To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

Andrew - 11-04-2011, 13:27

Krzyzak napisał/a:
Magnum to polskie amortyzatory a nie żadna linia KYB! - z KYB nie mają NIC wspólnego...
Ja chyba spróbuję Magnum zakupić do swojego gala, różnica jest spora w cenie, jak się trafi, to może trochę pojeżdżę.

[ Dodano: 11-04-2011, 14:17 ]
A tak przy okazji, kto jeszcze miał niemiłe i jakie niespodzianki z amorkami Magnum :?:

j-rules - 11-04-2011, 23:31

ja tylko takie ze raz w dostawie przyszedł jeden wylany.
Z kolei kolega ma i nie narzeka. Jak widac zalezy jak sie trafi, ale skoro wymieniac mozna od kopa w ramach gwarancji to czemu nie?

robertdg - 12-04-2011, 06:50

andrew84 napisał/a:
a chyba spróbuję Magnum zakupić do swojego gala
Dopłac choćby do Monroe (od 108zł na allegro za przednie), będa skrzypiec i ludzie będą się oglądać jak za wozem drabiniastym, no chyba, że wymieniasz cały komplet, to już warto zaryzykowac coś takiego http://moto.allegro.pl/ko...1519044984.html
Andrew - 12-04-2011, 07:47

robertdg napisał/a:
Dopłac choćby do Monroe
Trafiłeś w 10 :wink: Zamówiłem Monroe u Japaneze, 125zł/szt. Jakiś nowy towar, gwarancja 3 lata :)
Krejzi - 12-04-2011, 09:12

ja zamierzam kupic dzisiaj gazowe KYB - 341141
Ale slyszalem ze uzytkownicy subaru narzekają na kyb excel -g , wychodzi mniej wiecej za 180 sztuka. cos lepszego w tej cenie? cyz to najlepszy wybór ? ;)

coolluk - 14-04-2011, 21:02

Mam takie pytanie z innej beczki :) Panowi skoro jeśli nivomaty mają za zadanie utrzymywać stałą pozycję samochodu to czy w tych modelach galanta jest potencjometr ustawiania pozycji reflektorów ???
Juiceman - 14-04-2011, 21:44

coolluk napisał/a:
Mam takie pytanie z innej beczki :) Panowi skoro jeśli nivomaty mają za zadanie utrzymywać stałą pozycję samochodu to czy w tych modelach galanta jest potencjometr ustawiania pozycji reflektorów ???

Tak jest :)

wojtas JDM - 14-04-2011, 23:23

andrew84 napisał/a:
robertdg napisał/a:
Dopłac choćby do Monroe
Trafiłeś w 10 :wink: Zamówiłem Monroe u Japaneze, 125zł/szt. Jakiś nowy towar, gwarancja 3 lata :)

hehe:) pozwolę się pochwalić ten "nowy towar" u Pana Malika znaczy Japaneze to moja sprężyna. Wcześniej kupiłem KYB na tył z innego źródła i są dobre ale ciut przydrogie w stosunku do niewiele gorszego MONROE. Więc przy zamawianiu amorków do przodu w marcu znalazłem ofertę na allegro właśnie z monroe za 125zł i wysłałem ją do Japaneze, żeby zweryfikowął czy też jest w stanie takie załatwić, ponieważ wole sprawdzone źródło no i zawsze to mitsumaniak sobie zarobi a nie ktoś obcy:) ja montować będę przed Wielkanocą bo połącze to od razu z wymianą rozrządu. Wtedy będę mógł się podzielić opinią z użytkowania i oficjanlie polecić lub odradzić... czas pokaże :wink:

Krzyzak - 15-04-2011, 07:04

do mnie wczoraj przyszła paka od Japaneze - m.in. z japońskimi KYB na tył
tylko nie mam czasu zamontować

coolluk - 15-04-2011, 07:28

Juiceman napisał/a:
Tak jest

Hehe to nie rozumiem :) jestem na to za głupi :p

KucharZ - 15-04-2011, 08:17

coolluk napisał/a:

Hehe to nie rozumiem :) jestem na to za głupi :p

Tu nie ma czego rozumieć ;) wystarczy zajżeć do instrukcji obsługi. Nivomat niweluje obniżenie tyłu auta przy załadunku. Wg instrukcji nie poradzi sobie przy pełnym załadunku, żeby podnieść samochód do poziomu 0

Tak więc dla gala bez nivo przy pełnym załadunku ustawiasz światła na 4
Dla gala z nivo przy pełnym załadunku ustawiasz światła na 2

Juiceman - 15-04-2011, 09:57

Nivomat ustawia tył do poziomu, a nie pionu ;) . Że jak dasz 50 kg na jedną stronę to nie przekrzywi Ci auta;)
KucharZ - 15-04-2011, 10:26

Ok Przemku. Tylko mi chodzi o to że jak dasz na obie strony po te 50KG to auto będzie wyglądać jakby nic nie miało :) ale jak mu wrzucisz 500KG czy tam 5 osób + bagaże to już nivo tak wysoko auta nie podniosą żeby nie było potrzeby użycia regulacji świateł.

Chociaż co do samych wartości to się pomyliłem.
Instrukcja mówi tak:

Juiceman - 15-04-2011, 10:52

No tak bo Nivomat poziomuje - ma być ten sam poziom względem drugiego nivomatu ; ), i nic tu nie mówię o wysokości:)
KucharZ - 15-04-2011, 11:07

Juiceman napisał/a:
No tak bo Nivomat poziomuje - ma być ten sam poziom względem drugiego nivomatu ; ), i nic tu nie mówię o wysokości:)

Ja tylko staram się koledze coolluk wytłumaczyć po co jest regulacja świateł w przypadku gdy auto posiada Nivo. ;) może nie mam daru jasnego przekazywania informacji ... :P