To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach

Hugo - 13-10-2009, 23:13

robertdg napisał/a:
Hugo, jestes uszczypliwy
Jeśli tak to odebrałeś to wybacz. Nie miałem takiego zamiaru.
robertdg napisał/a:
chetnie bym za to wysluchal opini na temat opon na ktorych sam jezdzisz
Po pierwsze nie jeżdże z prędkościami takimi z jakimi Ty jeździsz. Opony odziedziczyłem po poprzednim właścicielu (Niemiec). Są po przebiegu 10 000 km (tyle ja przejechałem), a kupując auto miałem do wgladu paragon z wymiany miesiąc przed zakupem Gala :D . Z przodu są jakieś chyba Made in Thailand firmy Eximia (czy jakoś tak). Z tyłu są niemieckie firmy Platin. Nie mam żadnych zastrzeżeń co do tych opon.
piotruswie - 14-10-2009, 09:58

a ja koledzy kupiłem sobie w zeszłym sezonie Uniroyale plus 66 na zimę
i nie opierałem się na osobistych odczuciach kierowców
lecz przejżałem testy ADAC i w moim rozmiarze ten model w 2007 był na 3-cim miejscu
myślę że dyskusja typu Fulda, Firestone, Dunlop czy Kumho, Hankook jest nie profesjonalna :wink: istotne jest podanie konkretnego modelu opony i w dodatku o odpowiednim rozmiarze - wiadomo że opona 185 o danym bierzniku będzie się inaczej zachowywała w rozmiarze 205 choćby z powodu odprowadzania wody

proponuje tak jak ja - spisać 5 najlepszych opon w teście i kupić tą najtańszą
jeśli chodzi o plus 66 mogę polecić je każdemu, poprzedniej zimy nie zawiodły mnie nigdy, choć są miękie w zakrętach w porównaniu do letnich dunlop sport 200
pozdro

Owczar - 14-10-2009, 10:38

Zastanawiałem się nad Nokianami na zimę. Czytałem testy i w sumie ludzie polecali. Rozmawiałem też ze znajomym wulkanizatorem, który powiedział że opony ogólnie ok, ale mają tendencję do szybkiego starzenia i guma szybko traci pierwotne właściwości.
Ostatecznie kupiłem opony Good Year UltraGrip7 (14 cali), które w większosci testów plasują się w pierwszej trójce. Produkcja 26 tydzień 2007 za 640zł. Oczywiście nie używane i z 3 letnią gwarancją.

Michal144 - 14-10-2009, 12:08

Witam przymierzam sie do zakupu nowych opon letnich tylko nie wiem jaki rozmiar i jaka firma mysle o rozmiarze 205/55/16 czy bedzie to dobry rozmiar? mam zamiar dopiero zakupic alufelgi 16' wiec po malu zaczynam sie rozgladac tez za oponami. Prosze o pomoc w dobraniu odpowiedniego rozmiaru opon i o firme dobrej opony z gory dziekuje :wink:
Kmer - 14-10-2009, 12:14

Michal144, sadze ze to Ci pomoże,co do firmy poczytaj na necie opinie odnośnie modeli opon,i na tej podstawie postaraj się wybrać coś dla Siebie.

Edit zapomniałem dać linka :D :D :D
http://www.opony.com.pl/o...imageField.y=12

piotruswie - 14-10-2009, 14:40

pewnie :) takich testów jest dość sporo można odnieść się do fachowców nie koniecznie wulkanizatorów
http://www.oeamtc.at/refr.../uebersicht.htm
tu jak widzicie Nokian NRVi zajmuje nie najlepsze miejsce ale oczywiście każdy ma inne wymagania :) komfort przyczepność czy inny czynnik np wygląd
pamiętajcie sugerujcie się konkretnymi modelami a nie patrzcie tylko na firmę
PS porada pana kazia ze sklepu to kit, wiedza jest w internecie poparta profesionalnymi testami w każdych warunkach

Anonymous - 14-10-2009, 17:18

EA na 225/30/20 :arrow: http://www.cardomain.com/ride/3371981/2
robertdg - 14-10-2009, 17:29

