[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
coolluk - 15-04-2011, 13:55
Hehe narobiłem zamieszania z tymi światłami ale dziękuje za wytrwałe wbijanie do głowy
Juiceman - 15-04-2011, 14:01
Etam, zamieszanie dzięki takim dyskusją zawsze w temacie znajdzie się więcej informacji, a nóż się komuś przydadzą
jafo2 - 16-04-2011, 10:40
Krzyzak możesz podać cenę jaka zapłaciłeś za amory chcę się zorientować ile drożej wyjdzie u Japaneze niż w InterCars. Chciałem się upewnić że 341241 na 100% pasują, michalina27 ma założone ale on ma kombiaka. Kidy planujesz zakładać swoje?
Amorki mam zamówione w Inter-Carsie przednie już są made in Japan (tylne 213 tylko z Czech mają) 341241 Japońskie zamówione w poniedziałek powinny być.
Pozostaje jeszcze sprawa śruby mimośrodowej, w InterCarsie nie znalazłem, a na allegro 80 zł sztuka ma ktoś namiar gdzie kupić taniej. A może mają w Inter-Carsie tylko trzeba wiedzieć jak szukać?
Krzyzak - 17-04-2011, 21:53
he he - amory już mam, ale jeszcze Marek nie przesłał mi faktury - tak już z nim mam dobrze, że często płacę, kiedy chcę...
śruby mimośrodowe u Marka są po ca 45 zł, ale można też po 35-40 znaleźć (ktoś na forum takie kwoty podawał)
czerwony88 - 19-04-2011, 23:23
Czytałem w temacie ale niewiele jest na ten temat.Niedługo będę zmieniał amortyzatory z przodu.Mogę mieć tokico olejowe(tańsza wersja) lub kayaby gazowe.Które polecacie, chodzi mi przede wszystkim o różnice gazowe-olejowe.
m6riano - 19-04-2011, 23:32
kyb excel - g, gazowe, MadeInJapan
gołąb - 21-04-2011, 21:23
Jeśli był ten temat już to bardzo przepraszam, ale nie doczytałem się nigdzie....
...a mianowicie: na jakiej zasadzie nivo wogóle działa, skoro nie ma do amorów podprowadzonych żadnych przewodów ani elektrycznych, ani hydraulicznych
a 2 pytanko to: czy wie ktoś gdzie kupić Górne mocowania amortyzatora i sprężyny do zwykłych amorków , bo z tego co się doczytałem to taki zestaw można dać w zastępstwie za nivo...
Juiceman - 21-04-2011, 21:44
1. temat poruszany, ogólnie chodzi o to, że w nivomacie masz dwie komory olejowe, które dążą do wyrównania poziomu w obu komorach.
2. Intercars, Marek Malik.
gołąb - 22-04-2011, 07:04
ic,saga i innie firmy nie posiadają sprężyn -od "zwykłego" kombiaka (są stany zerowe), ani mocowań amortyzatora...a same amory nic mi nie dadzą ? Bo jak rozumiem nivo można zastąpić tylko kompletem...
fredfm - 22-04-2011, 08:27
Ostatnio przerabiałem temat "przeskoku" z nivo na zwykłe amorki. Amortyzatory kupiłem Bilsteina (twarde niemiłosiernie). Dokupiłem niby dedykowane sprężyny do kombi firmy lesjofors ale po założeniu auto siedziało zbyt nisko. Praktycznie koła zaczynały się chować w nadkolach.. Za poradą forumowiczów kupiłem sprężyny przednie i założyłem na tył. Pasują idealnie i autko stoi tak jak powinno. Jeżeli nie masz gazu i nie przewozisz jakiegoś towaru to warto udać się do lokalnego kowala i skrócić jeszcze te sprężyny o 1 zwój.. będzie stał jak w fabryce
Co do mocowań, ja kupiłem zestaw naprawczy mocowania firmy KYB.. Za ok 50zł strona w intercarsie, na allegro widziałem za niecałe 40zł. Talerzyk i gumę górnego mocowania pozostawiłem oryginalną z nivo, nowa sprężyna siadła idealnie na niej.
gołąb - 22-04-2011, 10:17
fredfm napisał/a: | Co do mocowań, ja kupiłem zestaw naprawczy mocowania firmy KYB.. Za ok 50zł strona w intercarsie | ja mam tależyki spróchniałe i nie mogę ich nigdzie dokupić
fredfm - 22-04-2011, 10:44
talerzyków właśnie nie mogłem nigdzie dostać, moje też były lekko pordzewiałe. Odczyściłem je i pomalowałem farbą antykorozyjną i założyłem. Jest ok.
Spróbuj podzwonić po auto złomach, często sprzedają osobno amortyzator i sprężyny, a górne mocowanie im zostaje...
gołąb - 22-04-2011, 12:55
moje się już rozpadają...
michalina27 - 22-04-2011, 14:09
Pytajcie w Japaneze u Marka Malika.
O ile się nie mylę jest to zestaw ochronny amortyzatora ok. 50 zł.
tomix - 26-04-2011, 13:38
Witam
Koledzy napiszcie proszę co myślicie oTokico olejowych na przód?
Ewentualnie ile inne przez Was proponowane mogą kosztować u Pana Malika?
|
|
|