To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Lampy przod jakie żarowki

juar_78 - 23-02-2010, 21:20

Witam.

Miałem H4 Tungsram Megalight +90% w Colcie. Świeciły rzeczywiście rewelacyjnie. Wcześniej miałem Tungsram Megalight +60% i te mocniejsze były zauważalnie lepsze.

Zaletą jest też cena tych żarówek - znacznie niższa niż Osramy, Philipsy, etc.

Wada. Spałiły się (dwie, w krótkich odstępach czasu po sobie) w przeciągu chyba 2-3 miesięcy. Wcześniejsze +60% świeciły znacznie dłużej.

Tak na marginesie polecam żarówki Tesla +50 %. Do kupienia od czasu do czasu w Lidlu. Cena śmieszna (chyna 25 zł za komplet) a w wieli testach pokonują inne markowe, drogie produkty.

Anonymous - 24-02-2010, 09:23

SHARK1979 napisał/a:
enanthate,
No w kloszu efekt rewelka a jak ze snopem światłą na drodze oraz w deszczu :?:

Też REWELKA. :)

Centosz - 24-02-2010, 19:33

Tak sie zastanawiam czy klosze nie dostają po :butthead: od tych żarówek o zwiekszonej mocy :?: Jednak temperatura takiej żarówki musi być spora.
Anonymous - 25-02-2010, 07:33

Centosz napisał/a:
Tak sie zastanawiam czy klosze nie dostają po :butthead: od tych żarówek o zwiekszonej mocy :?: Jednak temperatura takiej żarówki musi być spora.

No co ty... Temperatura spora to jest w 90W.

Anonymous - 25-02-2010, 14:23

Centosz napisał/a:

Może to tylko moje subiektywne odczucia i spostrzeżenia, ale przed Cari miałem Astrę. Reflektory w niej były też na H4. Postanowiłem kupić "lepsze" żarówki. Kupiłem jakieś Philips'y (nie pamiętam dokładnie które, chyba bluevision). Zadowolony bylem raczej krótko. Szybko miałem wrażenie, że lustra po porostu się wypaliły.

Skończyło się wymianą reflektorów.

W Cari nie eksperymentowałem, gdy kupiłem auto 2 lata temu światła już nie były najwyższej jakości. Dało się jeździć. Ostatnio jednak do reszty pokruszyły się plastiki regulacyjne i lustra zaczęły fruwać po kloszu. Wymieniłem reflektory, żarówki te same do zakupu auta, światła o niebo lepsze :)
Choć koszty nieporównywalne z żadnymi żarówkami to efekt na pewno lepszy i raczej żywotniejszy :)

mitring - 15-03-2010, 21:08

Jeśli mogę zapytać jakie reflektory kupiłeś - jakiej firmy?
Pieniek - 16-03-2010, 09:32

Przez kilka lat eksploatacji Cari wypróbowalem większość dostępnych żarówek ze wzmocnionym strumieniem światła, wszystkie oczywiście homologowane 55/60W. Miałem większoś palety Philipsa, Osram itp. Generalnie wszystkie żarówki wytrzymywały pomiędzy 2 a 4 miesiące eksploatacji a najlepsze światło dawały Philipsy Extreme Power +80%. Jednak wydaje mi się, że wydatek 60-70 zł co kwartał na żarówki to przesada i trzy miesące temu założyłem żarówki Narva +30% za niecałe 20 zł. Świecą całkiem dobrze i myślę, że wytrzymają znacznie dłużej od droższych wynalazków. Wydaje mi się, że na co dzień ważniejsze jest utrzymanie czystości reflektorów zwłaszcza przy obecnej pogodzie.
Pozdrawiam Pieniek.

kris80 - 16-03-2010, 12:38

Test żarówek z "Motoru". Jak widac polecane żarówki to OSRAM NIGHT BREAKER I BOSCH PLUS 60 EXTRALIFE. Inne wynalazki jak MAGNETTI, HELLA czy NARVA są poza klasyfikacją.

