Komputery, RTV, AGD, Komorki - MPEG-4 w telewizorze czyli co nas czeka za rok ?
plecho1 - 25-11-2011, 09:41
Ja nie jestem jakimś maniakiem TV, w sumie oglądam może z 2 godziny dziennie więc płacenie dodatkowego abonamentu dostawcy satelitarnemu w moim przypadku mija się z celem. Wiadomo DVB-T w Polsce nie działa jeszcze tak jak powinna gdyż mamy jeszcze okres przejściowy przez co nie wszędzie odbiór jest taki jak powinien być czy będzie docelowo po wyłączeniu analogu. Jeśli chodzi o jakość obrazu to ok na tv CRT praktycznie nie ma różnicy ale na LCD np. w moim przypadku sygnału z kablówki praktycznie nie dało się oglądać. Jeśli chodzi o instalacje w blokach, to nie zawsze jest możliwy odbiór na prywatnych antenach ale w takich przypadkach to spółdzielnie mają obowiązek zagwarantować właściwy odbiór. Więc jeśli ktoś nie potrzebuje 100 czy większej ilości kanałów, to tv cyfrowa jest na pewno lepsza od analogowej.
krzychu - 25-11-2011, 10:01
jaca71 napisał/a: | obraz z anteny analogowej w Krakowie był lepszy |
Kurde w pracy antena widzi nadajnik na skrzycznym i nie mogę tego potwierdzić.... Na EX500 jest lepszy obraz na analogu??
plecho1 - 25-11-2011, 10:10
W waszym regionie rzeczywiście są jakieś "kwiatki" Na południu Polski wiele ludzi skarży się na odbiór. Nie wszyscy mieszkają przy nadajniku czy mają bezpośrednią jego widoczność i stąd najczęściej te problemy.
jaca71 - 25-11-2011, 10:18
krzychu napisał/a: | Na EX500 jest lepszy obraz na analogu?? |
tego nie testowałem Ale testowałem na 52NX800. Porównywałem sygnał z analogowej kablówki (która sam robiłem) z muxem 2. Analog lepszy. Ale żaden nie nadaje się do oglądania na tym telewizorze Ba powiem więcej, N-ka z kanałami HD daje się tylko oglądać
Pisałem to wcześniej i powtórzę: DVB-T to jest jedyne rozwiązanie dla większości terenów i dla większości ludzi. Ale żeby przy kupnie telewizora większego od 40 cali z FullHD kierować się zakupem dekoderem DVBT-4 lub nastawiać na ten sygnał jako główny to mi się w głowie nie mieści.
Rozwieje wątpliwości:
plecho1 napisał/a: | Wiadomo DVB-T w Polsce nie działa jeszcze tak jak powinna gdyż mamy jeszcze okres przejściowy przez co nie wszędzie odbiór jest taki jak powinien być czy będzie docelowo po wyłączeniu analogu. |
jeśli chodzi o jakość sygnału nic się już nie poprawi. Poprawi się tylko zasięg, może pojawi się jeden dwa kanały HD i jak niedobrze pójdzie to vivendi wciśnie swój płatny multipleks w DVB-T
plecho1 - 25-11-2011, 10:32
No niestety płatne platformy cyfrowe mają w Polsce spore wpływy i łatwo nie oddadzą zarobku. W DVB-T celowo też nie będą emitować programów w lepszej jakości jak na swoich płatnych platformach. TVP też jakoś się nie kwapi do nadawania w HD ale dla mnie nie ma to większego znaczenia bo mam TV 32 cale i nawet przy cyfrowym sygnale SD wygląda to lepiej niż analog.
