[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Regulacja obrotów. Czyszczenie przepustnicy
spown - 21-01-2011, 16:52
Czyli może jednak zacząć od tego... Zwlekam, bo nie jest to dla mnie jakiś wielki problem, tylko wizualnie w sumie
Torp12 - 22-01-2011, 14:28
To jak to jest z tym TPS'em ?:)
wilukce - 22-01-2011, 15:13
Torp12 napisał/a: | To jak to jest z tym TPS'em ?:) |
Dwie strony wcześniej wszystko napisane. Przeczytaj ten temacik.
http://forum.mitsumaniaki...t=33071&start=0
Torp12 - 02-02-2011, 14:41
Hej,
Przepustnice ladnie wyczyscilem sobie tylko jedyny maly problem jaki napotkalem to kostka TPS'a. Nie wiem jak ja odłączyc. Moze ktos podpowiedziec zebym wiedzial na przyszłośc??
pozdr.
wilukce - 02-02-2011, 16:07
Od wewnętrznej strony jest drucik, musisz go wyciągnąć i kostka zejdzie. Użyj do tego celu śrubokręta Tylko uważaj, żeby drucik nie wpadł do bloku silnika bo będzie po ptokach
fefiks - 24-03-2011, 12:20
a czy czyszczenie przepustnicy i korkowca może rozwiązać problem drgającego silnika na jałowym? świece, kable, uszczelki na świecach wymienione.
ewentualnie może to być przyczyną lewego powietrza?
radek79 - 24-03-2011, 13:27
wita u mnie winna była zerwana poduszka pod silnikiem i dlatego drgał na biegu jałowym a dokładnie tylna dolna
Juiceman - 24-03-2011, 13:39
radek79 napisał/a: | wita u mnie winna była zerwana poduszka pod silnikiem i dlatego drgał na biegu jałowym a dokładnie tylna dolna |
Ja u sibie też jakiś czas temu pozbyłem się zużytej poduchy - ale drgania nadal występują
fefiks - 24-03-2011, 14:24
poducha u mnie wygląda należycie, a drgania te są nie jednostajne, można powiedzieć że drga jak chce, zauważalne dopiero po nagrzaniu silnika a jak włączę klime, silnik sie lekko poddusza i później jeszcze mocniej drga.
może powiązane ze sobą będzie to, że jak jest silnik zimny trzeba nim troszkę zakręcić zanim odpali natomiast przy gaszeniu niezależnie od temperatury silnik jak by się podduszał lekko się zatrzęsie i dopiero zgaśnie
adm78 - 05-05-2011, 08:30
Witam
prosze szanownych kolegów o dwa słowa wyjasnienia, na czym tak naprawde polega regeneracja przepustnicy? Bo nie wiem czy wystarczy przeczyścić czy warto równiez od razu zregenerować przed włożeniem kupionej uzywki do auta?
Czy po wymianie przepustnicy na drugą (używke poplombowaną) potrzebne jest coś takiego jak adaptacja przepustnicy na kompie w ASO?? czy może wystarczy odpiąc aku i ECU niech samo sie nauczy wszystkich położeń nowej przespustnicy?? skoro nic w niej nie było regulowane dotąd.
dzięki za podpowiedzi
bieniak - 05-05-2011, 10:03
nie regeneracja tylko regulacja:)
no to tak chodzi o wyczyszczenie przepustnicy z nagaru
ja do tego używałem zmywacza przemysłowego.
Przy okazji odkręć silniczek krokowy i go też wymyj lekko przesmaruj
przez otwór po silniczku krokowym po umyciu wyleje się najwięcej nagaru
Co do regulacji to jeżeli przepustnica ma Oryginalne plomby na potencjometrach(TPS) i nie było to ruszane + nie ruszana śrubka fixed SAS
To przekładasz przepustnicę i regulujesz tylko śrubą od wolnych obrotów
Powinno działać:)
Maciey - 04-06-2011, 19:36
Witam , mam pytanie na temat programowania ECU po resecie . Otóż wyczyściłem dziś przepustnicę i korzystając z okazji, że silnik był zimny zabrałem się za mocowanie akumulatora ( musiałem go odłączyć ) i innych , "latających" plasticzków , po odpaleniu auta obroty wjechały mi na 1500 i w tej okolicy sobie szaleją auto potrzymałem trochę na wolnych obrotach , zgasiłem i teraz mam pytanie czy najpierw wachlować tą śrubą od wolnych obrotów czy najpierw "uczyć" ECU ? Muszę też dodać, że mam zainstalowany podtlenek LPG ale rozumiem, że wszystkie regulacje przeprowadzać trzeba na PB ? Aha i mam padniętą klimę więc jak to sie ma do procedury programowania ?
Przepraszam za przydługi post ale jestem nowy na forum i wolę zadać kilka pytań niż potem płacić kilkaset złotych
Pozdrawiam
Hugo - 04-06-2011, 20:24
Maciey, nic nie rób, jedź normalnie i wszystko się poustawia.
Maciey - 04-06-2011, 22:37
Dzięki , czekając na odpowiedź tak właśnie zrobiłem i pojeżdżę tak jeszcze jutro ale myślę, że poprzedni właściciel w miarę spadania obrotów wykręcał po prostu tą śrubę od obrotów - nie ma tego czarnego gumowego kapselka a w przepustnicy było tyle syfu, że usmarowałem nim całą koszulkę xxl (robiła za "delikatną białą szmatkę" do czyszczenia ) Puki co obroty stoją na 1000 +/_ 100 i niżej nie chcą spaść . dziś jeżdziłem na benzynie ale jutro go poganiam na gazie bo jak teraz przełączam na LPG to 1600 - 1700 i nic w dół . może i na gazie sie unormuje?
polaff - 04-06-2011, 23:26
czy zanieczyszczona przepustnica może powodować efekt podobny wypadania pojedynczych zapłonów na wolnych obrotach na gorącym silniku?
Nowe przewodu WN i świece na starych było to samo więc to raczej wykluczam
|
|
|