Carisma - FAQ - [Carisma] Sonda lambda
handwich - 16-03-2011, 18:58
kuzi, byłem, sprawdziłem - kod błędu: PO135 Opis: podgrzewacz czujnika tlenu(B1 S1) czyli rozumiem że chodzi dokładnie o tą grzałkę o której pisałeś, a w związku z tym - jak długo z tym jeździłeś/ jak długo można z tym jeździć? No i jaki był koszt wymiany?
pozdrawiam!
Kuba6432 - 05-05-2011, 21:45
Witam Wszystkich.
Właściwie pod ręką mam sprawną sondę lambda od galanta rocznik 198Xr. 2.0 16v GTi. I pytanie do Was, czy one różnią się tylko kostką? W mojej Carismie jest kwadratowa a tam okrągła. Sonda jest mi potrzebna, tamtą mam praktycznie za grosze, i czy jest możliwość zamontowania jej w Carismie?
agalaska - 25-04-2012, 12:27
Witam
zdiagnozowałam błąd 11 (i przy okazji 23). Z tego co wiem to jest to sonda lambda. Czy przy wahaniach obrotów, większym spalaniu, ponoć podwyższonych spalinach, szarpaniu i spadku na mocy mogę być pewna że to właśnie to jest przyczyną i mam kupować nową czy jeszcze lepiej udać się do mechanika by to potwierdził "jakoś" ?
Po drugie, jeśli mam kupować uniwersalna sondę od NGK czy ona ma mieć jakiś konkretny nr modelu? bo wiem, że 4 przewodowa. Czy może ktoś mi ew. podpowiedzieć linkiem jaką dobrze kupić?
Pozdrawiam
racenty - 29-11-2012, 18:11
Zabrałem się za wymianę sondy - błąd 11. Zdziwiłem się ponieważ występują u mnie takie kolory kabli, w tej kolejności są podłączone:
Biały - czarny
Czarny - szary
Czerwony - biały
Czary z białym paskiem - biały
Spotkał się już ktoś z taką kolorystyką?
virusosk - 11-02-2013, 16:34
Od ponad miesiąca swieci mi sie kontrola CE. Bylem tydzien po tym u mechnika, sprawdzil i pisalo "Uszkodzony obwód grzania - sonda lambda". No wiec, ja jako początkujący wlasciciel samochodu chce zrobic to sam. Zorientowałem się już, że podobno w moim samohcodzie są 2 takie sondy (2001, 1.8GDI). Przydałoby mi sie troche jeszcze informacji, czyli:
1. Czy muszę wymieniać odrauz 2 czy 1? Jeśli jedną to po czym mam poznać którą?
2. Czy poradzę sobie z wymianą sam? Mile widziana jakas instrukcja/wskazówki/zdjęcia - dodam, że w tym momencie jak to piszę, jeszcze nawet nie wiem gdzie one są w silniku (ale szybko się ucze).
3. Czy powinienem kupić nową sondę czy używaną (samochod wkoncu ma 12lat, a ja nie zarabiam kokosów)?
4. Czy są jakieś parametry sondy na które powinienem zwrócić uwagę podczas kupna produktu?
Będę bardzo wdzieczny za każdą pomoc, nie chce iść do mechanika, bo mnie srednio stać w tym momencie, a widzialem ostatnio jak niektorzy z nich oszukują ludzi to sie krew gotuje. Poza tym mam dopiero 25lat, podejrzewam że jeszcze sporo razy coś będe musial naprawić i czym szybciej zaczne sie uczyc o autach na lepsze mi to wyjdzie.
Idę poki co grzebać narazie w aucie, wiem żę jedna niby gdzies koło kolektora wydechowego jest, druga niby pod spodem przy wydechu (?) wiem jak wyglada to będe szukal. Czekam na pomoc i pozdrawiam
Mateusz
Bizi78 - 11-02-2013, 19:26
1.Jak znasz numer błędu to powie on którą trzeba wymienić.
2.Sondy prawdopodobnie masz przed i za katalizatorem pod autem.
http://mitsubishi-motors....D410%26page%3D8
Do wymiany potrzebny jest odpowiedni nasadka:
http://allegro.pl/listing...do+sondy+lambda
3.Co do firmy to DENSO, używka to ryzyko ponownej wymiany chyba, że masz jakąś pewną.
4.Najlepiej kup z wtyczkami.
plecho1 - 11-02-2013, 20:11
Padła Ci główna sonda czyli ta przed katalizatorem masz czteroprzewodową jednovoltową. Kup uniwersalną NTK, dobra cena i jakość. Sondę wykręcaj na gorącym silniku, na zimnym możesz ją urwać.
virusosk - 13-02-2013, 19:18
Dzięki za informację, przydały się bardzo. Zrobiłem sobie "mały wywiad" i tak to wygląda z mojej strony:
1. Zdecydowałem się na tańszą opcję sondy, czyli:
http://allegro.pl/ntk-ngk...3023133882.html
Wydaje mi się, że ona jest bez kostki, w takim wypadku będe musiał polutować kabelki i użyć koszulki termozgrzewalnej?
