[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód
Krzyzak - 28-11-2013, 08:16
tomek84 napisał/a: | a jak Ci się piasta pokrzywi to co zrobisz? | ciut można zebrać na tokarce - pamiętając, że zmieni się odległość przylegania tarczy i tarcza "przesunie" się w jarzmie - wtedy warto byłoby ten ułamek mm zebrać na tokarce tarczę od strony wewnętrznej
a potem tylko kupno prostej piasty - np. niedawno kupiłem taką od Hugo
Marcino - 28-11-2013, 08:22
Krzyzak napisał/a: | ciut można zebrać na tokarce - pamiętając, że zmieni się odległość przylegania tarczy i tarcza "przesunie" się w jarzmie - wtedy warto byłoby ten ułamek mm zebrać na tokarce tarczę od strony wewnętrznej |
Albo podłozyć podkładkę dystansową. A myślę że zacisk nie odczuje przesunięcia, ustawi się jak trzeba na prowadnicach.
scb - 28-11-2013, 08:28
Cytat: | a jak Ci się piasta pokrzywi to co zrobisz?
wymienisz samo łożysko?? |
Bede jezdzil na pokrzywionej, co za ulomne pytanie
Tomek - 28-11-2013, 08:31
Marcino napisał/a: |
Albo podłozyć podkładkę dystansową. |
bicie masz na granicy 0,05 mm
masz takie podkładki?
scb napisał/a: |
Bede jezdzil na pokrzywionej, |
gratuluje
Hugo - 28-11-2013, 21:52
tomek84 napisał/a: | ale słyszeliście, żeby w innym aucie ktoś wymieniał piasty? | Tak, ale nie z tego powodu, że ma bicie, tylko, że można wymienic samemu (bez prasy, jak w przypadku EA).
I potwierdzam, że lewa strona jest upierdliwa w EA. W Avance kombi również wieloklin był delikatnie zapieczony w piaście, musiałem 2 razy puknąć młotkiem przez śrubokręt Z prawej strony wypchnąłem palcem. Jeszcze co do zapiekania się przegubów w piastach w Galancie to jest wada, na przykład stara Toyota RAV-4 z 1994 r. ma pomiędzy przegubem zewnętrznym a piastą specjalny uszczelniacz. 2 lata temu wyjmowałem z niej półoś (napewno po raz pierwszy było to robione od nowości). Wieloklin błyszczał jakby auto przed chwilą opuściło fabrykę A miało przecież 17 lat i było zewnętrznie strasznie styrane...
scb - 29-11-2013, 02:51
tomek84 napisał/a: | gratuluje |
Na poczatku mialem Cie olac, potem wysmiac ale jednak zadam Ci pytanie - Czy na prawde uwazasz mnie za idiote?
Krzyzak - 29-11-2013, 07:59
Hugo napisał/a: | ma pomiędzy przegubem zewnętrznym a piastą specjalny uszczelniacz | E3x też tak ma
podejrzewam, że ta RAV nie ma wielowahacza i stąd różnice
zresztą - jak sobie obejrzysz zawieszenie innych terenówek to tam w ogóle jest inaczej - pamiętam np. land cruisera, gdzie zwrotnica zamontowana jest na kuli o średnicy jakichś 20 cm
polaff - 29-11-2013, 08:01
Krzyzak, większość terenówek ma w ogóle inaczej bo ma "odpinany przód" i dlatego w piaście są dwa rodzaje łozyskowań i uszczelnienia. dodatkowo często zabudowane są zabieraki odłączające przednie półosie od piast.
Hugo - 29-11-2013, 08:05
Krzyzak napisał/a: | podejrzewam, że ta RAV nie ma wielowahacza i stąd różnice | Oczywiście, że nie ma. Ma zwykły trójkątny wahacz na dole i kolumnę McPhersona. Krzyzak napisał/a: | pamiętam np. land cruisera, gdzie zwrotnica zamontowana jest na kuli o średnicy jakichś 20 cm | W Daihatsu Rocky jest tak samo, tylko kula jest mniejsza. Zresztą to bliźniacze modele.
balcik - 30-11-2013, 12:49
Witam
Panowie mam taki problem iż prz predkosci ~`100km/h jak jade prosto jest w miare cicho ale jak delikatnie kierownica skrece w prawo wtedy cos wyje no i zakladam ze to oczywiscie bedzie lozysko prawdopodobnie lewe gadalem juz z mechanikiem no i potrzebowal bym jakiegos lozyska z piastą takiego w cenie +/- 200zl mozecie cos podeslac jakiegos linka z allegro takiego w miare oki...??
bo jak zapytalem niedaleko mnie w takim sklepie i jak mi gosc powiedzial 500zl to chyba go pogieło:) z gory dziekuje panowie
Fragu - 30-11-2013, 13:22
balcik, nie dostaniesz łożyska z piasta za 200zł a już na pewno nie jakiegoś sensownego!
robertdg - 30-11-2013, 15:06
balcik napisał/a: | no i potrzebowal bym jakiegos lozyska z piastą takiego w cenie +/- 200zl mozecie cos podeslac jakiegos linka z allegro takiego w miare oki...?? | Na nówki raczej nie licz, samo dobre łożysko kosztuje ~250zł, celuj w używki, może Ci się uda coś wybrać.
Pawlacz - 13-01-2014, 21:06
tomek84wspominałeś, że zakładałeś piastę firmy "Tora Bearings". Po przeczytaniu 60 stron tego wątku stwierdzam, że mam jeszcze większy mętlik w głowie. Wiem, że polecacie tylko "Koyo" ale to inna półka cenowa. Możesz opisać jak twoim zdaniem wyglądała część, jak była zapakowana i najważniejsze ile już na niej przejechałeś i czy ją polecasz czy nie? Dzięki
Chodzi o piastę z tej aukcji http://allegro.pl/piasta-...3880067760.html
Hugo - 13-01-2014, 21:14
Pawlacz, ja założyłem to badziewie w poprzednim Galu na przód (kompletne z piastą). Po kilkunastu tysiącach km zaczęło pięknie... wyć Chiński śmieć. Zapakowane było ładnie, w kartoniku, zafoliowane i zabezpieczone styropianem, ale nie znalazło to odzwierciedlenia w jej jakości
scb - 13-01-2014, 21:17
koyo, skf z pewnego zrodla i prasa
|
|
|