[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód
MEMMITS - 31-10-2013, 22:40
Witam a co powiecie na te łożysko producent KOYO http://www.4cars.pl/samoc...ola,0,0.php#top
Hugo - 01-11-2013, 10:52
KOYO było montowane fabrycznie.
MEMMITS - 01-11-2013, 21:32
Wiem tylko nikt nie pisał na forum o firmie OYODO a cena jak widać dobra jak za koyo a w niektórych postach ceny są kosmiczne za koyo. Łożyska są w pudełkach KOYO,tylko nalepka OYODO takie zakupiłem właśnie u siebie w sklepie.
wilk88 - 02-11-2013, 00:10
Jak to w końcu jest z łożyskami, bo czytam w internetach i na forach i zdania jak zwykle podzielone Jak szumi mi koło przy ok. 90km/h gdy jadę prosto i gdy skręcam w lewo (jak skręcam w prawo to jest cisza) to które łożysko jest padnięte? prawe? Jakie są szanse, że to przednie a nie tylne? I jaka jest nadzieja że to tylko opony?
sipex - 02-11-2013, 00:18
nadzieja bardzo duża kolega kupił focusa i prawe koło wyło masakrycznie kążdy mówił żę łożsko do wymiany nawet ten co sprzedawał..a tu okazało się,że oponę zmienił i cisza zacznij od tego
malina_drizzt - 02-11-2013, 01:31
wilk88 napisał/a: | Jak to w końcu jest z łożyskami, bo czytam w internetach i na forach i zdania jak zwykle podzielone Jak szumi mi koło przy ok. 90km/h gdy jadę prosto i gdy skręcam w lewo (jak skręcam w prawo to jest cisza) to które łożysko jest padnięte? prawe? Jakie są szanse, że to przednie a nie tylne? I jaka jest nadzieja że to tylko opony? |
Jeśli skręcasz w lewo i hałasuje to z reguły łożyska z prawej strony.
Co do podziału na tył i przód wypakuj wszystko z bagażnika łącznie z podłogą i jedź sam najlepiej w nocy kiedy będzie cicho na równą drogę i wsłuchaj się w melodię z łożyska.
Potem zapakuj bagażnik czymś bardzo ciężkim i jedź jeszcze raz w to samo miejsce.
Jeśli będzie głośniej to łożysko z tyłu, chociaż w galancie to do końca nic nie wiadomo dopóki nie wymienisz.
Innej metody nie znam, u mnie łożysko z przodu z lewej huczało przy skręcie w prawo.
Sprawdzałem na podnośniku nie miało ani milimetra luzu i kręciło się cicho i płynnie.
Witek vel Mysza - 04-11-2013, 07:19
Jeśli skręcasz i wyje to przeważnie słychać z której strony. Jeśli nie skręcasz i wyje cały czas, to albo już bardzo mocno zużyte, albo wyząbkowana opona jak było u mnie, zmieniłem niepotrzebnie piastę tylną, a wyje dalej
andpul - 04-11-2013, 09:38
Witam Koleżanki i Kolegów.
Z tego co czytam parę osób zakupiło w firmie All Parts kompletną piastę do Gala.
Jakie są Wasze opinie o produkcie sprzedawanym przez tą firmę?
http://allegro.pl/piasta-...3643312408.html
arturj123 - 04-11-2013, 20:32
Powtarzam pewnie po raz "nty" KOYO to pewne łożysko (o ile oryginał). All-parts mają dobre u nas opinie, brać i na drugi raz poczytać nieco wątek od końca.
andpul - 04-11-2013, 22:21
Dzięki za radę. Piastę już zakupiłem.
Wątek przeczytałem cały i opinie tego typu:
"A ja kupiłem piastę z łożyskiem w ALL-Partsie i miałem problem. Była skrzywiona piasta, co więcej druga przywieziona do warsztatu w Warszawie również z ALL-Partsu była krzywa (pomiar czujnikiem). Okazuje się, że łożyska owszem są bardzo dobre (KOYO) ale piasty "ktoś" dorabia, bo firma kojo do galanta od kilku lat nie produkuje zestawów łożysko+piasta.[u]"
spowodowały, że zastanawiałem się nad zakupem u nich, dlatego chciałem aby więcej osób wypowiedziało się na ten temat. Po montażu napiszę czy piasta zakupiona u nich jest ok.
scb - 13-11-2013, 02:07
Jako osoba ktora juz kilka krotnie przerabiala temat, ze swojej strony powiem tylko tyle, ze juz nigdy wiecej nie dam sie namowic na lozysko z piasta. Nastepnym razem kupuje z pewnego zrodla i samo lozysko. Kazdy dobry warsztat ma prase i to bulka z maslem zeby wprasowac do piasty. Co do KOYA - u mnie potwierdzam zrobione 60 tys. na nim. JAk dla mnie to spodziewalem sie wiecej jak na japonski oryginal. Ktos potrafi potwierdzic swoje lub np SKFa? bo akurat nad nim sie zastanawiam w przyszlosci (niestety mam teraz jakis chinski badziew, ktory mial byc SKF'em).
ANDPUL - bierz samo lozysko koyo, skf, nsk
Przy okazji mam prosbe - czy moglby mi ktos wyslac linka do tematu o swiecach zarowych? nie moge sie dokopac, albo po prostu nie ma.
arturj123 - 13-11-2013, 14:12
scb napisał/a: | Co do KOYA - u mnie potwierdzam zrobione 60 tys |
Pewnie na rynku jest masa podróbek, dlatego taka lipa:(
Witek vel Mysza - 13-11-2013, 16:19
No ale 60 tys i lipa, czy jeździ dalej w najlepsze?
scb - 13-11-2013, 18:08
Cytat: | No ale 60 tys i lipa, czy jeździ dalej w najlepsze?
|
Nie, wlasnie wymienilem miesiac temu. 60 tys to koniec zywota KOYA.
Nie wiem jak z KOYO, ale z tego co widzialem przy lozyskach SKF (gdzies kiedys wyczytalem, ze to jedna z pierwszych firm robiacych lozyska, jakze i najlepsza) gwarantuje zrobienie ponad 100 tys. Zobaczymy przy kolejnej wymianie, bo nie spodziewam sie na chinczyku dlugo pojezdzic.
Przy okazji serdecznie dziekuje koledze arturj123 za podeslanie linkow
Krzyzak - 13-11-2013, 22:27
Osobiście uważam, że wiele firm robi porządne łożyska - np. wg mnie wzór do Mitsu to NSK i Koyo. Przy czym trzeba odróżnić Koyo w pudełku Koyo od Koyo w pudełku np. Kanaco - pewnie to drugie nie przeszło wszystkich norm jakości w fabryce i trafiło na innych dystrybutorów.
SKF to szwedzkie łożyska - dobre, ale nie sądzę by lepsze od Koyo. Na świecie jest mnóstwo porządnych producentów - Timken, Nachi...
|
|
|