SHARK1979 - 16-03-2010, 22:12

Tungsram w tym teście wypada strasznie marnie(sam koniec kwalifikacji) mimo tak pozytywnych ocen co niektórych forumowiczów :|
A na pierwszym miejscu żarówki OSRAM te co miałem w kilku autkach i dają naprawdę czadu gdyby nie ta ich żywotność świecenia to naprawdę miło :mrgreen:

Anonymous - 17-03-2010, 21:55

SHARK1979 napisał/a:
Tungsram w tym teście wypada strasznie marnie(sam koniec kwalifikacji) mimo tak pozytywnych ocen co niektórych forumowiczów :|

Dlatego ja zamiast Megalight +60% polecam Megalight +90%. :twisted:

uciu - 18-03-2010, 19:18

Witam

U mnie też pojawiła się kwestia zakupu żarówki, ponieważ jedna już się wypaliła.. Miałem zamiar przetestować h4 OSRAM NIGHT BREAKER, ale niestety nie mogłem trafić na nie w przystępnej cenie (na allegro 20-25zł taniej) za komplet. W końcu natrafiłem na OSRAM COOL BLUE i wziąłem te. Testowałem je niedawno po zmroku i powiem szczerze, że światło dają ładne i widoczność też lepsza:) W porównaniu z tym jakie światło dawały moje reflektory wcześniej to spoora różnica:] Fakt, że z różnych opinii można wywnioskować o ich krótkiej żywotności, ale spróbujemy zobaczymy:D:]

SHARK1979 - 18-03-2010, 21:04

uciu napisał/a:
OSRAM NIGHT BREAKER

Co do tego to światło malina :wink:
Bo miałem w kloszu Cari także COOL BLUE i te pierwsze sporo lepsze :mrgreen:

brumek - 07-04-2010, 10:38

Polecam Philips H4 (vision plus) - jezdze juz 2 lata na takich i jest super - swiatelka o wiele lepiej swieca w porownaniu do zwyklych h4. Nie sa tanie ale naprawde warto.
Anonymous - 07-04-2010, 10:45

brumek napisał/a:
Polecam Philips H4 (vision plus) - jezdze juz 2 lata na takich i jest super - swiatelka o wiele lepiej swieca w porownaniu do zwyklych h4. Nie sa tanie ale naprawde warto.

Ja Vision Plusy wożę jako zapas. Zostały mi po wymianie na lepsze - Tungsram Megalight Ultra +90%. :mrgreen:

grzesiopol - 11-05-2010, 23:43

Na starych reflektorach używałem najpierw standardowych żarówek chyba Philips, potem Philips Premium: 30% extra light, bardzo długo wytrzymywały, ponad rok, przy tych żarówkach wiadomo trochę było lepiej. Chwilowo miałem założone Philips X-treme Power chyba 80% lub 90% światła więcej. No te dawały dużo światła, ale niestety żywotność dwa miesiące. Powróciłem do Premium 30%. W końcu wymieniłem reflektory na nowe (firmy HEPO) i w połączeniu z tymi Premium 30% można było dopiero coś na drodze coś więcej zobaczyć. Gdy mi się jedna spaliła poszedłem do sklepu kupić nowe dwie żarówki (zawsze wymieniam kompletem bo dłużej wytrzymują) i gościu zaproponował mi żarówki Tungsram Sportlight +50% no i teraz dopiero jestem zadowolony, cena w sklepie 41 zl. za dwie żarówki, a wg mnie jakością nie odbiegają tym droższym bardziej firmowym żarówkom. Znalazłem gdzieś taki opis tych żarówek
Cytat:
Intensywne niebiesko-białe światło - nawet o 50% więcej światła na drodze!
Żarowki Tungsram Sportlight wytwarzają światło zbliżone do dziennego,co redukuje zmęczenie i ból oczu. Poprawia widoczność oznaczeń na drodze i znaków drogowych, jak również zwiększają widoczność pojazdu.
No i muszę się z tym zgodzić. Teraz te żarówki zamontowałem również w swoim Space Wagonie. Bardzo je polecam.
Tak nawiasem mówiąc aby mieć lepsze światła czasami jest niezbędne wymienić reflektory na nowe bo niestety wymiana samych żarówek nic nie pomaga i szkoda kasy na takie typu 80%, 90%.
Pozdrowionka