Nasze Miśki - Jeden z ostatnich diesli na forum i towarzysząca mu colcinka
Wszyc - 15-11-2011, 08:57
Mi się podoba konstrukcja mojego starszej generacji 4D68T więcej mechaniki jeszcze więcej pierdółek na silniku, wężyków podciśnień itp. przez tą dużą ilość szczegółów powinien wyglądać oszałamiająco po wypolerowaniu na lustro gdyby koszty naprawy mojego były tańsze niż mój swap na benzynę pewnie bym przy dieslu został i bawił bym się w jego modyfikacje
Polerowanie kanałów w głowicy, porting głowicy, zrobił bym mu inny kolektor wydechowy bo oryginalny ma bardzo niską przepustowość, kolektor dolotowy też by się wystrugało własny o większej przepustowości
Pokombinował bym nad układem chłodzenia jak można zwiększyć jego wydajność
Polerowanie bloku silnika do dołu w środku w celu poprawienia obiegu oleju by nie osadzał się na ściankach bloku niepotrzebnie
zsafozowanie otworów smarujących na wale korbowym w celu poprawienia przepływu oleju na wyższych obrotach ale lekkie bo diesel wolno się kręci
I inne jeszcze zabiegi które mogły by poprawić warunki pracy dieselka moc by się nie zwiększyła pewnie raczej zależało by mi na tym by można było go pałować bardziej a silnik to dzielnie znosił
Ale się rozgadałem przepraszam
Andrew - 15-11-2011, 09:02
Wszyc napisał/a: | Ale się rozgadałem przepraszam |
spoko, jesteś jeden z niewielu, którzy są za
sveno - 15-11-2011, 12:30
to teraz dla równowagi trzeba napisać o zaletach V6: koszty zakupu podobne, eksploatacji nieco wyzsze, po zagazowaniu jezdzisz taniej niż Dieslem, wiem ze istnieją zagorzali przeciwnicy LPG, ale ja chwale sobie to rozwiązanie podobnie jak połowa Polaków, Włochów i Holendrów Jako bonus dostajesz piękny dźwięk V6 no i przyzwoite osiągi (rok temu dla mnie to był szał, dziś przyzwoitość ) Wszyc napisał/a: | 2,5 V6 jest na pęczki | to może świadczyć o tym, że to naprawdę słuszny wybór większość prawie zawsze ma rację a jeśli chodzi o oryginalność, to Galant sam w sobie, nie ważne z jakim serduchem jest bardzo oryginalny i unikalny.
Wszyc - 15-11-2011, 12:54
jak swapować to na 3,5 V6 z Diamante albo 3.8 Miviec V6 z Eclipse jak już coś robić to tak by miało to sens
fj_mike - 15-11-2011, 14:43
Wszyc napisał/a: | jak swapować to na 3,5 V6 z Diamante albo 3.8 Miviec V6 z Eclipse |
I mówi to przeciwnik "Fałek"
andrew84, ty wiesz Porzuć dizla
Andrew - 15-11-2011, 21:45
fj_mike napisał/a: | andrew84, ty wiesz Porzuć dizla |
Jak narazie nie porzucam.
Odkąd mam czyli 2 lata, zmieniłem rozrząd, olej parę razy i świece żarowe
fj_mike - 15-11-2011, 22:41
andrew84 napisał/a: | Odkąd mam czyli 2 lata, zmieniłem rozrząd, olej parę razy i świece żarowe |
No to ja zrobiłem mniej
Rozrząd i olej.
Świece tuż tuż.
Ale w Galu to nie jednostka napędowa generuje największe koszta (no chyba, że głowica w dizlu pęknie ).
Hugo - 16-11-2011, 09:13
fj_mike napisał/a: | No to ja zrobiłem mniej | Żadnego wahacza ani łącznika nie wymieniałeś? Jak Ty jeździsz?
Andrew - 16-11-2011, 09:19
Hugo jemu chodziło o samą obsługę silnika i mi też
Hugo - 16-11-2011, 09:21
Aha, OK, nie zrozumiałem.
m6riano - 16-11-2011, 19:29
Owczar napisał/a: | Zanim kupisz diesla, przejedź się V6 i pryśnie czar diesla |
Posłuchaj rady "wujka dobra rada"...;-)
Andrew - 16-11-2011, 21:20
m6riano napisał/a: | Posłuchaj rady "wujka dobra rada"...;-) |
A on posłucha rady swojego stryja
p2 - 17-11-2011, 20:39
Andru, juz sie nie moge doczekac weekendu.
Andrew - 17-11-2011, 22:19
Cytat: | Andru, juz sie nie moge doczekac weekendu. |
Hehe, znowu coś wymyślisz i nie pojedziemy
p2 - 17-11-2011, 22:47
juz dobra dobra,pojedziemy,co najmniej obejzec:D
|
|
|