Galant VR4 E88A 92-96 - [E88A 2.5 4WD] E88A 4WD 4WS 2,5 V6 24V
Frost - 19-02-2009, 11:00
Masz jakieś foty na kompier tego auta, bo na allegro juz niema aukcji
gres - 19-02-2009, 11:09
wiem , wczoraj aukjca sie skończyła
Zdjecia były tylko 3 i w sumie nieciekawe - ma mi właściciel przysłać na pocztę więcej.
Chociaż tak poprawdzie to jestem zdania że na zdjęciach nic nie widać. w rzeczywistości może być albo dużo gorzej albo dużo lepiej
mitsu_pl - 19-02-2009, 19:47
Ja powiem krótko zwiźle i na temat! Tego gala i jak i reszte z seri E5xx nie da się idealnie spasować po dzwonie z przodu, robiłem już swojego 3 razy i nawet głupie zdjęcie zderzak przysparza o ból głowy. Więc jeżeli było cokolwiek robione z przodu auta, będziesz to widział! Wystarczy spojżeć na otwory kontrolne znajdujące się na lini, gdzie błotnik jest mocowany (pod maską) mocowanie "noska" jeżeli otwory są na wylot, znaczy nic nie robione, jeżeli jednak są jakieś różnice to znaczy, że ktoś coś kombinował. U mnie, dopóki auto nie zaczeło brać udziało w rajdach i obijać się jak grucha, to możnabyło stawiać go śmiało jako przykład! Jak go kupowaliśmy miał tylko niecałe 150 tys. km nakręcone, wszytko w idealnym stanie, wszytko działało, nic nie stukało, nic nie pukało nawet nie trzeszczało, silniczek palił, nawet nie zdążyłeś kluczyka przekręcić i już chodził... Normalnie ideał salonowy... Jedne co znalazłem to dwa malutkie wgnioty i burchelek przy kierunkowskazie z lewej strony... W linku masz zdjęcia jak on mniej więcej wyglądał na początku...
czekoladka_1981 - 19-02-2009, 19:52
Jeszcze jest to ogłoszenie gres-a
http://allegro.pl/item551...ant_2_5_v6.html
mitsu_pl - 19-02-2009, 19:54
Wiecie, co, skoro już tu jestem to się pochwale...
Narazszcie złożyliśmy galanta Troche jest kolorowy (zderzak, nosek i maska biała) ale wygląda całkiem całkiem jak na robote amatorską. Niestety jak pisałem wyżej nie udało mi się go spasować... Jest kicha jak cholera, ale w jego przypadku ma działać a nie wyglądać, jeszcze coś pokombinuje i jak już nie będe miał pomysłów na udoskonalenie jego wyglądu z przodu to zrobie kilka fotek i wrzuce
gres - 20-02-2009, 10:21
właśnie to ten
mógłby ktoś w wolnej chwili zrobić zdjęcie tego mocowania zderzaka - to od góry przy pasie przednim , czy od boku czy jak ?
jacek11 - 20-02-2009, 17:14
Co tu robić zdjęcia,musi pasować.
Wystarczy spojrzeć na nosek.Musi pasować z błotnikami.
Z drugiej strony,każde wyjecie reflektora wiąże się z wyjęciem noska.
Nie da się go z powrotem dobrze zamontować.
U mnie wygląda to tak:
[ Dodano: 20-02-2009, 17:39 ]
Tu nie powinno być takiej przerwy:
sion2002 - 25-02-2009, 16:38
Witam
Właśnie wszedłem na ten temacik a tutaj zonk
Widzę, że chyba "podkradłem" koledze samochód (gres).
Miałem kiedyś Gala 2l V6 z '93. Wchodzę ostatnio na Allegro i widzę 2,5 V6 z napędem na 4 łapki - takie małe spełnienie marzeń sprzed wielu lat. Wczoraj wybrałem sie z kolegą po niego.
Jak narazie więcej będzie stał u mechanika niż przebywał na ulicy - w tym tygodniu planuję wszystko co można w nim zrobić:
- oliwa + filtry i płyny (zrobione)
- hamulce przód i tył (zrobione)
- łożysko z piastą tył
- dwa przednie dolne gięte wahacze
- końcówki drążków
- tuleje przedniego stabilizatora przechyłu
- świece + przewody
- na koniec regulacja gazu (STAG 300)
Części już prawie wszystkie mam (czekam tylko do jutra na świece, przewody i jeden wahacz). Do końca tygodnia ze strony mechanicznej powinno być wszystko ok.
Aaaa, dodatkowo tylne kółka już nie są skretne i cały czas pali się ABS
Na sam koniec zostanie mi jeszcze blacharka - jest sporo dupereli do zrobienia - ale to dopiero za jakieś 2 m-ce gdy zima sie na dobre skończy. Narazie nawet nie chcę wiedzieć, ile mnie blacharz/lakiernik policzy - praktycznie wszystko trzeba malować - RDZA!!!. Wygląda na to, że nie był bity - jest raczej prosty.
Mam nadzieję tylko, że za to co otrzyma ona da mi mnustwo radości
Pozdrawiam
Szymon
jacek11 - 25-02-2009, 17:39
sion2002, jak będziesz wymieniał wahacze,sprawdź koniecznie dolne proste.
One pracują razem,i gdy jeden będzie miał luzy,wybije natychmiast drugi.
Po czym poznałeś że tył nie skręca?
sion2002 - 25-02-2009, 19:03
Jak poznalem? W sumie troche glupia metodo: gdzies wyczytalem, ze do 40km/h kola powinny skrecac w przeciwna strone niz tylne, poprosilem wiec kolege by stal z boku na placu I sprawdzal jak jade czy cos sie z nimi dzieje ;\ I niestety nic sie nie ruszylo - ale ogolnie jazda jak marzenie. Narazie chce zrobic wszystko co trzeba I cieszyc sie jeszcze bardziej. Dodatkowo zapomnialem ze musze zmienic wydech - koncowy, ktory jest zalozony tylko do 'dusi'
Przepraszam za ortografie - pisze z palma
jacek11 - 25-02-2009, 21:19
4WS,temat mało znany
Mam zamiar sprawdzić kiedyś na podnośniku,czy u mnie działa.
sion2002 napisał/a: | Dodatkowo zapomnialem ze musze zmienic wydech - koncowy, ktory jest zalozony tylko do 'dusi' |
Pytałem o tłumik końcowy,i oryginalny kosztuje 430zł.
Raczej będę robił jakąś rzeźbę,jak się wypali.
gres - 26-02-2009, 10:16
buuuu
to ten spod włoszczowej?
sion2002 - 26-02-2009, 18:06
Dokładnie ten...
jacek11 - 26-02-2009, 22:09
sion2002, a jak się u Ciebie zachowuje ECS?
Lampki świecą?czy może migają.
mitsu_pl - 26-02-2009, 22:11
Jak Ci nie działa 4WS to mogą być prpblemy z ABS, jeżeli ABS nie działa, to napewno 4WS nie będzie działało. Te dwa system chodź nie mają ze sobą nic wspólnego to jeden bez drugiego zbytnio żyć nie może... ABS można sprawdzić najprędzej w serwisie, bo zwykłe kompby z nim nie chcą się łączyć.
|
|
|