Outlander II GEN Techniczne - TURBINA [spadajacy waz]
sibkods - 18-08-2009, 12:17
nbert, jaki rocznik ?
Panowie, opłaca się brać tego ralliarta do Outlander 2.0 DiD ?
Anonymous - 18-08-2009, 13:00
Rocznik 2008, japoński jeszcze. 2009 robią inaczej? to poproszę o wymianę części...
Oczywiście, dziś rano w serwisie okazało się że na wlocie do intercoolera rura luźno dynda... co za badziew... zwłaszcza że 5kkm temu była akcja serwisowa...
Inna sprawa, że jakieś dwa tygodnie temu spotkałem się jadąc nocą z jakimś małym zwierzakiem prawym przednim kołem, może to konsekwencja (choć tylko nieco ukruszony pseudo chlapacz z przodu, to ta sama okolica...).
Przy okazji wymienione radio na podobno_nie_zrywające_i_nie_trzeszczące (o tym będzie kiedy indziej, bo chyba jeszcze nie koniec).
Mont - 18-08-2009, 19:02
nbert napisał/a: | Przy okazji wymienione radio na podobno_nie_zrywające_i_nie_trzeszczące (o tym będzie kiedy indziej, bo chyba jeszcze nie koniec). |
koniecznie napisz czy zauważyłeś istotną poprawę odbioru.
sibkods TU masz
mitsu00 - 18-08-2009, 19:13
Moje radio też wymieniono bo gubiło stacje zaraz po wyjeździe za rogatki Warszawy. Jak narazie po 6 miesiącach od wymiany wszystko działa elegancko. Wcześniej tylko RMF i Radio Maryja odbieraly w trasieb bez zakłóceń
Pozdr.
Grześku - 20-08-2009, 22:40
wyleciało OT, trzymajcie się tematu
Anonymous - 24-08-2009, 18:04
...no więc jeżdżę już tydzień po naprawie jak w tytule - i zauważyłem dwie niepokojące rzeczy:
- mój spadek zaufania do samochodu, pewnie przejdzie z czasem...
- moim zdaniem widoczny spadek mocy i dłuższą dziurę turbo...
I to ostatnie trochę mnie niepokoi. Ze spadniętym wężem przejechałem w sumie jakieś 15 km (przejechałem to dużo powiedziane... przeczołgałem się), i zastanawiam się CO SIĘ W NIM JESZCZE MOGŁO ZEPSUĆ?
Brud na interkoolerze zaciągnięty z ulicy? Coś z turbiną?
Generalnie, jeździ trochę słabiej niż jeździł... Jak to zdiagnozować? Hamownia?
Hubeeert - 24-08-2009, 20:29
nbert, raczej syf na filtrze - przepływka wykrywa zaciągnięcie powietrza przez turbo i stosownie do tego ECU daje paliwo co owocuje kitą czarnego dymu za samochodem Wypal sadze na autostradzie i powinno być lepiej
sibkods - 25-08-2009, 13:40
Ktoś pisał, ze w silniku 2.0 filtr jest typu otwartego i się nic nie syfi.
Mont - 25-08-2009, 17:45
sibkods napisał/a: | Ktoś pisał, ze w silniku 2.0 filtr jest typu otwartego i się nic nie syfi. |
filtr cząstek stałych, a mowa (chyba) o filtrze powietrza
Hubeeert - 25-08-2009, 18:01
Mont napisał/a: | a mowa (chyba) o filtrze powietrza | Ja mówię o filtrze cząstek stałych w tech chwili zapewne zabitym sadzami. Podobnie turbina ma na łopatkach pełno sadzy a jest to turbo o zmiennej geometrii łopatek (o ile pamiętam) i sadza może je zablokować. Przepalic dziada i powinno byc lepiej
sibkods - 31-08-2009, 15:58
Witam. Zapytałem się MMC Polska o kwestię odczepiającego się węża od Turbo , bo nie dawało mi to spokoju, taka dostałem odpowiedź
Cytat: |
uprzejmie informuje, że samochody z
roku modelowego 2009 nie są objęte problemem spadających rur z turbo.
Problem ten nie był spowodowany marną jakością zaczepu (cokolwiek to ma
znaczyć) tylko niewłaściwą procedurą dokręcenia opasek zaciskowych.
Wyłącznie samochody wyprodukowane do lipca 2008 są objęte akcją serwisową
dotyczącą dokręcenia opasek w układzie dolotowym.
|
Co za ulga Czy ktos miał ten problem w Outlanderze wyprodukowanego po lipcu 2008?
Anonymous - 31-08-2009, 16:01
Można pęknąć ze śmiechu............"niewłaściwą procedurą dokręcenia opasek zaciskowych".
Anonymous - 31-08-2009, 16:02
Śmiech na sali.
Mój Outek 2008 PRZED spadnięciem węża z dolotu intercoolera UCZESTNICZYŁ w akcji serwisowej (zresztą, razem z akcją na światła stop). Wąż spadł PO akcji serwisowej, jakieś 4 miesiące później.
Możesz mnie cytować w MMC, w razie czego służę wpisami w książkę serwisową
[ Dodano: 31-08-2009, 16:04 ]
AlCapone napisał/a: | Można pęknąć ze śmiechu............"niewłaściwą procedurą dokręcenia opasek zaciskowych".
|
a dokładnie, zwiększenie momentu z 6 na 7 Nm.
Jakbym nie stał obok i nie widział klucza którym panowie mechanicy dokręcali obejmę, to nawet uwierzyłbym że dynamometryczny.
Ale widziałem. I nie wierzę, że z ręki wyczuwa się różnicę pomiędzy 6 a 7 Nm.
Anonymous - 31-08-2009, 16:14
tomekrvf - 31-08-2009, 16:54
nbert napisał/a: | Ale widziałem. I nie wierzę, że z ręki wyczuwa się różnicę pomiędzy 6 a 7 Nm. |
Który to serwis jest taki sprytny?
|
|
|