To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

Marcino - 04-04-2011, 22:35

Pieraś napisał/a:
michalina27 napisał/a:
otomo napisał/a:
Dzięki za odpowiedź.

KYB 341241 to podobno jakaś wzmacniana wersja.

Czy 341241 są np. twardsze? Czy wzmocnienie polega tylko na większej trwałości?

Mam takie świeżo założone. Z tego co mi powiedziano to one są właśnie do kombi.
Samochód mam taki sam, tylko, że ja przechodziłam z nivo na zwykłe. Nie odczuwam specjalnie żadnej twardości, a jeżdżę, jak części wiadomo, po bezdrożach.

Wybaczcie głupie pytanie .... jeśli w kombi sa nivomaty to można na tych sprężynach co tam są montować te podane wyżej amorki bez przeróbek?

Nie można, sprężyny od nivo sa zdecydowanie za słabe - przerabiałem to u siebie. Dodatkowo sprężyna ma inną średnicę na dole, trzeba by od poprzedniego galanta amorek dać (ja tak mam). Nawet specjalne gumy miedzy zwoje niewiele dawały. dopiero dorobiłem sprężyny i jest ok. Łatwiejszym sposobem są przednie sprężyny lub dedykowane.
pozdrawiam
Marcino

Juiceman - 04-04-2011, 22:38

Pieraś napisał/a:
są montować te podane wyżej amorki bez przeróbek?

Na sprężynach od Nivo nie można montować zwykłych amorków - jednak gdybyś musiał spróbować to efekt byłby taki jakbyś w ogóle sprężyny nie zamontował.

dawidbori - 05-04-2011, 23:53

zakladas sprezyny przednie tylko o jeden zwoj je skroc i jest super przerabialem to jest teraz git sztywniejszy twardszy i drogi sie trzyma
michalina27 - 06-04-2011, 12:00

dawidbori napisał/a:
zakladas sprezyny przednie tylko o jeden zwoj je skroc i jest super przerabialem to jest teraz git sztywniejszy twardszy i drogi sie trzyma

A po kiego cokolwiek przerabiać, kupuje się sprężyny do kombi i już.
Ja do amorków kupiłam Monroe, bo tylko takie udało mi się dostać.
Tu zresztą była dość zabawna sytuacja bo kazali mi podać numer VIN po czym dostarczyli sprężyny do nivo, później wymienili na normalne.

dawidoski13 - 06-04-2011, 20:24

michalina27, tzn po porostu kupiłaś normalne sprężyny i amorki, tak? A wszystko pasuje czy trzeba coś przerabiać itp?
michalina27 - 07-04-2011, 00:18

dawidoski13 napisał/a:
michalina27, tzn po porostu kupiłaś normalne sprężyny i amorki, tak? A wszystko pasuje czy trzeba coś przerabiać itp?

W zasadzie wszystko nowe bo:
1. zwykłe amorki KYB made in Japan
2. sprężyny Monroe
3. zestaw ochronny amortyzatora (odboje + osłony)
4. górne mocowanie(poduchy)
całość ok.970 zł nic nie trzeba przerabiać. Wyjmuje się stare nivo i sprężyny, a montuje się nowe i już.

dawidoski13 - 07-04-2011, 16:21

O to w takim razie fajnie, że można to tak łatwo zastąpić, 970zł to o wiele korzystniejsza cena od nivo!

[ Dodano: 07-04-2011, 16:22 ]
A zapomniałem jeszcze zapytać czy podniósł się coś czy stoi normalnie jak na nivo :?:

Dzwigu - 08-04-2011, 17:10

Ja osobiście przestrzegam wszystkich przed kupowaniem amorków MAGNUM. Chciałem zaoszczędzić i kupiłem ten szmelc.... Naczytałem się, że to niby 2-ga linia KYB na Europę i dlatego są tańsi itp... Teraz po roku jazdy piszczą przeokrutnie i drażnią ucho. Za doświadczeniem idąc z tyłu teraz wsadziłem KYB i Misiaczek leciwy bo leciwy a bryka jak młodzieniaszek ... bez popiskiwania... oczywiście z tyłu :)
jafo2 - 10-04-2011, 18:45

Witam ponownie.
Zamierzam wreszcie wymienić komplet amorków, mam obniżone auto o 30mm Galant EA2A poliftowe. Teraz pytanie jakie amorki wziąć. Nie chce nic od "pepików".
Tokico raczej poza zasięgiem.
Jeśli chodzi o KYB to 341141 na przód i 341241 na tył będą pasować?
Które da się dostać produkcji Japońskiej?

marcinzam - 10-04-2011, 19:38

jafo2 napisał/a:
Witam ponownie.
Zamierzam wreszcie wymienić komplet amorków, mam obniżone auto o 30mm Galant EA2A poliftowe. Teraz pytanie jakie amorki wziąć. Nie chce nic od "pepików".
Tokico raczej poza zasięgiem.
Jeśli chodzi o KYB to 341141 na przód i 341241 na tył będą pasować?
Które da się dostać produkcji Japońskiej?

będą pasować 341241 , i są ponoć produkcji japońskiej, Krzyzak miał montować w czwartek, oraz michalina27 ma już zamontowane

Krzyzak - 10-04-2011, 21:06

miałem montować, ale Kibloo miał mi je od Japaneze przywieźć i niestety nie mógł w czwartek - dopiero w tym tyg. będę montować
co do Magnum - już pisałem - mi skrzypiały po pół roku, oddałem i dostałem kasę, dołożyłem do KYB
Magnum to polskie amortyzatory a nie żadna linia KYB! - z KYB nie mają NIC wspólnego...

dawidbori - 10-04-2011, 22:59

ja mam monroy na tyle i chwale juz 1tys km zrobilem i ok i sa tanie
fergul11 - 10-04-2011, 23:59

Witam was i zastanawiam się nad waszą awersją do czeskich KYB , czytam ten temat prawie od początku ,ale każdy albo boi się je założyć , albo ma inne i przestrzega przed tymi .
Coś około 1.5 roku jeżdżę (żona jeździ) na KYB przód japoński , tył czeski i amorki suche , auto sztywne , nawet za bardzo sztywne ,nic nie piszczy , nie skrzypi i nie stuka/puka .
Przyznać muszę że 85% przebiegu to autostrada , skąd się biorą złe opinie o czeskich KYB ?
A może na "polskie drogi" są zbyt delikatne ?
pozdrawiam was , życzę trafnych wyborów i bezawaryjnej jazdy :)

Juiceman - 11-04-2011, 01:16

Ja też jeżdżę na czeskich i nie narzekam ;)
tomrom - 11-04-2011, 08:36

Ja też mam czeskie KYB (przód wymieniony w czerwcu zeszłego roku, tył 2 tygodnie temu) i też nie narzekam