Więc taki szary Kowalski, który odbierał wcześniej, często śnieżący analog i tak będzie bardziej zadowolony z sygnału cyfrowego.
krzychu - 25-11-2011, 10:37
jaca71 napisał/a: | Ale testowałem na 52NX800. Porównywałem sygnał z analogowej kablówki (która sam robiłem) z muxem 2. Analog lepszy. Ale żaden nie nadaje się do oglądania na tym telewizorze Ba powiem więcej, N-ka z kanałami HD daje się tylko oglądać |
Masz jakieś górnolotne oczekiwania. I tak:
- pomyśl, że większość telewizorów i tak gorzej sobie poradzi
- ciekawe jaki miałeś tryb obrazu. W Żywym wiadomo, że wyciąga niedoskonałości, ale na standard z mniejszym kontrastem obraz z DVB-T jest zjadliwy.
- rozmiar nie ma najmniejszego znaczenia, a ważne jest dobranie odpowiedniej odległości do wielkości po prostu. 52 należało by oglądać z co najmniej 4m dla obrazu SD.
- Wiadomo, że najlepszy obraz to jest z dobrej płyty BD, ale tam Bitrate jest około 35mbps... W DVB-T masz około 1-2Mbps, ale to tak orientacyjnie bo nie śledziłem tego ostatnio. Czego się spodziewasz? Lepszego obrazu z satelity? Nie tędy droga, nie o to chodziło.
Z początku N-ka nadawała świetnie FullHD, ale jak pamiętam z rok temu to HD wcale takie super nie było jak z początku (brak miejsca na HB - już dawno powinno wziąć np. Amosa).
jaca71 - 25-11-2011, 10:51
krzychu napisał/a: | Masz jakieś górnolotne oczekiwania. |
Nie bo:
Ale żeby przy kupnie telewizora większego od 40 cali z FullHD kierować się zakupem dekoderem DVBT-4 lub nastawiać na ten sygnał jako główny to mi się w głowie nie mieści.
krzychu napisał/a: | - ciekawe jaki miałeś tryb obrazu. W Żywym wiadomo, że wyciąga niedoskonałości, ale na standard z mniejszym kontrastem obraz z DVB-T jest zjadliwy. |
Scena Kinowa
krzychu napisał/a: | - rozmiar nie ma najmniejszego znaczenia, a ważne jest dobranie odpowiedniej odległości do wielkości po prostu. 52 należało by oglądać z co najmniej 4m dla obrazu SD. |
Ma znaczenie bo to co wyżej Nie po to wydaje się kupę kasy za telewizor 52, 62 czy więcej kasy by oglądać DVB-T
krzychu napisał/a: | Czego się spodziewasz? Lepszego obrazu z satelity? |
Sygnał SD z satelity będzie lepszy od DVB-T, tak samo HD z satelity będzie lepsze.
krzychu napisał/a: | Z początku N-ka nadawała świetnie FullHD, |
Swoje kanały HD dalej ma niezłe. Reszta i tak jest najlepsza na polskim rynku
Podsumowując. jeśli kogoś stać na wieeelki telewizor to pewnie stać tez na abonament DVB-S.
krzychu - 25-11-2011, 10:56
jaca71 napisał/a: |
Sygnał SD z satelity będzie lepszy od DVB-T, tak samo HD z satelity będzie lepsze.
|
Nie będzie. Znaczy na pewno nie każdy. Podam Ci szereg kanałów które są nadawane gorzej od DVB-T... Dodatkowo dodam, że tendencja będzie wzrostowa. Miejsca na HB nie wyczarują, a kanałów przybywa i przybywa.... Klientom średnie przeszkadza coraz bardziej kiepska jakość... Wolą mieć więcej...
plecho1 - 25-11-2011, 10:56
jaca71 napisał/a: | Podsumowując. jeśli kogoś stać na wieeelki telewizor to pewnie stać tez na abonament DVB-S. |
Niektórzy kupują też taki TV aby ładnie wyglądał w salonie a jak odbiera to już inna sprawa
jaca71 - 25-11-2011, 12:13
krzychu, Zobacz jaką ma szerokość (pojemność) jeden transponder (jedna paczka multipleksu) na satelicie a jaką pojemność jeden kanał naziemny (jeden kanał = jeden multipleks) Wiadomo że wszystko zależy od tego ile się upchnie i z jaka kompresją Na satelitach miejsca nie braknie - najwyżej powiesi się następne. A na ziemi ilość kanałów jest ograniczona.
