To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Przygody z Galantem i Galantem 2.0 V6 MIVEC

areksz121 - 28-04-2019, 00:11

Spawy szczerze takie sobie :wink:
jacek11 napisał/a:
Daj mu doschnąć. Zrób w podkładzie, a malowanie zostaw na następny dzień.

Zakupiony epoksyd ma schnąć 7-8h. Mimo deszczowej pogody jest spokojnie 15 stopni, a garaż zamykam i odpalam ogrzewanie z nadmuchem. Wstaję za chwilę bo plan na 4:30 i o 5 zaczynamy. Koło 14 szpachel i jazda. Niestety warsztat w tygodniu musi funkcjonować bo z tego się utrzymuję, a zaplanowanego urlopu nie chcę przeznaczać na Gala. Na urlopie ma jeździć i interesuje mnie tylko ewentualnie olej, tankowanie i płyn do spryskiwaczy :wink:

jacek11 - 28-04-2019, 10:33

Skoro czas goni...
Daj znak sygnał jak poszło :)

robertdg - 28-04-2019, 17:50

jacek11 napisał/a:
Za to widzę piękne spawy
Trzeba pogratulowac, no ale obspawane tak ze poprawek nie bedzie napewno :wink:
areksz121 - 28-04-2019, 22:46

Epoksyd wysechł, szpachel położony, przykryte podkładem i tyle na dziś :roll: Ciekawe czy na tym słupku nic się nie zważy. Z drugiej strony ten kawałek można poprawiać już w dowolnym terminie, ważniejsze, żeby przód złożyć i postawić na koła. Jutro matowanie, kolor i klar a jak będzie schło, to masa uszczelniająca od spodu w kielichy i czymś to jeszcze przymalować.

jacek11 - 29-04-2019, 16:04

Jest dłubania co? Znam te tematy :wink:
areksz121 - 30-04-2019, 00:54

To dłubanie nieźle się przeciągnęło, ale w poniedziałkowy poranek wjechał w końcu kolor i klar, potem uszczelnione zostały kielichy.

. . . . . .

Przygotowane przednie nogi i foto zmęczonej życiem sprężyny. Nieźle na płasko ją wytarło.

Na koniec dnia a w sumie to już był wieczór, nadkola zapaćkane czarnym barankiem. Od rana (wtorek) składamy ryjek.
Co ciekawe wspominałem o bijących piastach a po dokładniejszej analizie wyszło, że to szczęki ręcznego tylko minimalnie ocierają punktowo, choć wydaje mi się że to dziwne zjawisko, jakby bęben wewnątrz nie był idealny.

Założone wycieraczki Hybrydowe Denso i jeszcze rolka napinacza od klimy czeka na wymianę.
Ciąg dalszy fotek niebawem :wink:

Krzyzak - 30-04-2019, 16:35

Fabrycznie drut jest kuty na płasko, ale wiadomo - dotyczy końców sprężyny a nie środka...
areksz121 - 01-05-2019, 21:53

Zapaćkane w poniedziałek nadkola:

Wczoraj do południa Gal odzyskał twarz...

Najpiękniejszy numer wykręciłem z listwą dachową...przesiałem pierwszy od przedniej szyby plastik/zatrzask do listwy, który i tak był sprawny w 50%. Odwiedziłem popołudniu ASO i dostałem super informację, że tych skrajnych już wcale nie dostanę :? Zamówiłem przynajmniej te kolejne białe w liczbie 4 sztuk za jedyne 17 ojro i parę centów :axe: Po naklejkach na woreczkach widać, że są chyba niewiele młodsze od Gala i pierwszy przy zakładaniu na dach lekko pękł, mimo że w to miejsce powinien być inny to listwa "jakoś" się trzyma.

Rolka od napinacza klimy i wspomagania wymieniona, w pudełku BluePrinta była we woreczku KOYO :wink: Stara sporo mniejsza była założona używka z jakiegoś łopla z rozrządu już kilka lat wstecz i po wczorajszym demontażu z daleka było słychać jak szumi. Co prawda nowa rolka jest chyba bardziej z 2.0 lub 2.5 z EA, tu też nie ma problemu z jej montażem i nie trzeba podkładek...pasek idzie bliżej zewnętrznej jej krawędzi, ale jest ok.

Dziś przykleiłem listewki na błotniki i emblemat na nosku...

Ogólnie od wczoraj wrócił na drogę, ale coś od wiszenia na podnośniku się popsuło :roll: Najpierw górna prowadnica przedniego prawego zacisku lekko przyschła, przy czym pozostałe 3 na przodzie pracowały bez zarzutu :roll: Świeże felgi, nowe letnie opony i pierwsza wycieczka 20 km i coś nie gra. Charakterystyczne basowe "łułułu" wskazujące najbardziej na prawy przód...kręcąc na podniesionym kole i dotykając zwrotnicy nie czuć wibracji od łożyska, koła zamienione miejscami i zero zmian. Nie jest to jakoś specjalnie głośne, ale przy muzyce w tle drażni słuch bo rytm się nie zgrywa. Skoro koła miejscami zamieniałem i jest tak samo, to wątpię, żeby założenie zimówek na próbę coś zmieniło, chociaż wcześniej tego dźwięku nie słyszałem :evil: Może jeszcze coś wymyślę, a jak nie to mam nadzieję że polecimy do Niemiec w weekend i a nuż coś się nasili. Ehhh :mrgreen:

Bizi78 - 01-05-2019, 23:57

areksz121 napisał/a:
Odwiedziłem popołudniu ASO i dostałem super informację, że tych skrajnych już wcale nie dostanę :?

A pamiętasz numer tej spinki to może w ASO w PL coś znajdą.

areksz121 - 02-05-2019, 09:38

MB814715 Przysługują tylko dwie na samochód przy szybie czołowej po prawej i lewej.
jacek11 - 02-05-2019, 10:23

Ej no ! to ja miałem wykończyć łożysko :P
Bzyk_R1 - 02-05-2019, 11:08

Ajć, taśmy na ostro klejone, progi się robią trzeba to polerować i widać odcięcie.
areksz121 - 02-05-2019, 12:08

areksz121 napisał/a:
Ej no ! to ja miałem wykończyć łożysko

Kij na razie wie co to. Może się rozjeździ :mrgreen:

Bzyk_R1 napisał/a:
Ajć, taśmy na ostro klejone, progi się robią trzeba to polerować i widać odcięcie.

Na słupku przed kolorem przesuwałem taśmę szerzej. Nawet niewiele do polerowania będzie jak się utwardzi. Kielichy mają bardziej być w jednym kawałku niż wyglądać, ale nie ma tragedii. Farbę trafiłem fajną bo dobrze kryje i jest powtarzalność koloru bez zbędnego zachodu z dobieraniem. Ćwiartkę z tyłu pomalowałem dwa lata temu i jak dla mnie nie widać nigdzie odcięcia po lekkiej polerce :wink:

Bzyk_R1 - 02-05-2019, 12:12

A znasz ten trik z taśmą klejoną nie na ostro tylko wywiniętą na zewnątrz tak na półokrąg? Wtedy można pylić śmiało i nie zostaje próg. Ja tam lakiernikiem nie jestem tak mi podpowiedział gościu który w tym siedzi.
Krzyzak - 02-05-2019, 14:56

Albo cieniowanie przez grzebień :)