To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - CB Radio do Miśka

Luq - 27-06-2009, 16:34

Mam jeszcze jedno pytanie:
Gdy mam ustawiony RF gdzies na godz 12 to slysze dosc wyrazne rozmowy ale co minute, dwie. Jesli RF zmniejsze ( powiedzmy na godz 8-9) to rozmowy sa mniej wyrazne ale za to sa praktycznie non stop...
Czyli z tego wynika, ze majac RF na dwunastej nie slysze gdzies polowy rozmow CB-radiowcow :( .
To chyba zle ??
( Przedstawiona sytuacja tyczy sie zarowno miasta jak i trasy)...

observer - 27-06-2009, 17:47

Nie pomyliło Ci się ze squelchem?
jolly69 - 27-06-2009, 17:49

może masz squelch i RF Gain w potencjometrze na jednej osi i skręcając Rf rozkręcasz squelch - napisz jakie masz radio ??
Luq - 27-06-2009, 18:52

Radio uniden 520 i antenka sirio as-100...
RF z SQ mi sie nie pomylilo...
Co do strojenia - koles ze sklepu dostroil antene/radio zaraz po zakupie wiec chyba powinno byc ok...

jolly69 - 27-06-2009, 20:06

Jeżeli to Uniden 520 to wyklucza to moją teorię. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje, w każdym razie tak być nie powinno. Co do strojenia anteny to pamiętaj, że jeżeli ją masz na magnesie to zawsze musisz stawiać ją w tym samym miejscu, gdzie była strojona,przeniesienia na inne miejsce, lub inny samochód = powtórne strojenie.
Luq - 28-06-2009, 12:04

jolly69
Ale chyba postawienie anteny 10-15 cm od miejsca strojenia nie ma az tak wielkiego znaczenia ?

Anonymous - 28-06-2009, 19:04

Odkręcenie anteny od podstawki ew. zdjęcie jej z dachu ile zajmie Ci czasu ? Mniej niż włożenie zakupów do bagażnika.
Kanał 19 to kanał wywoławczy. Służy do : wywoływania i podawania komunikatów a nie rozmów.
Ponadto jeżdżąc po mieście przecież wiesz gdzie tworzą się korki. Skoro się po nim poruszasz codziennie. Natomiast jeżeli poruszasz się między większymi aglomeracjami powinno się korzystać z jak najlepszego sprzętu=anteny. Aby nie powodować zbędnych zakłóceń. Poza tym zakłócenia charmoniczne ze stacji radiowo - telewizyjnych, osoby używające dopalaczy (chociaż Ci już nie są tak częstym przypadkiem jak jeszcze w latach 1989 - 92) i szumy są powodowane własnie przez userów ktorzy korzystają z tych króćców.
Osobiście mam w domu CB - radio stacjonarne z półfalówką i licencją / zezwoleniem krótkofalowską na pasmo powyżej 40 kanału i 4W ale poniżej 12W. Ponadto w firmie mam auta które są wyposażone w CB - radia więc korzystam na bieżąco.
Moge podać że np. w Katowicach prowadzi Ondraszek na 12. W Poznaniu masz prowadzenie na 1 kanale. Ogólnie to jest najpopularniejszy kanał userów prowadzących w maistach.
CB - radio właśnie przeżyło boom kiedy telefonów komórkowych nie było. Ale jeżeli Ty kolego w latach 80 - tych korzystałeś z telefonu komórkowego to Ci zazdroszcze :wink:

observer - 28-06-2009, 20:24

Cichanos napisał/a:

Kanał 19 to kanał wywoławczy. Służy do : wywoływania i podawania komunikatów a nie rozmów.

Ale się uparłeś z tym 19tym. Ok - dla Ciebie wywoławczy , dla mnie drogowy.

Cichanos napisał/a:
Ponadto jeżdżąc po mieście przecież wiesz gdzie tworzą się korki. Skoro się po nim poruszasz codziennie.

I mogę powiedzieć innym, jeżdżącym rzadziej , aby jakiś rejon starali się ominąć.Poza tym nie poruszam się codziennie po każdym mieście w województwie, nie codziennie zdarzają się wypadki w tych samych miejscach, nie codziennie miśki krążą w tych samych rejonach.

Cichanos napisał/a:
Natomiast jeżeli poruszasz się między większymi aglomeracjami powinno się korzystać z jak najlepszego sprzętu=anteny.

Zgadzam się. W sumie zawsze lepiej mieć lepiej niż gorzej.

