Nasze nieMiśki ;-) - CamperWagen Ducato L4H3
Tomek - 07-03-2021, 17:28
Krzyzak napisał/a: | Tomek napisał/a: | Pneumatyczne zawieszenie | to się zamiast sprężyn wstawia? |
w Ducato jest resor (w Maxi podwójny), amor i odbój, o taki:
https://allegro.pl/oferta/odboj-resora-ducato-boxer-jumper-2006-9724878544?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=MTgzNjc3ZWUtOTU0MS00OWU5LWFmMTYtMDBlZmM2NDEwYjI1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=0b031c9e-bc76-484d-af8b-71c6711d6a34
to się montuje zamiast odboju
są też zestawy usztywniające ze sprężyną w miejsce tego odboju
poduszki mają tę zaletę, że oprócz usztywnienia i komfortu, dają możliwość poziomowania auta na postoju (w pewnym zakresie oczywiście, ale zawsze to lepsze niż najazdy), tylko muszą być właśnie 2 zegrary, bo w standardzie jest zazwyczaj jeden i pompuje wszystko na równo
Tomek - 09-03-2021, 18:35
Szukam jeszcze jakiejś firmy, która robi grawerowanie w laminacie.
Potrzebuję coś na wzór tego:
tylko oczywiśmie, po mojemu.
nie musi być w Krakowie, nie musi być na szybko.
Marcino - 10-03-2021, 08:58
Będzie jak na promie kosmicznym tyle przycisków
Krzyzak - 10-03-2021, 10:53
woda szara - fajny eufemizm
chodzi o zapełnienie szamba?
Tomek - 10-03-2021, 15:45
Cytat: | Będzie jak na promie kosmicznym tyle przycisków |
Przycisków to będzie z 3 razy tyle
Krzyzak napisał/a: | woda szara - fajny eufemizm
chodzi o zapełnienie szamba? |
tak to nazywają
chodzi o wodę z prysznica/mycia naczyń
WC jeżeli jest to ma swoją kasetę, choć tutaj są przeróżne patenty
Krzyzak - 11-03-2021, 08:11
Mam przyczepę, też mam kasetę... Wiem ocb.
Ale "szara" to się lała na działkę
Tomek - 11-03-2021, 08:44
Krzyzak napisał/a: | Mam przyczepę, też mam kasetę... Wiem ocb.
Ale "szara" to się lała na działkę |
myslę, że mogliby mnie pogonić z campingu
widziałem na YT gościa co przerabia autobus na kampera dla siebie i żony i on tam ma coś koło 1000 litrów czystej, podobnie szarej i chyba z 200 litrów "czarnej"
no, ale to autobus
HUGIO - 11-03-2021, 10:59
Tutaj gość fajnie busa przerobił:
https://www.youtube.com/watch?v=GhizMqo5SGg
Tomek - 11-03-2021, 14:21
w USA wszystko jest łatwiejsze
podejrzewał, że tam nikt się nie przejmuje tym, że diagnosta mu nie klepnie zmiany typu pojazdu
ale w naszych warunkach takie autobusy są bez sensu
do lasu tym nie pojedziesz, a na campingach nie ma na to miejsca, zwłaszcza w sezonie
jak bywałem na campingach we Włoszech, to często były 1-2 amerykańskie RV, rozkładali się na betonie pod kiblami
na grupach kamperowych/caravaningowych na FB często ktoś wrzuca fotki większych amerykańskich kamperów, ale jakoś zawsze stoją na parkingu
tutaj film o autobusie:
https://youtu.be/h9IHBotzRjI
gośc tym do gruzji chce jechać, to gdzie tym będzie stać? conajwyżej na poboczu
no, ale co kto lubi
Krzyzak - 24-03-2021, 10:42
https://youtu.be/Gf-VCqMd73s
może się przyda, elektryka - łopatologicznie
Tomek - 24-03-2021, 10:51
Krzyzak napisał/a: | https://youtu.be/Gf-VCqMd73s
może się przyda, elektryka - łopatologicznie |
wiem, wiem
widziałem
bardzo dobry schemat, choć filmu nie oglądałem, więc nie znam komentarza
i co lepsze to gotowe linki do zakupów, choć nie wszystko zrobiłbym tak jak Vincent (ale niektóre rozwiązania zmieniłem po tym filmie - w sensie plan, bo akurat rozkładam przewody)
Tomek - 31-03-2021, 22:28
No dobra, mały update.
Coś tam się dzieje w temacie, od paru dni działam.