krzychu napisał/a: | obraz to jest z dobrej płyty BD, ale tam Bitrate jest około 35mbps... |
To i tak jest zmasakrowany 1080i50 i 1080p25 to 2Gbps, a 1080p50 to 3Gbps Ale zapisuje się to najczęściej jako MPEG-4 4-4-4 50Mbit/s
krzychu - 25-11-2011, 12:20
jaca71 napisał/a: | Na satelitach miejsca nie braknie |
Brakło już dawno, a dlaczego się obcina pasmo, na poszczególnych kanałach?
jaca71 napisał/a: | najwyżej powiesi się następne. |
Nie trzeba, bo już są, ale nikt nie odważy się zmieniać wszystkim abonentom ustawienia anteny.
jaca71 napisał/a: | A na ziemi ilość kanałów jest ograniczona.
|
Tak, ale po wyłączeniu analogu będzie DDUUUUUUŻŻŻŻŻŻŻOOOOOO miejsca....
Nie wiem czemu się tak sprzeczasz. Całość zawarta jest w zdaniu "Wiadomo że wszystko zależy od tego ile się upchnie i z jaka kompresją" Na HB nie ma miejsca od dawna, ani pół kanału nie dasz bez obcinania jakiegoś innego kanału. Nikt nie sprzedaje pasma na HB, wszystko od dawna obsadzone. I dochodzimy do paranoi gdzie niektóre zagraniczne kanału są nadawane w rozdzielczości 320x240pix....a dźwięk?? 64kbps (jakoś telefonu)....
jaca71 - 25-11-2011, 12:28
krzychu napisał/a: | Nie wiem czemu się tak sprzeczasz. |
Nie sprzeczam tylko stwierdzam fakt że w założeniu DVB-T jest gorsze od DVB-S.
krzychu napisał/a: | Na HB nie ma miejsca od dawna, ani pół kanału nie dasz bez obcinania jakiegoś innego kanału. |
I widzisz dochodzimy do klienta, który ma wymagania ilościowe nie jakościowe. Ważne żeby sąsiadowi pochwalić się że mam 100, 200 kanałów za 50zł. Ja poza TVN24 innych kanałów SD nie włączam - nie ma co Eurosporty, LM, TVP1, TVN plus BBC, NG i Discovery mam HD i to mi wystarcza
BTW. Od czasu kiedy dołożyli Polsat HD do N-ki ani razu go nie włączyłem poza F1 Nic do oglądania.
krzychu - 25-11-2011, 12:30
jaca71 napisał/a: | Nie sprzeczam tylko stwierdzam fakt że w założeniu DVB-T jest gorsze od DVB-S. |
Nie jest ponieważ sam napisałeś: "Wiadomo że wszystko zależy od tego ile się upchnie i z jaka kompresją".
jaca71 - 25-11-2011, 12:38
No proszę Cię.
Mam DVB-T multipleks 2 kompresja MPEG-4
Mam DVB-S N-ka kompresja MPEG-4
Porównuje TVP1, TVN, Polsat i co mi wychodzi?
Wersji HD nie porównuję bo to bez sensu - wiadomo że przewaga jest miażdżąca. Ale nawet wersje SD na DVB-S są lepszej jakości mimo ogona ponad 50 kanałów z czego prawie 30 jest w HD vs 7 kanałów w MUX-2
plecho1 - 25-11-2011, 13:10
jaca71, powiedz lepiej ilu straciłeś klientów z powodu wprowadzenia DVB-T. Nie twierdzę, że z powodu jakichś problemów z Twoim sygnałem ale po prostu niektórym wystarcza to co oferuje telewizja cyfrowa w konfrontacji z analogiem i twoja ofertą.
Może właśnie z tego powodu tak narzekasz
|
|
|