[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód
cichy_86 - 09-10-2013, 19:33
sipex napisał/a: | http://allegro.pl/piasta-lozysko-kola-przod-mitsubishi-galant-koyo-i3564707411.html
tu jest najtaniej też będę zamawiał u nich dwie sztuki |
ja potrzebuje na Tył
[ Dodano: 16-10-2013, 19:56 ]
i jak ?? jest ktoś w stanie mi podesłać link do tylnego łożyska
2pac - 19-10-2013, 13:13
lewe tylne koło
zamiennik JPN - cena ok. 230-250zł
zrobiłem: 22.666km
jeździłem ok. 16 miesięcy
po tym czasie/przebiegu - luz wyczuwalny na samej piaście!!
koło jak mechanik podniósł, było widać jak bardzo chodzi na boki...
do wymiany kwalifikowało się znacznie wcześniej!!
najgorsze jest to, że bałem się jeździć z takim kołem, a do pracy trzeba dojeżdżać - jedyne co mieli dzisiaj w sklepie, to ten sam zamiennik - wiec znowu założone na to same koło...
cichy_86 - 19-10-2013, 16:55
dzięki
czapelka - 20-10-2013, 13:39
Panowie szybkie pytanie czy piasta z łozyskiem z tej aukcji będzie pasować do Galanta 99r(dwutłoczkowy) kombi 2,5 V6 ?
http://allegro.pl/galant-...3625123236.html
Hugo - 20-10-2013, 14:14
czapelka napisał/a: | czy piasta z łozyskiem z tej aukcji będzie pasować do Galanta 99r(dwutłoczkowy) kombi 2,5 V6 ? | Będzie. P.S. Ładnie odpicowane na sprzedaż
czapelka - 20-10-2013, 14:26
Hugo napisał/a: | czapelka napisał/a: | czy piasta z łozyskiem z tej aukcji będzie pasować do Galanta 99r(dwutłoczkowy) kombi 2,5 V6 ? | Będzie. P.S. Ładnie odpicowane na sprzedaż |
Zauważyłem ale zamienniki JPN po roku mają luz etc., więc spróbuję tego majątek to nie jest jak za darmo
Pawlacz - 20-10-2013, 20:46
Krzyzak napisał/a: | a ja swoje - łożysko koyo + stara, oryginalna piasta (po ew. zebraniu na tokarce - jeśli się skrzywiła) |
a możesz podać jakiś numer łożyska na tył oczywiście?
Krzyzak - 20-10-2013, 21:01
nie znam numerów, brałem od Japaneze - on wszystko dobierał
budzik199000 - 20-10-2013, 21:12
a co powiecie o łożyskach firmy SKF? bo właśnie takie założyłem na przód
Hugo - 20-10-2013, 21:13
budzik199000 napisał/a: | a co powiecie o łożyskach firmy SKF? | Najwyższa półka.
budzik199000 - 20-10-2013, 21:27
do tyłu też takie będę zakładał
komarsnk - 21-10-2013, 06:19
budzik199000 napisał/a: | do tyłu też takie będę zakładał |
Gdzie kupowałeś i po ile?
budzik199000 - 21-10-2013, 07:20
niestety nie wiem bo to mi znajomy załatwiał bo powiedzmy ma u mnie pewien dług wiec po ile i gdzie to nie wiem ale spróbuje ustalić
Łysy88 - 23-10-2013, 16:01
Panowie a wymiana tylnej piasty w Ea2w to ciężka robota wymagająca jakiś specjalnych narzędzi? bo że kanał to się domyślam
Edit.
Znalazłem zwrotnice całą na tył do Galanta kombi, kiedyś kupowałem bo potrzebowałem mocowanie amortyzatora a sprzedawali tylko całe zwrotnice. Wykręciłem z niej piastę i wyczyściłem kółkiem drucianym. Czy da się sprawdzić sprawność łożyska na takiej piaście w ręku? U mnie prawy tył jak się kręci to tak jakby trzeszczy, jakby kulki przeskakiwały (ale łożysko się kręci płynnie) a w jeździ od 30 do 60 km/h słychać wycie strasznie. Teraz troche pojeździłem i wydaje mi się że to właśnie to łożysko ale sam mogę sobie to podświadomie sugerować:)
Pomyślałem że gdyby ta piasta co mam byłaby ok to mógłbym na próbę wymienić je i sprawdzić czy to jest powodem a później poszukać czegoś porządnego. Łożysko na oko kręci się z lekkim oporem, nie hałasuje, nie wygląda jakby miało jakieś luzy.. Ale to wszystko w ręku sprawdzane.
Mam jeszcze pytanie odnośnie montażu, czy trzeba cały układ hamulca ręcznego demontować? W tej zwrotnicy co ją mam już tego układu nie było. I czy trzeba wykręcać czujnik ABS? Czy może sobie zostać do wymiany?
Będę bardzo wdzięczny za informacje.
Szafiq - 23-10-2013, 18:04
Łysy88 napisał/a: | Panowie a wymiana tylnej piasty w Ea2w to ciężka robota wymagająca jakiś specjalnych narzędzi? bo że kanał to się domyślam
Edit.
Znalazłem zwrotnice całą na tył do Galanta kombi, kiedyś kupowałem bo potrzebowałem mocowanie amortyzatora a sprzedawali tylko całe zwrotnice. Wykręciłem z niej piastę i wyczyściłem kółkiem drucianym. Czy da się sprawdzić sprawność łożyska na takiej piaście w ręku? U mnie prawy tył jak się kręci to tak jakby trzeszczy, jakby kulki przeskakiwały (ale łożysko się kręci płynnie) a w jeździ od 30 do 60 km/h słychać wycie strasznie. Teraz troche pojeździłem i wydaje mi się że to właśnie to łożysko ale sam mogę sobie to podświadomie sugerować:)
Pomyślałem że gdyby ta piasta co mam byłaby ok to mógłbym na próbę wymienić je i sprawdzić czy to jest powodem a później poszukać czegoś porządnego. Łożysko na oko kręci się z lekkim oporem, nie hałasuje, nie wygląda jakby miało jakieś luzy.. Ale to wszystko w ręku sprawdzane.
Mam jeszcze pytanie odnośnie montażu, czy trzeba cały układ hamulca ręcznego demontować? W tej zwrotnicy co ją mam już tego układu nie było. I czy trzeba wykręcać czujnik ABS? Czy może sobie zostać do wymiany?
Będę bardzo wdzięczny za informacje. |
Wymiana piasty banalna. Zdejmujesz tarczo-bębęn, odkręcasz 4 śruby mocujące piastę z tyłu,wyciągasz,montujesz nową. Cała operacja kiedyś zajęła mi może 20min/strona ze zdjęciem koła.Nie trzeba nic więcej demontować.
|
|
|