[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
a4ry - 19-03-2017, 16:05
Hugo napisał/a: | No to aż strach pomyśleć jak sprzęgło było używane do tych 60 000 km |
Myślę, że pierwszy właściciel mógł mieć tu swój udział, w 9 lat zrobił 25 kkm, mógł lekko zestresowany jeździć i trzymać cały czas auto na pół sprzęgle, żeby go ten szatan gdzieś nie porwał .
Drugi robił znacznie więcej ale też wiek i temperament nie wskazuje na kierowcę rajdowego.
marecki - 04-05-2017, 20:06
Może zadam głupie pytanie jak ma być zamontowana tarcza sprzęgła?
Zdemontowałem u siebie i widzę że ta wystająca część ze sprężynami jest skierowana ku zamachowi a wydaje mi się że w większości samochodów jest na odwrót.
Hugo - 04-05-2017, 20:43
Cytat: | Zdemontowałem u siebie i widzę że ta wystająca część ze sprężynami jest skierowana ku zamachowi a wydaje mi się że w większości samochodów jest na odwrót | Zgadza się, powinna być na odwrót.
marecki - 04-05-2017, 21:34
Hugo, sorry ale trochę teraz nie zatrybiłem,to znaczy miałem dobrze ją założoną?
jaco2g - 04-05-2017, 22:00
Tarcza jest z jednej strony bardziej gładka a z drugiej "wystająca" czyli sprężynki i wieloklin. Tą bardziej gładką stronę zakładasz do zamachu a wystającą w kierunku skrzyni, docisku. Tam jest generalnie więcej miejsca i ogólnie bardziej tak pasuje:) tak mówiąc bardzo prosto:)
marecki - 04-05-2017, 22:11
No ok,wiem że raczej tak powinno być ale z tego co pamiętam to przy ostatniej wymianie sprzęgła mechanior powiedział mi,że właśnie ta tarcza jest jakaś dziwna i założona nie tak a z tego co widzę to i tak nową założył na odwrót,dlatego pytam bo trochę to dziwne.
jaco2g - 04-05-2017, 22:31
Jeśli masz możliwość sprawdzenia tego jak jest zamontowana tarcza to sprawdź i to szybko. Generalnie większość producentów drukuje napisy na tarczy sprzęgłowej typu Cote volant czy FW side czyli od zamachu i GB side, trans side czyli od skrzyni i raczej wątpie czy mechanik o tym nie wie. W przeciwnym razie jesli będzie odwrotnie złożone to czekać Cię będzie ponowna rozbiórka bo w najlepszym przypadku nie bedzie można do końca rozłączać sprzęgła a w najgorszym może tarcza zrobić większe spustoszenia.
Nie wiem jakiej firmy masz nowe sprzęgło ale jeśli nawet nie ma opisów to tarcza pasuje tak na styk tylko w jednym położeniu.
Odwrotnie nie dolega idealnie do zamachu i od razu widać że jest coś nie kaman.
marecki - 04-05-2017, 22:41
Dzięki,jutro sprawdzę.
Hugo - 05-05-2017, 07:31
Cytat: | Hugo, sorry ale trochę teraz nie zatrybiłem,to znaczy miałem dobrze ją założoną? | Źle. Powinna być tak jak kolega jaco2g pisze. Nawet na szkicu w manualu to widać.
Seba93Tychy - 03-07-2017, 20:13
edytuje.
Panowie, jakiej wielkości sprzęgło do mojego Gala? Będę kupował Exede.
VIN JMBSENA2AWZ003434
Jestem niepewny, ponieważ znalazłem takie posty w temacie:
milo napisał/a: | 215 mm dedykowane exedy po za tym wszystko pasuje koszt za komplet około 560 zł jak się ceny nie zmieniły |
Cytat: | Nie koniecznie u mnie w 2.0 99r było 225 mm i za VALEO płaciłem niecałe 500 zł |
bialyjayz - 20-08-2017, 10:34
pytanie czym może skutkować nadmierne hałasowanie łożyska oporowego?
Zastanawiam czy oprócz uporczywego dźwięku może przynieść jakieś negatywne skutki dla sprzęgła?
Hugo - 20-08-2017, 11:02
bialyjayz napisał/a: | pytanie czym może skutkować nadmierne hałasowanie łożyska oporowego? | Jeździłem z hałasującym łożyskiem oporowym w Space Starze 1,6, aż pewnego razu na największej krzyżówce w mieście był tylko huk i koniec jazdy. Łożysko rozpadło się na kawałki, łapa sprzęgła wbiła się w sprężyny docisku i przeorała wałek sprzęgłowy w miejscu, w którym pracuje łożysko oporowe, ale to było plastikowe łożysko oporowe w skrzyni biegów z reno, więc to się wytnie
A tak na serio to nie polecam jazdy z mocno hałasującym łożyskiem oporowym.
bialyjayz - 20-08-2017, 20:42
Hugo napisał/a: | A tak na serio to nie polecam jazdy z mocno hałasującym łożyskiem oporowym |
część śmiesznie tania a za robotę 300zł najmniej zawołają
jeszcze trochę pojeżdżę jak już będzie naprawdę mega donośne to jakoś będę musiał z tym podziałać.
Krzyzak - 20-08-2017, 21:50
Hugo napisał/a: | to było plastikowe łożysko oporowe w skrzyni biegów z reno | fakt - ta część jest tak żenująco tandetna, że dziwię się, że wytrzymuje te 150 tysi...
trzeba im przyznać, że element styku z dociskiem jest stalowy
Hugo - 20-08-2017, 22:32
Krzyzak napisał/a: | trzeba im przyznać, że element styku z dociskiem jest stalowy | Zaszaleli Krzyzak napisał/a: | dziwię się, że wytrzymuje te 150 tysi... | To faktycznie nie do wiary, ale w Space Starze wytrzymało przebieg prawie 280 000 km
|
|
|