Najpierw wziąłem się za dokończenie elektryki i co nieco udało mi się okablować, prawie wszystko poza:
- niektórymi zabawkami w garażu/bagażniku
- oświetleniem sufitu
- oświetleniem łóżek, bo nie zdecydowałem jeszcze jaki układ zrobić
- zasilaniem WC
- oświetleniem zewnętrznym
- dachem
w skrócie, odnośnie elektryki jest tak:
- przy stoliku: 3 zasilania po 2,5, + sterowanie (4xUTP - czyli mogę wysterować tym na bogato 16 obwodów, na biednie 32 nawet) + masa, no i 230V
- nad stolikiem: 5 obwodów oświetlenia: 2 lampki, taśma led, 2 lampki w górnej szafce + trochę masy do tego
- w łazience: oświetlenie, wentylator dachowy
- pod 2 rzędem siedzeń też trochę kabli: 6mm do pieca, + jakieś 1,5mm chyba ze dwie sztuki, 4x0,5mm - do przedłużenia wyświetlacza, i trochę masy
- kompresor zawieszenia - będzie chyba w garażu, zasilany z aku rozruchowego (choć może jeszcze zamontuję go pod 2 rzędem siedzeń - zależy jak się pomieścimy z piecem (chinbasto na start)
- oświetlenie nad siedzeniami 2 rzędu: po jednej lampce nad głową (po obróceniu foteli), dodatkowa lampka dla obu foteli w szoferce zasilana z aku postojowego, + dodatkowy przewód 2,5mm na zapas w półce
- 2x oświetlenie półki nad szoferką
- w słupku: 2x1,5 do zasilania tego nieszczęsnego kontrolera RFID + 2xUTP na jakieś sterowanie
- oświetlenie nad drzwiami przesuwnymi
- nad drzwiami bocznymi jest jeszcze sporo kabli: przewód z aku rozruchowego - ew. woltomierz, wskaźnik napięcia aku postojowego, 6x UTP - na różne sterowania i wyświetlacze (przetwornica, klima, regulator, wskaźnik użycia akumulatorów, wskaźniki poziomu wody), 4x0,5 i coś zapasu
- potem kuchnia, do połowy drzwi pociągnąłem trochę kabli: 2x2,5, 4x1,5mm, 4xUTP + 1 ytdy oraz 230V + oczywiście trochę masy do tego
- w kolejnym słupki zasilanie do nepędu modifero 2x2,5
- ośw. kuchni: 3x1,5 pod szafką (2 lampki + pasek)
- 230V do lodówki i tutaj od razu 2x1,5 i 2x2,5 na wszelki wypadek
- 230V do bojlera na wodę
- 2x2,5 do pompki wody
- zasilanie kibelka (nie pamietam doladnie, ale cos tam z nadmiarem)
i jeszcze 3 przewody ytdy 8x0,5 między szoferką a centralą, na wszelki wypadek, jakby chciał czymś sterować, niestety UTP się mi skończyło, a mam ten nieszczęsny ytdy niestety żelowany
/powyższe po części skopiowałem z kamperowego forum, więc wiem, że nie wszystko jest takie oczywiste. jedynie zmienilem kilka detali, bo od tamtego posta kilka rzeczy doszło
skończyły mi się też przewód LgY 2,5mm, więc będzie trzeba kupić chyba 200 metrów, bo na metry się nie opłaca (czarny już nawet mam, jeszcze tylko kolor)
możliwe, że coś jeszcze okablowałem, a pominąłem
Oprócz tego zająłem się powoli zabudową, a dokładnie to wszystkim po trochu: malowanie, wygłuszanie, izolacje, kontrukcje, sklejki
Wczorajszy dzień prawie nazwałbym dniem udanym, prawie ...
Po pracy, jak to zwykle zabrałem się za robotę.
Stwierdziłem, że ogarnę kable od WC w kierunku kabiny, doszłownie kilka przewodów, więc poszło szybciutko.
No i stwierdziłem, że jak już tu jestem, to czemu nie zamontować węży do zawieszenia i podciągnąć ich do garażu.
I idąc za ciosem, bo robota szła za dobrze, stwierdziłem, że czas już zamontować poduszki.
No i oczywiście odboje nie chciały się odkręcić, więc jeden urwałem, naciąłem te talerzyki flexem z dwóch miejscach i zacząłem wykręcać przy użyciu płaskownika. Nie szło lekko, ale jakoś szło, jak wykręciłem już z 2-3 mm, czyli kilka obrotów, to zaczęło iść coś jakby zbyt lekko, za lekko i jak można się domyślać, talerzyk się urwał (oderwał się od śruby).
Niewiele myśląc, no bo co się może jeszcze nie udać, zabrałem się za drugi odbój, no i historia +/- taka sama, z tym, że ten talerzy szedł dwa razy lżej. No, ale też się urwał.
I mała refleksja na koniec, odnośnie producentów tych odbojów.
Wiedzą doskonale, że nie da się tego wykręcić trzymając za odbój, to nie można tam dać śruby z łbem 6-kątnym?
Dzisiaj znowu trochę lepiej.
Najpierw zamontowałem zawnętrzne przyłącze prądu 230V (do podpięcia się pod słupek) oraz zewnętrzną kratkę, którą będzie odprowadzane ciepłe powietrze z klimy (o klimie kiedy indziej, ale z grubsza jest to przenośna jednostka na 230V). Ani z jednego ani z drugiego nie jestem w 100% zadowolony, ale ok. najwazniejsze że do przodu.
