To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła

jacek11 - 09-01-2017, 10:03

Z tego co piszesz,problem pojawia się po rozgrzaniu skrzyni ? Kiedy wymieniałeś olej,i na jaki ?
ŁukaszK. - 09-01-2017, 10:06

Wiesz co z tym rozgrzaniem to nie ma reguły bo np na drugi dzień jak chce jechać a dzień wcześniej jeździłem to problem też jest. Nie chcę się wymadrzac ale wydaje mi się że nie ma to związku z rozgrzaniem skrzyni. Ale wymieniłem jakieś 8tys temu czyli Max pół roku.
jacek11 - 09-01-2017, 11:21

płyn ubywa?
ŁukaszK. - 09-01-2017, 11:32

Nie. Ale dzisiaj tak na szybko jeden raz spróbowałem odpowietrzyć wysprzęglik i odkrecilem te kalamitke i nic nawet nie poleciało. Ani płyn ani nic. Ale zakręcilem zaraz bo nie wiem czy nie zaciąga też tak powietrza później :/ ale kiedyś właśnie za pierwszym razem też tak miałem i po wymianie wysprzęglika trochę pojeździl.a teraz znów to samo.. Może gdzieś zaciąga na przewodzie powietrze?
jacek11 - 09-01-2017, 14:39

Na początek spróbuj dobrze odpowietrzyć.Porządnie,aż będziesz miał 100% pewności,że w układzie nie ma powietrza. Wyreguluj też luz pedału sprzęgła.
Zrób jeszcze jedną prostą czynność. Otwórz zbiorniczek wyrównawczy,i kilkakrotnie powoli naciśnij sprzęgło.Zobacz,czy coś się zmieni.

outlaw4life - 07-02-2017, 00:21

zauwazylem ostatnio ze rano bieg nie chce sie wbic bo pedal sprzegla lekko sie zaglebia wiec gdy go podciagne do gory i wcisne ze dwa razy biegi juz norm,alnie wchodza a pedal z powrotem w pelni odbija do gory jednak sprzeglo lapie bardzo bardzo nisko - sprezeglo wymienione 1k km temu i po wymianie tez lapalo bardzo nisko - wysprzeglik wymieniony. Czyżby to pompa sprzegla? czy to takie objawy jak trzeba podpompowac pedal po kilku godzinach postoju?
piotrek86 - 07-02-2017, 09:39

Kolego widzę że mamy podobnie psujące sie samochody :)
Ja za poradą kolegi z tutejszego forum wywaliłem tłumik drgań który jest na przewodzie do wysprzęglika (takie kwadratowe coś z membraną w środku) i wstawiłem zwykłą mufkę. Dobrze odpowietrzyłem układ i sprzęgło zaczeło pracować po "bożemu". Tylko dobrze odpowietrz: wężyk na odpowietrznik a drugi koniec do naczynia z płynem. U mnie serio to pomogło. Koszt naprawy 2zł mufka :)

outlaw4life - 07-02-2017, 23:35

piotrek86 napisał/a:
Kolego widzę że mamy podobnie psujące sie samochody :)
Ja za poradą kolegi z tutejszego forum wywaliłem tłumik drgań który jest na przewodzie do wysprzęglika (takie kwadratowe coś z membraną w środku) i wstawiłem zwykłą mufkę. Dobrze odpowietrzyłem układ i sprzęgło zaczeło pracować po "bożemu". Tylko dobrze odpowietrz: wężyk na odpowietrznik a drugi koniec do naczynia z płynem. U mnie serio to pomogło. Koszt naprawy 2zł mufka :)

Możesz napisać lub wrzucić zdjęcie tej "mufki" bo szczerze nie wiem o co kaman z nią ale rozwiązanie jak najbardziej rozumiem ;) A powiedz mi, sprzegło łapie wyżej? jaka jest roznica?

piotrek86 - 08-02-2017, 19:29

Sprzęgło się dużo poprawiło. Wyżej bierze. MUFA 10/10
outlaw4life - 09-02-2017, 00:28

