To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Czujniki parkowania - cofania.

piotro - 29-09-2011, 19:24

Koledzy ma ktoś może zdjęcia z montażu czujników?
Albo jakieś pomocne informacje którędy przeciągnąć kabel do samochodu i gdzie biegnie kabel od wstecznego? :)

Zbigi - 29-09-2011, 20:20

piotro napisał/a:
Koledzy ma ktoś może zdjęcia z montażu czujników?
Albo jakieś pomocne informacje którędy przeciągnąć kabel do samochodu i gdzie biegnie kabel od wstecznego? :)

Jeśli Chcesz zamontować czujniki to podłączasz się po prostu do żarówki od wstecznego.
Kable to prostota, jak chcesz mieć ekranik to musisz zdjąć plastyki przy progach ( trochę to nieprzyjemne i trzeba uważać) i tamtędy poprowadzić przewód przypinając go zipem do wiązki.

apikus - 29-09-2011, 20:22

Kable przeprowadza sie "przez" lampę. Odkręcasz i przeciagasz kable. Po co Ci kabel od wstecznego i o jakim kablu mówisz? Zasilanie weź z żarówki światła wstecznego.

Zbigi był szybszy :D

piotro - 29-09-2011, 21:18

Miałem na myśli kabel od światła wstecznego, nie zrozumieliśmy się. :)
Czujniki będę montować z samym brzęczykiem także nie będzie zbędnego przeciągania.
Ok kable pójdą "przez" lampę :)

Montaż czujników w corolli mam już za sobą także jak podłączyć to mniej więcej wiem tylko chciałem gdzie najlepiej kable poprowadzić itp aby to było jak najmniej inwazyjne :)

Pozdrawiam

Luk - 29-09-2011, 22:44

piotro, sam się zastanawiam nad czujnikami, bo moja kobieta robi prawko :D i stwierdziłem, że w Sportbacku nie jest tak różowo, bo światła cofania są na klapie... Czyli trzeba chyba zdjąć tapicerkę klapy oraz przeciągnąć kabel przez gumowy przepust...
piotro - 30-09-2011, 16:33

No właśnie nie jest tak różowo :/ Ja na razie muszę kupić czujniki i lakier do pomalowania ich.
Chociaż w ASO jakoś to robią. Spróbuję podpytać na przeglądzie :)

Luk - 30-09-2011, 16:37

piotro, możliwe, że jest jakaś kostka PRZED wejściem w klapę i do niej można by się wpiąć...
piotro - 30-09-2011, 16:38

Będziemy widzieć przy montażu :) Dzięki za informacje :)
jaceksu79 - 01-10-2011, 08:20

Luk, jest, ta sama wykorzystywana do oryginalnej wiązki haka.
Luk - 03-10-2011, 00:11

jaceksu79 napisał/a:
jest, ta sama wykorzystywana do oryginalnej wiązki haka.

Czyli rozumiem, że nie trzeba wchodzić do klapy bagażnika z zasilaniem czujników? Trzeba odszukać kostkę przeznaczoną do haka i wpiąć się w odpowiednie styki, tak?
To jeszcze pytanie pomocnicze :) Gdzie jest ta kostka?

Trik - 03-10-2011, 19:21

[ Dodano: 03-10-2011, 19:22 ]
Luk napisał/a:
To jeszcze pytanie pomocnicze Gdzie jest ta kostka?

A sprawdź za wykładziną wewnętrzną bagażnika, tą na błotnikach. Bodaj po lewej stronie. Powinno się odkręcić czarne plastikowe nakrętki ręcznie potem wyjąć wykładzinę.

Leeo - 16-05-2012, 21:47

Może podpowiecie jak to jest czujnikami parkowania z allegro i gwarancją fabryczną? Pewnie nie bardzo da radę połączyć te dwie rzeczy bez utraty gwarancji? Z tego co się orientowałem to montaż czujników w salonie niestety trochę kosztuje..
RalfPi - 16-05-2012, 21:56

Leeo napisał/a:
Może podpowiecie jak to jest czujnikami parkowania z allegro i gwarancją fabryczną? Pewnie nie bardzo da radę połączyć te dwie rzeczy bez utraty gwarancji? Z tego co się orientowałem to montaż czujników w salonie niestety trochę kosztuje..

Tak prawdę mówiąc, to na co chcesz mieć gwarancję.. na lakier na zderzaku - nie ma sensu mieć tam "gwarancji" :)
Bo w sumie tak to widzę.. no chyba, że dokładając coś takiego własnoręcznie tracisz gwarancje na np. silnik albo układ elektryczny.
Moim zdaniem, jeśli jakość jest ok, to montuj i się nie przejmuj.
Pozdrowienia!

Luk - 16-05-2012, 22:12

Ja dostałem info z ASO, że mogę sobie sam założyć.
Co nie oznacza jednak, że w przypadku jakiejś kosztownej awarii nie wywlekli by tego i nie migali się od naprawy gwarancyjnej. No chyba, żeby dali na piśmie :)

Leeo - 17-05-2012, 15:41

RalfPi napisał/a:

Tak prawdę mówiąc, to na co chcesz mieć gwarancję.. na lakier na zderzaku - nie ma sensu mieć tam "gwarancji" :)
Bo w sumie tak to widzę.. no chyba, że dokładając coś takiego własnoręcznie tracisz gwarancje na np. silnik albo układ elektryczny.
Moim zdaniem, jeśli jakość jest ok, to montuj i się nie przejmuj.
Pozdrowienia!

no mi chodziło właśnie o instalacje elektryczną, bo trzeba się podpiąć :)