Potem znowu trochę roboty, coś tam pokleiłem (listwy konstrukcyjne, trochę izolacji termicznej, znowu trochę porządkowania kabli, itp).
A na koniec dnia wizyta u sąsiada który umie w spawanie i poradziliśmy sobie z tymi nieszczęsnymi odbojami.
Ogółem sporo roboty, zdjęć mało.
Tutaj fotka z przymiarki fotela pasażera na moich adapterach, które chyba wrzucałem kilka postów wcześniej.
Ogólnie bałem się, że fotele będą dużo za wysokie i trzeba będzie i tak ciąć podstawy i spawać.
A po zamontowaniu do auta okazuje się, że fotel jest jeszcze ze 2 cm niżej niż oryginalny.
Więc tak to zostawiam póki co, pojeździmy zobaczymy.
Gorsza sprawa z zapięciami pasów, bo te, które są w nowych fotelach (fotele z C8/807) nie pasują, do tego fotel lewy w Ducato ma inne zapięcie niż prawy.
Póki co przełożyłem zapięcie z ławki Ducato do fotela pasażera - trochę głupio wygląda, bo zapinka jest 2 razy dłuższa więc wystaje z fotela.
A do fotela kierowcy nie mam zapięcia, bo to z Ducato jest z napinaczem i nie mieści się w obudowie "nowego fotela"
mógłbym co prawda zdemontowąć napinacz, ale nie wiem czy mogę to zrobić bezpiecznie.
O takie zapięcie o chodzi: https://allegro.pl/oferta/napinacz-pasa-zapinka-ducato-jumper-boxer-06-7975736330
Inne randomowe fotki.
Podłoga maźnięta raz hammerajtem, tam gdzie trzeba było (nie maluję po całości, bo nie ma sensu.
Ścianka za kibelkiem i przymiarka kibelka i brodzika:
Maty butylowe dla wygłuszenia blach:
I potem stryrodur XPS pomiędzy konstrukcję z drewna.
Tomek - 06-04-2021, 21:41
Tomek napisał/a: | Marcino napisał/a: | Widziałem na TVN Turbo jak Klimek i Duda robią swoje "kampery"... |
wiem, że budują, ale nie oglądałem jeszcze
nie mam żadnej telewizji poza DVBT, więc dopiero jak skończą, to kupię dostęp do playera na miesiąc i oglądnę ciągiem
nie skończyłem nawet poprzedniego sezonu |
Jako, że zaczął się sezon żużlowy, wykupiłem dostęp do playera, żeby mieć nsport i przy okazji oglądnąłem w weekend 4 sezon "Klimek kontra Duda" i powiem tak:
Co do detali się nie wypowiadam, bo co ja tam wiem, ale z budżetem to kpina po raz kolejny.
Klasycznie, wszystko wzięte za 1/3-1/2 ceny (i nie mówię, bo mi też sie udało czasem coś taniej kupić, czy z wyprzy, ale to co tam odwalają to śmiech). Podobnie usługi - też większość tych usług za 1/10 ceny, albo przyjacielska przysługa.
Szczególnie projekt Dudy - taka zabudowa wyszłaby grubo ponad 200k, a nie wiem czy w ogóle byłaby opłacalna.
Podobny projekt w USA wyszedł gościa jakieś 100k USD.
No, ale to jest TV show, tu nie wszystko musi się zgadzać. Ale nie dalej jak wczoraj na jednej grupie camperowej na FB była gównoburza, że da się wypasionego kampera zbudować za 70k i gość przytaczał przykłady z programu, po czym sam ze sobą prowadził polemikę, że to jest naciągane, bo on zna ceny gadżetów do caravaningu, ale potem jednak, że się da, bo przecież pokazali w TV, że się da. (I nie mówię, że się nie da, bo da się nawet i za 20 zbudować, ale nie tak jak oni).
To samo z czasem - nie przypadkiem program urwał się w połowie, to raczej nie przez covida, tylko trzeba było trochę tematów nadgonić.
Ja wrzuciłem w robotę już ponad 100 roboczogodzin, a dopiero zaczynam.
Nie oglądałem jeszcze do konca 3 sezonu, ale jak dla mnie póki co Klimek - Duda, wynik 0:3
Tomek - 12-04-2021, 21:38
robota idzie do przodu z każdym kolejnym ciepłym dniem
niestety prognozy na ten tydzień są bardzo kiepskie
Tymczasem praca trochę do przodu.
Kupiłem sobie nowy gadżet, żeby praca szła szybciej i przyjemniej.
Udało się zabudować tylną ścianę i zaizolować sypialnię w 90%.
Wszystkie kable w jednym miejscu. Jest tego całkiem sporo. Jeżeli zapomniałem gdzieś coś okablować, to bieda.
Dzisiaj znowu trochę dłubania i przymiarka klimy:
Bzyk_R1 - 12-04-2021, 21:44
Jak wycinasz jakiś kształt w całym kawałku to dobrze jest powiercić otwory na każdym narożniku
|
|
|