Nasze Miśki - The Fart - Mała angielska historia motoryzacji by Swinks
Jogurt - 05-09-2012, 20:32
m6riano napisał/a: | robertdg napisał/a: | kochajj napisał/a: | gdyby ktoś się przewrócił to członki latały by wszędzie... | Atrakcje zlotowe |
A dyplomy za to były przewidziane..?;-) |
Za najdalszy rzut śledzioną był kubek zlotowy w specjalnej edycji a dla samochodu 5L Lotosa 15w40
swinks_UK - 07-10-2012, 18:36
Właśnie wróciłem do domu kompletnie skonany.
Przed chwilą zakończylismy oficjalną część imprezy BRM Day u nas "na wiosce". Jako marshall byłem na nogach od 7:00 rano.
Warto było, wrażenia niezapomniane. Nalepsze to zapalanie na popych Coopera-Maseratti z 1957 roku.
Impreza mega udana.
Na żywo ścigali się byli mistrzowie F1, którzy kiedyś jeździli dla BRM: Jackie Stewart (ujeżdżał 2 bolidy), Damon Hill (w bolidzie jego ojca Grahama Hilla), Niki Lauda (w swym BRM).
Oczy (wrażniena wizualne, gryzące spaliny) i uszy (ryk silników) bolą, gardło od przekrzykiwania się zdarte.
Duży minus to ograniczona możliwość poruszania się (musiałem przebywać w miejscach jakie mi przydzielono), no i ograniczona mozliwość robienia zdjęć i filmików. Tak więć 99% zdjęć jest z dojazdu to paddocku, plus kilka słabych filmików (tutaj liczyłem na zapis ryku silników, ale niestety nawet mikrofon tego nie wytrzymywał)
Trochę zdjęć:
Przygotowania:
Filmik z wyjazdu z pitstopu:
Przygotowanie trasy:
Jackie Stewart:
Damon Hill:
Niki Lauda:
Trochę akcji:
Krzyzak - 07-10-2012, 18:57
swinks_UK napisał/a: | Nicky Lauda | ten Lauda??
swinks_UK - 07-10-2012, 19:11
Krzyzak napisał/a: | swinks_UK napisał/a: | Nicky Lauda | ten Lauda?? |
Ten.
Kurcze zrobiłem bład w zapisie imienia.
swinks_UK - 18-12-2012, 10:50
Ostatnie zakupy w Japonii:
1. Ecu firmy tunerskiej KS-ROM (za 8500 JPY):
2. Kompletne szyny do przednich foteli firmy Bride (za 1000 JPY):
Ot takie małe gifty na Święta
Torp12 - 18-12-2012, 10:56
swinks_UK napisał/a: |
Kompletne szyny do przednich foteli firmy Bride (za 1000 JPY):
|
Ja dokrecisz fotel do takich szyn to ile wyżej w (cm) będzie on stał niż normalnie?
swinks_UK - 18-12-2012, 12:44
Nie będzie różnicy, bo masz dwie opcje:
- odkręcenie kompletnego oryginalnego wózka z siedziska i przykręcenie nowego wózka
- zdemontowanie samych szyn (suwaków) z oryginału (na nich są tzw. łapy mocujace siedzisko do podłogi) i zastąpienie ich szynami z z zestawu z gotowym rozstawem łap.
Generalnie wysokość zostaje zachowana.
m6riano - 18-12-2012, 18:12
swinks_UK napisał/a: | (za 1000 JPY): |
1 jen japoński = 0,0368290179 złotego polskiego
nie wiedziałem że nasza waluta ma "15" znaków po przecinku..;-)
(mój kalkulator tyle nie ma)
Maretzky85 - 19-12-2012, 08:55
I co to ECU ma robić ? :>
swinks_UK - 19-12-2012, 10:49
Maretzky85 napisał/a: | I co to ECU ma robić ? :> |
Marek, tu nie o ecu chodzi ale o to jak KS-ROM pozmieniało mapy. Obok Mines'a jako jedyni mieli autoryzację od MMC na zmany map i przeprogramowali jakąś małą liczbę ecu dla manualnych vr4.
Ustawienia były robione pod stockowego vr4. Zmienione były mapy paliwowe na obu pętlach (open i closed loop), zapłon, obroty do 8000, i tak dalej.
W stockowym vr4 podnosiło to moc z 280 do 355 bhp.
Generalnie, jest to dobry materiał wyjściowy dla mnie do dalszych eksperymentów.
danino88 - 19-12-2012, 10:52
to ja tez taki poproszę
swinks_UK - 19-12-2012, 11:29
danino88 napisał/a: | to ja tez taki poproszę |
Szukaj, szukaj...
Ja przez ostatnich 5 lat z moim vr4 widziałem tylko 3 takie ecu i jedno ecu zrobione przez Mines'a
Normalnie... "jednorożec".
anwi - 19-12-2012, 14:12
jak dojdzie kliknij foto ze środka jak możesz..
pozdr
Owczar - 19-12-2012, 15:47
swinks_UK napisał/a: | Marek, tu nie o ecu chodzi ale o to jak KS-ROM pozmieniało mapy. |
Rozumiem, że skoro to taki biały kruk, to mapy są zablokowane do zgrania ecumasterem? Bo elektronika stockowa?
swinks_UK - 19-12-2012, 16:45
Wygląda to tak, że stockowy chip jest flashowany. Elektornika ecu jest bez zmian. Zazwyczaj są to ecu z chipem 7202f, choć słyszałem, że są egzemplarze z H8 a nawet 7201.
KS-ROM opracowało mapy na swojej hamowni na podstawie jakiś tam badań i wytycznych MMC i doszlifwało ecu image do wgrania. Ta współpraca z MMC to chyba raczej chodziło o protokoły do flashowania H8 i 7201 bo do niedawna te chipy w ogóle nie były "flashowalne".
Po wgraniu usuwali oznaczenie chipa i nanosili własne, do tego plomby na obudowie. Owszem flash z KS-ROM był do niedawna "nieodczytywalny", ale ostatnio ponoć MMCFlash juz to czyta choć jeszcze nie wszystkie tabele.
|
|
|