LATO

Rozmiar 215/45R17

Przód Kumho Esta SPT
Tył Hankook Sport K104
opony typu ROF

ocena w skali od 1-9 --> 7
dlaczego nie 9, slyach opor toczenia w zakresie predkosci od 20 - 50km/h, poza tymi granicami opona nieslyszalna

ZIMA

Rozmiar 195/60R15

przód i tył Firestone Winterhawk II

ocena w skali od 1-9 --> 8
troszke za miekkie boki

fergul11 - 14-10-2009, 18:08

cały rok ale to z racji pobytu w irl , a tu jak wszystkim wiadomo śnieg nie pada :wink:

195/60 R15 88V

KRUIZER 1 NS 700

cena za szt około 250zł, za calość 4 szt. z wymianą ważeniem 240 ex 4,20zł=.....

słychać ze się toczy ale tu są takie asfalty(posypane kamieniem )na gładkim niesłyszalna .

voytech - 15-10-2009, 14:27

A czy może ktoś z Was się orientuje, jakie były fabrycznie montowane w naszych autach? Chociaż marka, bo model na pewno już się zmienił przez te lata.
czekoladka_1981 - 15-10-2009, 14:43

voytech napisał/a:
Chociaż marka

Markę zapomniałam , ale gdzieś już czytałam że wszystko pochodzi z kwitnącej wiszni (made in japan) , a potem kto co lubi :)

Anonymous - 15-10-2009, 23:45

Ja sie zastanawiam nad zimowkami Fulda montero 3. Uzywal ktos? Warto?
davyjohn - 16-10-2009, 02:04

Ja w poprzednim aucie segmentu C używałem konkretnych zestawów na lato i zimę.
Teraz w Galu niedługo po kupnie - od bardzo wczesnej wiosny zastosowałem ten sam zestaw. Podobnie miało być z zimą - ale lekko fundusze mi siadły ;)

A to, co lubię:

Lato - tak naprawdę to okres od wczesnej wiosny do późnej jesieni (nawet teraz, kiedy w Szczecinie leje i są rano temperatury rzędu 3-5 stopni) - Uniroyal Rallye 550 205/55/16. Świetna opona deszczowa, bardzo dobry stosunek cena/jakość. Półkę wyżej jest bardzo ceniony RainSport1 a w zasadzie już jego następca RainSport2 (ten z kolei z baaaardzo zróżnicowanymi opiniami). Rallye 550 jest od tego sezonu zastępowana przez RainExpert - ale nie miałem z nią do czynienia.
Rallye550 jest zbudowana z miękkiej mieszanki - wada - około 20% większa ścieralność. Zaleta: dobrze pokonuje dziury, świetnie trzyma przyczepność również w temperaturach pomiędzy 2-8 stopni C. No i jest niesamowita na mokrych nawierzchniach. Już dawno doszedłem do wniosku, ze wolę mieć nieco większą ścieralność niż zrobić sobie krzywdę na mokrym ;)

Zima - Good Year Ultra Grip 7+ - wymiatacz na śniegu. 195/60/15. Droga, ale warta swojej ceny opona zimowa. Można ją szczerze polecać - zwłaszcza na przysypane puchem drogi. Na świeżym śniegu dosłownie wbija się lamelami i prowadzi jak po szynach. W chwili obecnej około 230,- / sztuka.

Na Uniroyalach i Good Yearach mam zaliczone po trzy pełne sezony - i dalej będę im wierny. Polecam! :)

Anonymous - 16-10-2009, 11:38

mam pytanie, przy zakupie mojego obecnego miska dostałem komplet opon zimowych na felgach stalowych, jeździłem na nich 1 sezon ( nie było żadnych problemów), ale są już mocno zużyte i postanowiłem kupić nowe . Więc popatrzyłem na rozmiar tych starych i tu niespodzianka jak byk jest 185x65R15, w instrukcji pisze 195x60R15 88T.
Pytanie brzmi czy jak kupię 195X65R15 to będzie jakiś problem , głownie chodzi o bezpieczeństwo. Nie ukrywam,że kieruję się ceną bo różnica miedzy profilem 65 i 60 to ok 200 zł na komplecie . Czy ktoś mógłby mi coś miarodajnego napisać w tej materii?

spown - 16-10-2009, 11:50

Ja na takich jeżdżę zimą i nie ma problemu.