Nasze Miśki - Avan(s)ce Elegancji Juiceman'a czyli 2.5V6 z 2003
eremita - 26-09-2016, 13:56
Ja od kiedy pamiętam jeżdżę na klockach TRW i sobie chwalę
vrangsinn - 26-09-2016, 15:14
Hugo napisał/a: | vrangsinn napisał/a: | ponoc na zimmermanach b. dobrze sprawuja sie ferodo... | A ja ostatnio od gościa w sklepie motoryzacyjnym usłyszałem, że obecnie Ferodo to totalny śmieć robiony w chinach... |
u siebie nie, ale u kolegi jak robiłem mu hamulce w jego galu to wszystko na pelnych zimmermanach i klockach ferodo i u niego np w porownaniu od moich klockow brembo(ktore popiskiwaly na dotarciu) nie popiskiwaly wogole i moim zdaniem spisuja sie swietnie...szczerze mowiac w swojej karierze motoryzacyjnej nie spotkalem sie z bublem ferodo jesli chodzi o klocki....
Juiceman - 18-10-2016, 08:50
W galu został zregenerowany rozrusznik : )
Także kręci aż miło. Powoli aku będzie siadał więc w perspektywie paru miesięcy będzie trzeba go wymienić.
Coś polecacie - auto obecnie będzie ruszane pewnie 2-3 razy w tygodniu na krótkie odcinki ; /
W garażu podziemnym niestety brak gniazdka aby podłączyć aku do prostownika, a co tygodniowe wyciąganie aku niespecjalnie mi się widzi.
Obecnie siedzi Centra Futura CA602
vrangsinn - 18-10-2016, 09:15
polecam akumulatory banner'a bardzo żywotne...w każdym aucie które miałem jeśli już musiałem wymieniać to wymieniałem na banner'a i miałem święty spokój...
Owczar - 18-10-2016, 09:23
Jeśli chodzi o akumulator, to banner podobno działa dłużej. Ale przy takiej jeździe każdy akumulator powinien być doładowany choćby był bannerem
vrangsinn napisał/a: | u siebie nie, ale u kolegi jak robiłem mu hamulce w jego galu to wszystko na pelnych zimmermanach i klockach ferodo i u niego np w porownaniu od moich klockow brembo(ktore popiskiwaly na dotarciu) nie popiskiwaly wogole i moim zdaniem spisuja sie swietnie...szczerze mowiac w swojej karierze motoryzacyjnej nie spotkalem sie z bublem ferodo jesli chodzi o klocki.... |
Ja założyłem do siebie klocki ferodo na przód w lexusie. Wcześniej miałem zestaw tarcza plus klocek OEM. Byłem w szoku, że aftermarket spisuje się o wiele lepiej i 2 razy mniej pyli. Potem przyszedł czas na tył - niestety w PL nie było ferodo na tył do tego auta i na szybko kupiłem TRW. Straszny badziew. Po 4kkm tylne koła 2 razy bardziej czarne niż przednie!
Jedyne co, to koledze poleciłem i trafił mu się wadliwy klocek. Coś było w okładzienie i hałasował.
Juiceman - 18-10-2016, 09:33
vrangsinn napisał/a: | polecam akumulatory banner'a bardzo żywotne...w każdym aucie które miałem jeśli już musiałem wymieniać to wymieniałem na banner'a i miałem święty spokój... |
Owczar napisał/a: | Jeśli chodzi o akumulator, to banner podobno działa dłużej. Ale przy takiej jeździe każdy akumulator powinien być doładowany choćby był bannerem |
Ok to teraz powiedźcie jaki model właśnie przejrzałem nasze FAQ i nagle się okazało że możemy ładować nawet 70Ah. Czy lepiej iść w standard 60AH/600A ?
Owczar - 18-10-2016, 09:50
Ja bym poszedł w coś pośredniego - czyli np 65Ah. Masz jakieś niestandardowe odbiorniki prądu na postoju?
Juiceman - 18-10-2016, 10:23
Owczar napisał/a: | Ja bym poszedł w coś pośredniego - czyli np 65Ah. Masz jakieś niestandardowe odbiorniki prądu na postoju? |
Tylko webasto - ale przy tak krótkich trasach to raczej nie ma sensu odpalać.
Owczar - 18-10-2016, 10:36
Webasto zabija akumulator kwasowy. U mnie przy regularnym używaniu wykończyłęm półtoraroczną yuasę 74Ah. Opadła masa czynna. Reklamacja nie uznana. Teraz do webasto mam osobny akumulator żelowy. Wymieniam go co dwa lata. a podstawowy aku mam mniejszy. DO webasto styka 20Ah żelowy, a kosztuje 130PLN. I mam pewność, że jak nagrzeję to na pewno odjadę, bo mam separację obwodów.
Marcino - 18-10-2016, 11:42
Ja załozyłem EXIDE 65Ah i jest super.
Krzyzak - 18-10-2016, 13:30
vrangsinn napisał/a: | akumulatory banner'a bardzo żywotne | u mnie był to najgorszy aku jaki miałem, padł po 4 latach
a ostatni jaki kupiłem to (po kilku bardzo dobrych Centra Futura, które jeżdżą do dziś) był Yuasa (takie Mitsu montowało w fabryce) i mogę polecić
vrangsinn - 18-10-2016, 13:37
Krzyzak napisał/a: | vrangsinn napisał/a: | akumulatory banner'a bardzo żywotne | u mnie był to najgorszy aku jaki miałem, padł po 4 latach
a ostatni jaki kupiłem to (po kilku bardzo dobrych Centra Futura, które jeżdżą do dziś) był Yuasa (takie Mitsu montowało w fabryce) i mogę polecić |
co człowiek to inna opinia...moze byc ze do bani trafiles...ja np na centra futura przejechałem sie juz dwa razy...i wiem ze nigdy wiecej nie kupie aku tej firmy...
PS. ja aku kupuje zazwyczaj w niemczech jeśli to ma jakies znaczenie (teść pracuje to zwozi jak mam zamowienie...:P)
Marcino - 18-10-2016, 13:47
U mnie centra futura w galancie chyba z 8 lat wytrzymała:)
Juiceman - 18-10-2016, 19:10
U mnie centra 4 lata już siedzi.Bardziej mnie niepokoi że auto nie będzie tak często używane (za to będzie można myśleć nad modami xD)
Krzyzak - 18-10-2016, 21:13
Mam 3 Futury, jedną już z 10 lat, wciąż działa. Banner przestał kręcić w 4-tą zimę, jak puszczałem kluczyk to czasem odpalał silnik czasem nie - ergo brakowało prądu na zapłon i rozrusznik.
|
|
|