Cichanos napisał/a:
Osobiście mam w domu CB - radio stacjonarne z półfalówką i licencją / zezwoleniem krótkofalowską na pasmo powyżej 40 kanału i 4W ale poniżej 12W. Ponadto w firmie mam auta które są wyposażone w CB - radia więc korzystam na bieżąco.

Nie chwal się. Żarcik taki.

Cichanos napisał/a:
Moge podać że np. w Katowicach prowadzi Ondraszek na 12. W Poznaniu masz prowadzenie na 1 kanale. Ogólnie to jest najpopularniejszy kanał userów prowadzących w maistach.

Dziękuję, spróbuję zapamiętać.

Cichanos napisał/a:
CB - radio właśnie przeżyło boom kiedy telefonów komórkowych nie było. Ale jeżeli Ty kolego w latach 80 - tych korzystałeś z telefonu komórkowego to Ci zazdroszcze :wink:

Nie korzystałem. CB też używam od niedawna i tylko w drodze.

I tak nie wiem co z tym radiem Luq'a .

Anonymous - 28-06-2009, 20:43

Pomyłka - literówka. Dopiero jak mnie zacytowałeś dosztrzegłem błąd.
W Poznaniu masz 21.
Wiesz, dla mnie ogólny to ogólny.
19 to kanał wywoławczy więc ja to widzę w ten sposób iż ktoś mnie informuje gdzie np krąży policja lub jest utrudnienie w ruchu i podaje kilometr. Ja mu dziękuje i koniec transmisji. A nie tak jak jest bardzo często w miastach a już GOP to skandal jak Ci od węgla przysłowiowym mięsem rzucają i kaleczą Polski.

To chyba nie do Ciebie było nt. tych komórek. Czytam kilka postów na raz i staram się nie cytować aby nie rozciągać moich wypowiedzi :wink:
W mojej wypowiedzi chodziło o to iż osoby znające dobrze miasto non stop zadają te same pytania dotyczące korków. Nie trzeba być w stowarzyszeniu MENSA aby domyśleć się że na danej drodze w czasie szczytu będzie korek.

Może mieć różnice jeżeli mamy antenę na magnesie i stroiliśmy ją na środku a teraz stawiamy np bliżej anteny od radia samochodowego. Ale to może być odczuwalne przy słabym sprzęcie ponieważ wtedy łatwiej odczujemy gorszy odbiór.

A odbiór i odbiór z roku na rok i miesiąca na miesiąc będzie się pogarszał ponieważ pogarsza się propagacja. Po prostu słoneczko się zbliża a to niestety pogarsza user` ą korzystanie :doubt:

jolly69 - 28-06-2009, 21:48

Cichanos napisał/a:
19 to kanał wywoławczy więc ja to widzę w ten sposób iż ktoś mnie informuje gdzie np krąży policja lub jest utrudnienie w ruchu i podaje kilometr.

czyli krótko mówiąc jest to kanał informacyjny dla kierowców, nie zgodzisz się z tym ?? A jak nazwiesz kanał gdzie jeden user wywołuje drugiego i jak się znajdą to idą na inną częstotliwość pogadać ?? no kurcze ja to bym go nazwał wywoławczym ale TY nie wiem jak go nazwiesz ?? ( o 28 mówię jak by co :) ), kiedyś na 28 był tłok 10 razy większy niż na 19, ale to było właśnie w czasach stacji bazowych, gdzie ludzie szukali się na tym kanale, dawali ogłoszenia, lub po prostu utrudniali życie.. dzisiaj faktycznie 19 jest najbardziej oblegany ale to w dalszym ciągu według mnie jest to kanał informacyjny - drogowy. No nie ważne, coś czuję że i tak Ty wiesz lepiej..
Cichanos napisał/a:
Ponadto jeżdżąc po mieście przecież wiesz gdzie tworzą się korki.

hm.. ciekawe.. wróżyć z fusów to ja jeszcze nie potrafię.. codziennie pokonuję drogę ok 25 km w jedną stronę do pracy i wiesz mi CB uratowało mnie już niezliczoną ilość razy przed korkami, radarami, wypadkami i nie pamiętam czym jeszcze, pomimo że w ZASADZIE wiem gdzie są korki...:), tylko że oprócz korków masz na drodze jeszcze parę innych niespodzianek, których nie sposób przewidzieć. Generalnie temat robi się jałowy więc odpuszczam w tym momencie polemikę w tym zakresie..

Luq napisał/a:
Ale chyba postawienie anteny 10-15 cm od miejsca strojenia nie ma az tak wielkiego znaczenia ?

