To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - The Fart - Mała angielska historia motoryzacji by Swinks

Maretzky85 - 12-02-2013, 16:25

Potrzebuje tylko danych co to za wtryski i z czego są :P
swinks_UK - 14-02-2013, 20:22

Wtryskiwacze już wyczyszczone, były gotowe jakiś czas temu, ale dopiero do mnie dotarły.

1. Komplet "starych" (ze starego silnika), czyszczone zimą 2011 roku. Jedna sztuka kompletnie padnieta (elektrozawór uszkodzony - wtryskiwacz cały czas w pozycji "open"), 1 sztuka tendencje do zacinania się na zimnym silniku przy niskim ciśnieniu na szynie paliwowej (wolne obroty), 4 pozostałe zasyfione woskiem, wydajność od 351 do 359cc. Słabo. Po czyszczeniu mam tylko 4 sprawne z wydajnością 388cc :oops:
2. Komplet z "nowego" silnika. Przebieg 43k km. Hm... wszystko powie tabelka:

deejay - 14-02-2013, 20:27

swinks_UK napisał/a:
1. Komplet "starych" (ze starego silnika), czyszczone zimą 2011 roku. Jedna sztuka kompletnie padnieta (elektrozawór uszkodzony - wtryskiwacz cały czas w pozycji "open"), 1 sztuka tendencje do zacinania się na zimnym silniku przy niskim ciśnieniu na szynie paliwowej (wolne obroty), 4 pozostałe zasyfione woskiem, wydajność od 351 do 359cc. Słabo. Po czyszczeniu mam tylko 4 sprawne z wydajnością 388cc

To juz wiesz dlaczego swieczka oberwała :wink:

swinks_UK - 14-02-2013, 21:13

deejay napisał/a:

To juz wiesz dlaczego swieczka oberwała :wink:

Niby tak.

Przy okazji dostałem jeszcze kartkę A4 z opisem dlaczego, co i jak. No więc, wtryskiwacze uległy szybkiemyu zużyciu, bo pracowały na swej granicy wydajności (na co wskazują problemy elektrozaworów w 2 sztukach), na max. duty cycle, a powinno się dobierać wtryskiwacze, które mają zapas jeszcze z 15-20% do maxa.

Dołączona tabelka z "nowego" kompletu jest po to by uświadomić ludziom, że nawet niewielki przebieg ma wpływ na wydajność wtryskiwaczy, w tym wypadku 43k km i juz zauważalne pogorszenie.

Maretzky85 - 14-02-2013, 21:23

A gdzie to można w Polsce zrobić ? :P
swinks_UK - 14-02-2013, 21:28

Maretzky85 napisał/a:
A gdzie to można w Polsce zrobić ? :P

Założę się, że wiesz Marku :wink:
A jakby były wątpliwości to znalazłem taki namiar w PL po szybkim googlowaniu:
http://regeneracja.wtryskiwaczy.pl/

deejay - 14-02-2013, 21:32

swinks_UK napisał/a:
Maretzky85 napisał/a: A gdzie to można w Polsce zrobić ?

Założę się, że wiesz Marku

:?: :wink:

Torp12 - 15-02-2013, 20:49

Chyba bedzie trzeba pomyslec na wiosne o takim czyszczeniu:) Tylko zastanawiam sie czy po takim zabiegu trzeba ponownie stroic silnik czy tez nie?
Jogurt - 15-02-2013, 20:53

Tomek to poproszę o jeszcze jedną przejażdżkę tym razem na 6 garkach które żyją :)
swinks_UK - 18-02-2013, 11:26

Silnik poskładany, wałki poustawiane na 0/0, może przed sezonem letnim znajdę czas by ustawić kąty na kołach w Eurospec. Dyno jest niezbędne.
Teraz czas na zamontowanie. Potem przyjdzie czas na podmianę dyfra na S-AYC.
:mrgreen:

swinks_UK - 02-03-2013, 11:59

Dziś stary silnik wraca do "full glory". :mrgreen:
Przyczyną złego osadzenia (jak to po polsku? "bad valve seating") 2 zaworów było po prostu zle ułożenie się zamków na trzonkach w talerzykach. Na pierwszy rzut oka nie do wychwycenia. Wychodzi bokiem nasz partyzancki pośpiech z kochajjem by zdarzyć na Wawrzke. :?
Gwoli wyjaśnienia dla kilku ignorantow z forum, "bad valve seating" to coś zupełnie innego niż przepalone zawory. :P
Silnik właśnie sprawdzony na kompresje, po południu ląduje w... gołej budzie Imprezy II gen. Nowy projekt Garretha i Dana :mrgreen:
Jutro koniec robót z moim Fartem :wav:

kochajj - 02-03-2013, 19:40

w której głowie to było?
swinks_UK - 02-03-2013, 20:37

Przód, środkowy cylinder.
swinks_UK - 07-03-2013, 22:38

Wczoraj obiecałem Fartowi, ze idzie na sprzedaż. 4 dni walki, ofiary w ludziach, jestem wykończony. Jutro moze wiecej szczegółów... :twisted:
Krzyzak - 08-03-2013, 07:41

eeee tam - nie sprzedasz
miałem ostatnio podobne myśli co do bordka - bo chciałem kupić drugi motor i miejsce w garażu mi potrzebne
ale Baśka mi wybiła z głowy - powiedziała, żebym lepiej sprzedał pierwsze moto :shock: