Nasze Miśki - Polarny ninja
rosomak1983 - 27-09-2008, 04:22
Marcin-Krak napisał/a: | Tak stuningowałeś, że jedyną możliwą metoda przemieszczania się jest laweta |
dokładnie bo szkoda nim jezdzic chyba ze jest sie z czym ścigac.... no i z kim... Taniej go wozic laweta bo lubi beznz 100 oktanów za 17zł/litr.... tym bardziej ze lubi jej popic...
rafq - 30-09-2008, 20:39
Dobre podejście do tematu, jakby ktoś chciał przykozaczyć na światłach to wyciągasz ciężką artylerię w postaci kilku stajni kucy i pocisk
rosomak1983 - 08-10-2008, 19:44
Lotka jak juz wspomniałem pomalowana, wczesniej naprawiłem trzeci stop (nowy kabel). Sam demontarz i montarz lotki to była masakra poniewaz lotka jest nieorginalna i tak była przykręcona ze prawie nie było dostepu do śrub... Musiałem uzyć czarodziejskich kluczy pozyczonych od znajomego mechanika oraz niezle sie nagimnastykowac (ładna godzina prób przy montarzu.... Ufff do tego w niewygodnej pozycji. Pod lotkę dałęm izolacyjną warstwę silikonu (zeby nie stkał sie bezpośrednio z blacha) i na koniec tez uszczelnienie silikonem kantów oraz dziur od kabla oraz na śruby. A oto efefkt w nocy choc w realu jest o wiele lepszy (z lampa nie widac jak swieci a bez lampy jest rozmazany obraz)
Pozatym ruda kur....a wytępiona kolo uszczlki od szyberdachu i w paru inych miejacach jakies mikro... Równiez odpryski od kamyczków pomalowane (za pomoca zapałki i lakieru ) i musze powiedziec ze jestem zaskoczony efektem, co prawda były to maleńkie kropeczki ale nie widac praktycznie nic a jak zrobie polerkę to myśle ze bedzie jeszcze lepiej.
rosomak1983 - 08-10-2008, 20:07
Aha jeszcze lista rzeczy do zrobienia tej jesieni....
1.Konserwacja całego podwozia
2.Wymiana tarcz (mam już kupione Lucas) oraz płynu hamulcowego
3.Wymiana oleju w skrzyni biegów
4.wymiana filtru paliwa (jeszcze tego nie zrobiłem )
5.wyskrobanie, zabezpiecznie i pomalowanie na jednym nadkola paru wybuleń (jakas poczartkowa korozja) śr ok 0.5-1 cm oraz pod maska jakas mikro rdza. Mozna by zostawic ale ja nie bede tolerował nawet kropeczki rudej....
6.Polerka (nawet kupiłem maszynkę do polerki )
7.Cos sie jeszcze znajdzie Moze jakies sugestie???
londolut - 08-10-2008, 20:43
rosomak1983 napisał/a: | 6.Polerka (nawet kupiłem maszynkę do polerki ) | Uważaj na kantach blachy co nie przedrzesz się do gołej blachy bo to jest raz dwa i już nie ma odwrotu tylko lakiernik. Cieszy mnie takie podejście do auta
Jogurt - 08-10-2008, 22:06
londolut napisał/a: | Uważaj na kantach blachy co nie przedrzesz się do gołej blachy bo to jest raz dwa i już nie ma odwrotu tylko lakiernik. | do blachy to juz artysta by musiał ale do podkładu to fakt że sie można łatwo dokopać.
btw tez musze colciaka zakonserwować od spodu tak profilaktycznie
pawela - 09-10-2008, 11:56
brawo Piotrek, myślałem, że stopa odpuścisz, a tu proszę I dospawałeś tą końcówkę wydechy, świetnie to wygląda
Anonymous - 09-10-2008, 12:01
1.Konserwacja całego podwozia-też będę robić-na sobotę jestem umówiony w specjalistycznej firmie
3.Wymiana oleju w skrzyni biegów-polecam dexron
6.Polerka (nawet kupiłem maszynkę do polerki)-tu uważaj bo poważnie jest łatwo na rantach dostać się do podkładu Twój Lancer ma białą perłę czy zwykły biały na sobie?
rosomak1983 - 09-10-2008, 12:51
londolut napisał/a: | Uważaj na kantach blachy |
oki bede.
