: Re: po wymianie
Mefi2.5v6 napisał/a: | Witam dzis wymienilem olej na Elf Exellium LDS 5w40 plus dodatek do oleju liqui moly i nie zabardzo jestem zadowolony moze ktos chce posluchac i powiedziec co sadzi o tym
http://www.filedropper.com/gos0002 link do nagrania z dyktafonu |
Jeśli silnik był dobrze rozgrzany to wybacz, że to powiem, ale sieczkarnia.
Robiłeś wcześniej płukankę?
Często jest tak, że sama płukanka nie wystarczy i po zalaniu trzeba przejechać kilkadziesiąt kilometrów.
Jeśli ten dodatek to liqui moly do wyciszania popychaczy to raczej niewiele pomoże.
U mnie płukanie pomogło na rok, silnik chodził cichutko nawet w zimie. Z czasem pomimo regularnych płukanek i wymiany oleju cykało coraz głośniej.
Następnie przyszedł etap wymiany na nowe i też nie pomogło bo dostałem chyba 2 albo 3 uszkodzone.
Jakiś miesiąc temu dla eksperymentu zalałem jedną porcję ceramizera.
Przez ten czas przejechałem jakieś 1200-1300km i nie wiem czy to cud czy ceramizer bo ostatnie kilkanaście odpaleń na mrozie nie słyszałem cykania ani razu nawet przy -12st. C.
Nie bardzo chce mi się w to wierzyć, że 4ml jakiegoś gluta w strzykawce może zrobić taką robotę.
Mefi2.5v6 - 23-12-2012, 19:10
Takprzed wymiana uzylem Liqui moly flush engina pochodizl silnik20 min na tym po czym zlalem olej i wlalem nowy i wymienilem filter na mana . hmm najlepsze jest to ze przed wymiana on tak chodzil czasem a czasem ciszej . moze ta teroia z olejem w popychaczu ktora tu kiedys widzialem. co do rozgrzania go pozadnie nie wiem przejade sie dzis jeszcze i sprawdze to chyba jak bedzie po przejechaniu jakis 50 km
m6riano - 23-12-2012, 21:12
Mefi2.5v6 napisał/a: | sprawdze to chyba jak bedzie po przejechaniu jakis 50 km |
napisz też jaki jest poziom oleju.
bbandi - 23-12-2012, 21:34 Temat postu: Re: po wymianie
malina_drizzt napisał/a: | Jakiś miesiąc temu dla eksperymentu zalałem jedną porcję ceramizera.
Przez ten czas przejechałem jakieś 1200-1300km i nie wiem czy to cud czy ceramizer bo ostatnie kilkanaście odpaleń na mrozie nie słyszałem cykania ani razu nawet przy -12st. C.
Nie bardzo chce mi się w to wierzyć, że 4ml jakiegoś gluta w strzykawce może zrobić taką robotę. |
On naprawdę działa, jakbyś miał do wymiany popychacze to by dalej pukały na pewno "magik" by nie pomógł, widocznie są jeszcze na tyle w dobrej kondycji że można jeździć i nie wydawać fortuny na oleje, płukanki, remonty itd wystarczy 60zł
Te dodatki Liqui Moly to tak samo wynalazki jak wynalazkiem jest Ceramizer z tym że Ceramizer Polskiego producenta działa i jest tańszy.
malina_drizzt - 23-12-2012, 23:43
Popychacze tak jak pisałem wymieniłem na nowe.
Przez kilkaset kilometrów było idealnie potem znowu cykanie.
Okazało się, że jeden lub więcej ma wadę fabryczną.
Po odpaleniu w zależności od ustawienia zaworów raz cykało wyraźnie, ale nie głośno, a innym razem kompletna cisza.
Po zalaniu ceramizera cykanie z czasem stało się coraz cichsze, a ostatnie kilkanaście odpaleń nawet na mrozie po tygodniowym postoju cisza.
Jeszcze nie do końca mnie to przekonało, ale zobaczymy jak będzie za kilka miesięcy.
Jeśli przez następne kilka tysięcy kilometrów nie usłyszę popychaczy, uwierzę w ceramizer.
xluki - 24-12-2012, 00:19
malina_drizzt napisał/a: | Jeśli przez następne kilka tysięcy kilometrów nie usłyszę popychaczy, uwierzę w ceramizer. | więc czekam na relacje
Mefi2.5v6 - 24-12-2012, 10:08
http://www.filedropper.com/gos0003 - nagranie po przejechaniu 60 km niby lepiej lecz nie do konca stan oleju prawie pod max tak na 90% gdzie 0 to minimum max to 100% . jak pisalem olej to Elf Exellium LDS 5w40 uzylem plukanki liqui moly oraz dolalem uszlachetniacz do oleju ( wyciszacz zaworow hydraulicznych ) marki liqui moly
komarsnk - 24-12-2012, 10:33
Albo olej tak parszywie podrobiony albo po płukance popychacz całkiem wyzionął ducha.
deejay - 24-12-2012, 12:29
Mefi2.5v6 napisał/a: | oraz dolalem uszlachetniacz do oleju ( wyciszacz zaworow hydraulicznych ) marki liqui moly |
Nic to nie daje , przerabiałem te tematy u klientów
Najlepszy rozwiazaniem , jest demontaz popychaczy i weryfikacja ile szt. jest uszkodzonych , nastepnie wymiana na sprawne lub nowe .
|
|
|