DIEKI! 8)
a4ry - 11-03-2017, 12:45

Witam,
Zmuszony jestem wymienić sprzęgło w moim Galancie.
Samochód z 1998, 2.0 136KM, 4G63
Zdecydowałem się na Exedy, ponieważ chciałbym zamówić na odległość to dla pewności..., żeby uniknąć odsyłania, wymian i stania samochodu.
Czy w tym roczniku, silniku występuje tylko jeden rodzaj sprzęgła? Jedna średnica? Czy to jest 225 mm? Ile zębów?
Chciałbym kupić u tego sprzedawcy (atrakcyjna cena):
http://allegro.pl/exedy-s...6536420138.html
Pomimo, że mojego modelu nie ma na liście w aukcji to ustaliłem ze sprzedawcą, że to jest odpowiednie sprzęgło. Niestety nie ma w aukcji średnicy ani żadnych technicznych informacji. Czy można w jakiś sposób upewnić się, że to na pewno dobre sprzęgło? Oczywiście mogę zweryfikować po otrzymaniu go zanim odepnie się skrzynię, tylko jak? Pomiar średnicy tarczy? Co jeszcze?
Z góry dzięki za pomoc.

larelijux - 11-03-2017, 13:08

Według mnie lepiej kupić dedykowane sprzęgło gorszej marki niż niededykowane do danej skrzyni Exedy. Coś kiedyś czytałem że ktoś miał przez takie coś problemy tutaj na forum. A to sprzęgło z tego co pamiętam nie jest dedykowane nawet pod 2.5 (a w opisie niby pasuje), bo na stronie Exedy wyskoczyło inne, niedostępne od lat i warte 1300 pln a nie 500

EDIT: Żeby nie być gołosłownym:
majster6669 napisał/a:
Mam roczne sprzęgło exedy, wymienione wraz z płynem i odpowietrzaniem. Ostatnio postanowiłem zaszaleć i przegazować Galanta 2.5 :) Ale stało się coś strasznego- przy około 6-7tyś obrotów (na 1 biegu) puszczając sprzęgło te odbiło tylko do połowy! Nim zorientowałem się co jest grane zdążyło się trosze przypalić, lecz dopóki nie zeszło z obrotów pedał był w połowie wysokości!
Kiedyś również przy około 6tyś obrotów zauważyłem, że coś nie przekłada napędu tak jak bym sobie tego życzył (chyba z 2ki na 3ke) ale myślałem, że może mi się zdaje i dopiero po opisanej wyżej sytuacji zauważyłem, że sprzęgło utknęło w połowie wysokości. Miał ktoś podobny problem?

56 strona tego wątku

a4ry - 11-03-2017, 13:42

larelijux, trochę burzysz mój światopogląd :)
Do ter pory myślałem, że są dwa sprzęgła 215 i 225. Kupujesz o odpowiedniej średnicy i masz. Tak zresztą dobierał mi ktoś w sklepie.
Jestem w błędzie?
Zresztą jak popatrzysz to wyboru nie ma. Bierzesz albo Valeo albo Exedy, a nawet jak kupisz coś innej marki to najprędzej w środku znajdziesz Valeo.
Zobacz te dwie aukcje, czy to nie to samo sprzęgło? Tu akurat jest dedykowane do mojego konkretnego silnika. Tyle że droższe trochę.
http://allegro.pl/sprzegl...6732892316.html
http://allegro.pl/sprzegl...6558074101.html
Wydaje mi się też, że cena, o której piszesz to dawne czasy kiedy części do galanta się ceniły, teraz ze spadkiem wartości auta ceny spadają :mrgreen: .

Edit
To czytałem ale nie masz wrażenia, że tam jest inna przyczyna? Wg mnie do końca nie wiadomo co się stało. Czy np mechanik zapomniał posmarować wałka i łapy.

larelijux - 11-03-2017, 13:46

Może tak być. Jak jest tylko Valeo i to Exedy to też bym je brał bez wahania ale po dokładnym sprawdzeniu, że będzie pasować

Muszą się wypowiedzieć bardziej obeznani forumowicze, bo mnie po prostu tamten przypadek wystraszył :wink:

milo - 11-03-2017, 14:29

a4ry napisał/a:
Czy w tym roczniku, silniku występuje tylko jeden rodzaj sprzęgła? Jedna średnica? Czy to jest 225 mm? Ile zębów?

Powinno byc 215 wałki sprzęgłowe w galancie EA wszystkie są takiej samej średnicy
a4ry napisał/a:
Bierzesz albo Valeo albo Exedy, a nawet jak kupisz coś innej marki to najprędzej w środku znajdziesz Valeo.

Sprzęgło exedy lub aisin z valeo daj sobie spokój