To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - The Fart - Mała angielska historia motoryzacji by Swinks

Jogurt - 05-09-2012, 20:32

m6riano napisał/a:
robertdg napisał/a:
kochajj napisał/a:
gdyby ktoś się przewrócił to członki latały by wszędzie...
Atrakcje zlotowe :p

A dyplomy za to były przewidziane..?;-)

Za najdalszy rzut śledzioną był kubek zlotowy w specjalnej edycji a dla samochodu 5L Lotosa 15w40 :rolleyes:

swinks_UK - 07-10-2012, 18:36

Właśnie wróciłem do domu kompletnie skonany.
Przed chwilą zakończylismy oficjalną część imprezy BRM Day u nas "na wiosce". Jako marshall byłem na nogach od 7:00 rano.
Warto było, wrażenia niezapomniane. Nalepsze to zapalanie na popych Coopera-Maseratti z 1957 roku. :mrgreen:
Impreza mega udana.
Na żywo ścigali się byli mistrzowie F1, którzy kiedyś jeździli dla BRM: Jackie Stewart (ujeżdżał 2 bolidy), Damon Hill (w bolidzie jego ojca Grahama Hilla), Niki Lauda (w swym BRM).
Oczy (wrażniena wizualne, gryzące spaliny) i uszy (ryk silników) bolą, gardło od przekrzykiwania się zdarte.
Duży minus to ograniczona możliwość poruszania się (musiałem przebywać w miejscach jakie mi przydzielono), no i ograniczona mozliwość robienia zdjęć i filmików. Tak więć 99% zdjęć jest z dojazdu to paddocku, plus kilka słabych filmików (tutaj liczyłem na zapis ryku silników, ale niestety nawet mikrofon tego nie wytrzymywał) :oops:
Trochę zdjęć:

Przygotowania:

Filmik z wyjazdu z pitstopu:

Przygotowanie trasy:

Jackie Stewart:

Damon Hill:

Niki Lauda:

Trochę akcji:

Krzyzak - 07-10-2012, 18:57

swinks_UK napisał/a:
Nicky Lauda
ten Lauda?? :)
swinks_UK - 07-10-2012, 19:11

Krzyzak napisał/a:
swinks_UK napisał/a:
Nicky Lauda
ten Lauda?? :)

Ten.

Kurcze zrobiłem bład w zapisie imienia.

swinks_UK - 18-12-2012, 10:50

Ostatnie zakupy w Japonii:

1. Ecu firmy tunerskiej KS-ROM (za 8500 JPY):

2. Kompletne szyny do przednich foteli firmy Bride (za 1000 JPY):

Ot takie małe gifty na Święta :mrgreen:

Torp12 - 18-12-2012, 10:56

swinks_UK napisał/a:

Kompletne szyny do przednich foteli firmy Bride (za 1000 JPY):

Ja dokrecisz fotel do takich szyn to ile wyżej w (cm) będzie on stał niż normalnie?

swinks_UK - 18-12-2012, 12:44

Nie będzie różnicy, bo masz dwie opcje:
- odkręcenie kompletnego oryginalnego wózka z siedziska i przykręcenie nowego wózka
- zdemontowanie samych szyn (suwaków) z oryginału (na nich są tzw. łapy mocujace siedzisko do podłogi) i zastąpienie ich szynami z z zestawu z gotowym rozstawem łap.
Generalnie wysokość zostaje zachowana.

m6riano - 18-12-2012, 18:12

swinks_UK napisał/a:
(za 1000 JPY):

1 jen japoński = 0,0368290179 złotego polskiego
;-)
nie wiedziałem że nasza waluta ma "15" znaków po przecinku..;-)
(mój kalkulator tyle nie ma)

Maretzky85 - 19-12-2012, 08:55

I co to ECU ma robić ? :>
swinks_UK - 19-12-2012, 10:49

Maretzky85 napisał/a:
I co to ECU ma robić ? :>

Marek, tu nie o ecu chodzi ale o to jak KS-ROM pozmieniało mapy. Obok Mines'a jako jedyni mieli autoryzację od MMC na zmany map i przeprogramowali jakąś małą liczbę ecu dla manualnych vr4.
Ustawienia były robione pod stockowego vr4. Zmienione były mapy paliwowe na obu pętlach (open i closed loop), zapłon, obroty do 8000, i tak dalej.
W stockowym vr4 podnosiło to moc z 280 do 355 bhp.
Generalnie, jest to dobry materiał wyjściowy dla mnie do dalszych eksperymentów.

danino88 - 19-12-2012, 10:52

to ja tez taki poproszę :)
swinks_UK - 19-12-2012, 11:29

danino88 napisał/a:
to ja tez taki poproszę :)

Szukaj, szukaj... :mrgreen:
Ja przez ostatnich 5 lat z moim vr4 widziałem tylko 3 takie ecu i jedno ecu zrobione przez Mines'a :wink:
Normalnie... "jednorożec".

anwi - 19-12-2012, 14:12

jak dojdzie kliknij foto ze środka jak możesz..

pozdr

Owczar - 19-12-2012, 15:47

swinks_UK napisał/a:
Marek, tu nie o ecu chodzi ale o to jak KS-ROM pozmieniało mapy.

Rozumiem, że skoro to taki biały kruk, to mapy są zablokowane do zgrania ecumasterem? Bo elektronika stockowa?

swinks_UK - 19-12-2012, 16:45

Wygląda to tak, że stockowy chip jest flashowany. Elektornika ecu jest bez zmian. Zazwyczaj są to ecu z chipem 7202f, choć słyszałem, że są egzemplarze z H8 a nawet 7201.
KS-ROM opracowało mapy na swojej hamowni na podstawie jakiś tam badań i wytycznych MMC i doszlifwało ecu image do wgrania. Ta współpraca z MMC to chyba raczej chodziło o protokoły do flashowania H8 i 7201 bo do niedawna te chipy w ogóle nie były "flashowalne".
Po wgraniu usuwali oznaczenie chipa i nanosili własne, do tego plomby na obudowie. Owszem flash z KS-ROM był do niedawna "nieodczytywalny", ale ostatnio ponoć MMCFlash juz to czyta choć jeszcze nie wszystkie tabele.