Tutaj tak naprawdę chodzi o to jak antena "widzi" masę samochodu, która tworzy przeciwwagę dla promiennika.. dlatego ważne jest żeby antena miała wokół możliwie podobną masę ( czyli najlepiej jest postawić ją na dachu pośrodku). Z tymi 15 centymetrami to bym nie przesadzał, ale postawienie już pół metra dalej może znacznie pogorszyć SWR.

Anonymous - 01-07-2009, 12:29

Wiesz, mnie zawsze uczyli że wywoławczy to wywoławczy. Ale w sumie teraz nastąpiło tyle zmian w paśmie obywatelskim że i nazwa przecież też mogła się zmienić.
Dokładnie, najlepiej jest ustawić antenę jeżeli jest ona na podstawie z magnesem na środku dachu. Ponadto dobrze bedzie jeżeli antena od CB - radia będzie w większej odległości od anteny radiowej czy innej.

franklyn777 - 05-07-2009, 06:50

Cichanos napisał/a:

Osobiście mam w domu CB - radio stacjonarne z półfalówką i licencją / zezwoleniem krótkofalowską na pasmo powyżej 40 kanału i 4W ale poniżej 12W.

Przepraszam, że zapytam , ale co to za magiczna licencja stoi u ciebie w domu? Na pasmo powyżej 40 kanału od 4 do 12 W? A co nie ma pasm poniżej?

Pokaż to, zrób skana lub coś podobnego. |Ewentualnie napisz swój znak który otrzymałęś.

Jeżeli otrzymałes pozwolenie na korzystanie z radia CB które było wydawane lata temu, to równie dobrze powinieneś wiedzieć, że takie pozwolenie teraz, czyli w dzisiejszych czasach jest niewymagane i używanie każdego radia posiadającego homologacje jest dozwolone.
Pomijam fakt , że są radia i radia.

Ale tu trochę pół żartem, pół serio, po prostu się czepiam ;) i nie miej mi tego za złe.

Ponadto zauważyłem, że macie problem z nazewnictwem pewnych kanałów.

To tylko nazewnictwo, i tyle, po co ta dyskusja?
Ja mówię na te częstotliwości ot po prostu "monitory"
np.
monitor wywoławczy w paśmie CB w Bielsku Białej to kanał 15 AM lub oczywiście 28 AM
itd.

to tyle

pozdrawiam

mitring - 05-07-2009, 13:17

Mitsumaniacy mam problem z dobraniem mocowania anteny do miśka.
Zakupiłem SF-40 ale jest do bani, bo klapa bagażnika nie jest płaska i antena jest odchylona o ok. 20* wygląda to wieśniacko do bólu, ale i takich magików widziałem co tak mają ;) ale ja tak nie chcę :P

Powiedzcie jakie mocowanie zakupić aby przymocować prawidłowo antenę (sirio ml 145), lub czy jest możliwość zamocowania ten anteny (PL) ale na łamanych mocowaniu tak abym mógł antenę zginać (mocowanie na motylka).
Coś na styl:

Pozdrawiam

Anonymous - 05-07-2009, 16:16

mitring skoro masz ML145 to poszukaj uchwytu SP-S na przykład takiego. Uchwyt ten jest regulowany w dwóch płaszczyznach. Do tego musisz zakupić taką głowicę i kabel zakończony z dwóch stron skrętkami lub byle jaką antenę z kablem zakończonym głowicą kątową PL (u mnie w Cari w mieście sprawdza się Sunker Elite CB104). Antenkę odkładasz na półkę w garażu - montujesz tylko kabel z głowicą. Składasz wszystko do kupy a następnie regulujesz pod jakim kątem chcesz mieć postawioną antenę. Wadą rozwiązania z głowicą kątową jest to, że poziome wyprowadzenie kabla przeszkadza w składaniu anteny wzdłuż osi samochodu (opiera się o klapę :? ). Dlatego po mieście jeżdżę z Sunkerem bo jest krótki i ledwo nad dach wystaje więc nie trzeba go składać. A jak pisałem wcześniej - ML-ka na trasę.

Tak to u mnie wygląda (uchwyt na klapę SP-S inox, kabel i antena Sunker) - zdjęcie zrobione przed chwilą z 4 piętra (na Mokotowie leje i nie chciało mi się schodzić), powiększone i wykadrowane w IrfanView

mitring - 05-07-2009, 20:00

varth bardzo CI dziękuję :) za odp i za foto !!!
Szkoda, że zestaw, który posiadam będzie zbędny ale co zrobić, może któryś kolega będzie potrzebował ;)
Zastanawiam się nad zakupem anteny - krótszej niż MLka ... Sirio Turbo 1000 więc zobacze co będzie nowa antena czy nowy zestaw do MLki :)

Raz jeszcze serdeczne podziękowania :)