[02-06]Lancer CS0 - Podświetlenie zegarów, włączników, popielniczki, zapalniczki
Wojti75 - 03-12-2012, 13:45
To tak na szybko co mogę podpowiedzieć:
nerwuss napisał/a: |
2) jaki rodzaj i ile wat pod podświetlanie włącznika awaryjnych? (czy świeci się zawsze przy włączonych światłach czy tylko wciśnięty?) |
Świeci zawsze przy właczonych światłach. Na żaróweczce jest osłanka.
Cytat: | 3) jaki rodzaj i ile wat pod podświetlanie regulacji świateł? (wysokość świateł, natężenie podświetlania) |
Tam jest mała żaróweczka w oryginale jedynie ASO. Można zamiennik ale trzeba podłubać i uwaga jedynie w natężeniu podświetlenia żarówka występuje. W regulacji wysokości świateł musisz dolutować diodę.
Cytat: | 4) jakie i ile wat pod podświetlanie przycisków halogenów? |
Tak jw. opistane jedynie lutowanie diody
Cytat: | 5) jakie i ile wat pod podświetlanie pokręteł nawiewów? |
Tu klasyczna wsuwana w gniazdo żarówka ilość 2 szt. 5W5 12. Należy delikatnie przełożyć osłonki ze starych żarówek.
B0RYS - 20-12-2012, 16:28
Mam szybkie pytanie. Chcę się dostać do oświetlenia pokręteł nawiewu. Panel mam już poluzowany z zatrzasków, ale trzyma się zapewne na linkach/pręcikach sterujących nagrzewnicą. Czy mam rację i jak się tam dostać, gdzie je odpiąć by wymienić nieszczęsne żarówki? Mam takie wnętrze:
Misiek :) - 20-12-2012, 17:07
Musisz wyjąć zegary aby wyjąć ten poziomy pasek na którym masz awarie i nawiewy, wtedy dopiero możesz zdjąć ten element z nawiewami. Oczywiście powinieneś do tego wysunąć radio.
Potem sama wymiana żarówek jest prosta. Odradzam ledy aby nie świeciły punktowo.
Przy okazji możesz wymienić żarówki w awarii oraz przeciwmgielnych.
P.S.
Przy takiej pogodzie radzę ogrzać porządnie auto w garażu, lub przejechać kawałek aby się porządnie nagrzało w środku i wtedy robić w jakimś garażu podziemnym przy sklepie, bo zatrzaski mogą popękać.
B0RYS - 20-12-2012, 19:52
Rozumiem. Ale ten element z nawiewami już mi wyszedł (dostałem się do niego wyjmując dolny schowek), trzyma się jedynie tak jak napisałem. Widzę przez otwór po radiu, że tam są pręciki od sterowania nawiewami.
W jaki sposób ta górna część z awaryjnymi w tym przeszkadza?
Zrobię jutro tak jak sugerujesz ze zdjęciem zegarów. Rozumiem, że gdy je odkręcę, to ta cześć z awaryjkami jest na zatrzaskach i trzeba ją wypchnąć?
Misiek :) - 20-12-2012, 19:56
B0RYS napisał/a: | . Rozumiem, że gdy je odkręcę, to ta cześć z awaryjkami jest na zatrzaskach |
są 2 lub 3 śruby.
B0RYS napisał/a: | Ale ten element z nawiewami już mi wyszedł (dostałem się do niego wyjmując dolny schowek) |
Moja pamięć jest zawodna w takim razie
Ja bez problemu wymieniałem bez odczepiania linek nawiewów.
B0RYS - 20-12-2012, 20:04
Misiek napisał/a: | Ale ten element z nawiewami już mi wyszedł (dostałem się do niego wyjmując dolny schowek)
Moja pamięć jest zawodna w takim razie |
Uściślając mam na myśli ten z pokrętłami nawiewów. Gdy wyjąłem schowek (odkręcając dwie śruby od spodu) to wypchnąłem ten element z pokrętłami, ale odstaje on na góra 1cm, Przez otwór po radio widzę te pręciki/linki i nie wiem czy może trzeba mocniej ciągnąć (nie chce popsuć )
Misiek :) - 20-12-2012, 20:08
Nie ciągnij bo odczepisz. trzeba się troszkę pogimnastykować... gdybym zobaczył to bym od razu przypomniał sobie.
Można co najwyżej delikatnie wyciągnąć pokrętła, same uchwyty pokręteł
B0RYS - 20-12-2012, 20:15
Cytat: | Można co najwyżej delikatnie wyciągnąć pokrętła, same uchwyty pokręteł |
A daje to dostęp do czegoś?
Misiek :) - 20-12-2012, 20:30
powiem Ci tak, że żarówkę możesz wyciągnąć za łepek albo obrócić gniazdo i wyjąć (jak w zegarach). Trzeba pokombinować.
B0RYS - 20-12-2012, 20:42
Ooo, wymieniałem "od przodu" w corolli, to i może tu się uda. Wszystkie trzy pokrętła należy wyciągnąć czy dwa skrajne?
Misiek :) - 20-12-2012, 20:46
szczerze nie pamiętam, ale ja wyjąłem trzy
B0RYS - 20-12-2012, 20:50
Ogromne DZIĘKI. Jutro walczę
Wojti75 - 21-12-2012, 00:15
To i Ja coś podpowiem !
W poprzednim Lancerku tak miałem - to trzeba do siebie wyciągnąć pokrętła nawiewów pod nimi są wkręty - bodaj 2 szt. odkręć pociągnij do siebie po czym wypnij radio i zdejmiesz panel. Odkręć również mini schowek pod nawiewami. Tam aby się dostać do wymiany żarówek potrzebna jest penseta lub coś w tym rodzaju obracając żarówka wyjdzie - potrzeba trochę cierpliwości. Jedynie w ten sposób wymieniłem te żarówki - jest linka z tyłu od regulacji nawiewów na siłę to nie walcz bo można urwać.
A wiem bo walczyłem z tym dwukrotnie.
Na 100% do wymiany podświetlenia pokręteł nawiewów nie trzeba odkręcać zegarów jak również panela powyżej nawiewów tego przy awaryjkach i zegarku to będzie zbędna operacja.
Sporo mi tu na forum i nie tylko inni podpowiedzieli. Tak więc do dzieła.
B0RYS - 09-01-2013, 17:27
Dziękuję ogromnie za porady, udało mi się wymienić wszystkie interesujące mnie żarówki. Po za moimi umiejętnościami są tylko te z włącznika świateł przeciwmgielnych. Nie wiem gdzie takie dostać (one są chyba razem z oprawkami).
Wymieniłem też podświetlenie licznika, bo przekonany byłem, że jest spalone w jednej części (prawa strona przy małym zegarze z napisem lancer), ale okazało się, że po wymianie żarówek na jakieś podwójne LED hajpałer nic się nie zmieniło. Dolegliwość TTTM ewidentna - nadal świeci bardzo słabo.
hyziu - 10-01-2013, 08:51
B0RYS napisał/a: | Po za moimi umiejętnościami są tylko te z włącznika świateł przeciwmgielnych. Nie wiem gdzie takie dostać (one są chyba razem z oprawkami).
|
Ja wlutowałem tam niebieskie żarówki, jednak strasznie się z tym namęczyłem bo nie bardzo chciały się przylutować do płytek w oprawce.
|
|
|