Jogurt napisał/a: | tez musze colciaka zakonserwować od spodu tak profilaktycznie |
Czerwien napisał/a: | 1.Konserwacja całego podwozia-też będę robić-na sobotę jestem umówiony w specjalistycznej firmie |
no potrzebny jest kanał i trochę wolnego czasu. Czerwien, jak masz zbędna kase to mozna zrobic w zakładzie ale nie ma w tym nic skomplikowanego a jak zrobi sie samemu to wiadomo ze dokładnie
pawela napisał/a: | myślałem, że stopa odpuścisz |
hehe nie odpuszczam nigdy wszytsko co zamierzam zostanie zrobione a nawet więcej... Dajcie mi tylko troszeczke czasu bo ja jeszcze student i z kasa róznie...
rosomak1983 - 09-10-2008, 13:06
Cytat: | Twój Lancer ma białą perłę czy zwykły biały na sobie? |
chyba zwykły nr lakieru W83
Anonymous - 09-10-2008, 13:20
rosomak1983 napisał/a: | Czerwien, jak masz zbędna kase to mozna zrobic w zakładzie ale nie ma w tym nic skomplikowanego a jak zrobi sie samemu to wiadomo ze dokładnie |
Wiem,że nie ma ale Panowie będą mieć specyfiki z najwyższej półki na których zakup pewnie wydałbym więcej niż na sam akt konserwacji
wojtas20 - 10-10-2008, 10:37
rosomak1983 napisał/a: |
Równiez odpryski od kamyczków pomalowane (za pomoca zapałki i lakieru ) i musze powiedziec ze jestem zaskoczony efektem, co prawda były to maleńkie kropeczki ale nie widac praktycznie nic a jak zrobie polerkę to myśle ze bedzie jeszcze lepiej. |
Jak to dokładnie zrobiłeś, oczyściłeś z rudej i dałeś jakiś podkład i na to lakier czy sam lakier?
rosomak1983 - 10-10-2008, 12:18
Małym gwożdziem wyskrobałem delikatnie jakis taki nalot czarnawy ale tak ze nie powiekszałem istniejacych ubytków. przemywasz np acetonem. Nastepnie lakier (z utwrdzaczem pół na pół) nałozyłem zapałka zeby dobrze wypełnic ubytek. Coż myslałem zeby moze najpierw podkład ale w sumie na takich małych plamkach to nie wiem czy jest sens. Dziurki były małe ale czarne na białym aucie to troszke było widac ze 2-3 metrów a teraz widac dopiero z metra (przed polerką)
mkm - 17-10-2008, 22:55
Jak bedziesz zmienial tarcze to z klockami - nawet jezeli te co masz beda jeszcze calkiem dobre. Co do konserwacji to moge napisac tylko tyle: Z ruda nie wygrasz, ale walczyc mozesz...
rosomak1983 - 25-10-2008, 18:15
mkm napisał/a: | Z ruda nie wygrasz, ale walczyc mozesz... |
To sie jeszcze okaze
Misiek dostał nowy akumulator na zime bo poprzedni mnie juz pare razy zawiódł....
Oto on Centra standart 12V 55Ah: (jezdzi juz w misku)
Pozatym prace nad podwoziem przygotowane do konserwacji inspekacja troche obaliła optymistyczne szacunki bo cos rudej sie znalazło ale tylko powierzchniowe babelki...Nie jest zle.Juz wyskorobane i przemalowane cortarinem F następnie znowu podkładem antykorozyjnym CORIZON. Wczoraj zdjąłem zderzak z przodu (masakra zeby odkrecic niektóre śruby) zeby sprawdzic czy nic tam nie ma na szczascie czysto. Zastanawiam sie jak zrobic konserwacje bo mam stara czy ja usuwac czy dodadc tylko tak gdzie ubytki??? Pozatym nadkole zrobione juz prawie, wprawdzie wypadły małe dziurki ale juz ich nie ma (zestaw reperacyjny z zywica+siatka) pozostaje szlifowanie i malowanie.
Umyte szyby następnie w ruch poszedł antyfog... nie moge sie doczekac zeby przekonac sie czy to działa...
|
|
|