2. Odośnie klucza do wykręcania sondy, czy on jest konieczny? Z tego co widziałem, wcale nie, ale może będzie mi dużo łatwiej go używając jeśli sonda jest "zapieczona"? Nie jest drogi, wiec jesli ma mi ulatwić napewno kupie.
3. Jeśli chodzi o podłączenie to ta sonda ma 4przewody w kolorze: 2 Białe,1 Czarny,1 Szary. Jak je połączyć z tymi od silnika? Niestety nie mogłem poki co dostzeć kolorów przewodów od silnika.
Załaczam zdjęcia, które przed chwilką zrobiłem.
Na 1 pokazuję sondę przed katalizatorem, którą powinienem wykręcic i na jej miejsce wstawić nową, tak? Najlepiej na gorącym silniku, ew. podgrzać palnikiem, ew. na samym początku popsikać jeszcze jakimś wd40?
Na drugim zdjęciu pokazuje kostke do której prowadzi kabel od sondy, to tam muszę podpiąć nową sondę, no chyba że będe lutował kabelki.
4. Z tego co słyszałem, to sonda którą kupie może mieć własnie krótki kabel i będe musiał uciąć kable przy sondzie i polutować to tak?
Jutro chce zamówić sondę, a na weekend zabrać sie do wymiany. Jeśli w czymś się mylę, proszę o korektę, bo chce to zrobić dobrze.
5. Aha. Po wymianie należy podjechać do mechanika, który to musi wykalibrować zeby dobrze działała, tak? Odrazu mi wykasuje błąd? Czy powinien on sam zniknąc jak sonda już będzie wymieniona?
Bizi78 - 13-02-2013, 22:24
2. Klucz tu raczej nie będzie potrzebny bo z fotki wynika, że złapiesz ją zwykłym kluczem płaskim.
5. Po wymianie odepnij klemę akumulatora i błąd się skasuje .
Jak będzie jakiś z nią problem to znowu wywali błąd.
kamir - 17-12-2013, 22:18
Witam
Żeby nie zaśmiecać napiszę tutaj.
Jakiś miesiąc temu wymieniłem sondę na uniwersalną Denso. Po wymianie wszystko było ok, błąd skasowany, nie wrócił. Aż do minionej soboty. Ruszyłem sobie w trasę, podczas jazdy z jednostajną prędkością czuć było nierówną pracę silnika i zaświecił się check engine. Zatrzymałem się, sprawdziłem błędy i okazało się, że znów 11 (sonda lambda).
Przeszukując trochę forum w tym temacie napotkałem na informację, że ktoś miał taką sytuację gdy nie działał mu odpowiednio przepływomierz. Czy jest to możliwe?
gieras1988 - 06-02-2014, 09:25
Witam
Ja również o coś zapytam.
Wymieniłem sondę ze względu na brak wolnych obrotów na zimnym, stara była również złamana z niewiadomych przyczyn.
Tyle że miałem rozwalona kostkę do podpięcia a w nowej sondzie same kabelki wystawały więc chcąc zrobić na szybko bo mróz dałem te kabelki na skrętkę i jakąś taśmą.
Czy połączenie na skrętkę może wpływać na poprawność działania sondy ? Szczerze mówiąc to nie wiele dała ta wymiana, może jak pochodzi ze 2-3 minuty to coś jest lepiej bo nie gaśnie a obroty około 500 ale to mało jak na zimny w dalszym ciągu.
Wg mojej teorii grzałka przez połączenie na skrętkę albo nie gdzieje tak jak powinno albo odczyt wariuje.
Co o tym sądzicie?
kamir - 06-02-2014, 17:55
gieras1988, 500 RPM masz na obrotomierzu na tej małej, cienkiej linii zaraz nad kreską pokazującą 0.
Skąd masz pewność, że sonda powodowała brak wolnych obrotów?
Bizi78 - 06-02-2014, 18:11
gieras1988, przewody sondy lambda powinny być mocno zaciśnięte tulejką i zaizolowane.
Tutaj masz krótki opis jak to zrobić poprawnie.
http://forum.mitsumaniaki...1249803#1249803
gieras1988 - 06-02-2014, 19:51
kamir wymieniłem świece,przewody, ustawiłem zawory i nic.
tak jak pisałem poprzedni właściciel jakimś sposobem złamał sondę więc padło podejrzenie na nią, w lato jak ją kupiłem działało ok, wyszło dopiero w zimie, trzeba gazować żeby nie gasło auto
bizi78 jak znajdę wolną chwilę w sobotę to zalutuję wszystkie po kolei i zobaczymy wtedy czy nie będzie przypadkiem lepiej
na foto widać jak wyglądała owa sonda
plecho1 - 06-02-2014, 21:33
Kabli od sondy nie powinno się lutować tylko łączyć za pomocą złączek zaprasowywanych bo przy temperaturze jaką łapie sonda cyna się rozpuszcza i połączenie przestaje łączyć.
|
|
|