To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Kamera Cofania

mitsu00 - 03-01-2013, 07:56

Beduin napisał/a:
mitsu00 napisał

Cytat:
Gdzie podlaczyles sygnal do stacji? Camera In?

Tak - załącze "chinch".

[ Dodano: 02-01-2013, 23:48 ]
PiotrKw napisał/a:
Hm... nie znam się na chińczykach ale .... może własnie sygnał z wstecznego, stąd REV- Revers . Bo stacja musi dostać sygnał aby przełaczyła na kamerę . Powinien to być + z wstecznego .

Tak też podejrzewałem. Nawet pociągnąłem sobie dodatkowy kabel od światła do konsoli ale nie mam pewności czy stacji coś nie trafi jak dostanie 12V na ten kabel REV...
nic tam nie podlaczaj, bo sygnal masz z wejscia Camera In. Prad podlaczasz z tylnego wstecznego swiatla, masa i Camera In. Nic innego nie trzeba. Sprobuj uziemic ten kabelek Rev. Dawno nie grzebalem przy Chinolu, wiec zapomnialem jak to wyglada.
gloni - 03-01-2013, 13:37

Beduin napisał/a:
mitsu00 napisał

Cytat:
Gdzie podlaczyles sygnal do stacji? Camera In?

Tak - załącze "chinch".

[ Dodano: 02-01-2013, 23:48 ]
PiotrKw napisał/a:
Hm... nie znam się na chińczykach ale .... może własnie sygnał z wstecznego, stąd REV- Revers . Bo stacja musi dostać sygnał aby przełaczyła na kamerę . Powinien to być + z wstecznego .

Tak też podejrzewałem. Nawet pociągnąłem sobie dodatkowy kabel od światła do konsoli ale nie mam pewności czy stacji coś nie trafi jak dostanie 12V na ten kabel REV...

Podał byś potem jaku u Ciebie to wygląda i jaką kamere kupiłaeś jakieś zdjecia itp. i w koncu jak to podłączyłeś aby sie właczała kamera po wbiciu begu wstecznego.

Beduin - 03-01-2013, 14:08

gloni napisał/a:

Podał byś potem jaku u Ciebie to wygląda i jaką kamere kupiłaeś jakieś zdjecia itp. i w koncu jak to podłączyłeś aby sie właczała kamera po wbiciu begu wstecznego.

Kamerka z aukcji:
http://allegro.pl/kamera-...2879538696.html
niestety zatrzaski były dość wąsko i słabo trzymały kamerę - łatwo ją było wypiąć - więc trzeba je było trochę odgiąć.
Kabel do wnętrza auta poprowadziłem przez lampkę oświetlenia tablicy (obyło się bez wiercenia w blasze) jak na załączonym obrazku:
http://imageshack.us/phot...8/img5639p.jpg/
http://imageshack.us/phot...6/img5640c.jpg/
To szare to przycisk ze starego pilota który posłużył jako uszczelka.

Kabel biegnie przez klapę do lewego przegubu gumowego i dalej na prawą stronę w dół do schowka podnośnika. Tam po podłodze (pod tapicerką) koło śrub mocowania tylnej kanapy i dalej wzdłuż tunelu do mocowania fotela pasażera. W tym miejscu w górę i pod plastikami tunelu do schowka w desce rozdzielczej.

gloni - 05-01-2013, 10:47

Beduin napisał/a:
gloni napisał/a:

Kamerka z aukcji:
http://allegro.pl/kamera-...2879538696.html
niestety zatrzaski były dość wąsko i słabo trzymały kamerę - łatwo ją było wypiąć - więc trzeba je było trochę odgiąć.
Kabel do wnętrza auta poprowadziłem przez lampkę oświetlenia tablicy (obyło się bez wiercenia w blasze) jak na załączonym obrazku:
http://imageshack.us/phot...8/img5639p.jpg/
http://imageshack.us/phot...6/img5640c.jpg/
To szare to przycisk ze starego pilota który posłużył jako uszczelka.

Kabel biegnie przez klapę do lewego przegubu gumowego i dalej na prawą stronę w dół do schowka podnośnika. Tam po podłodze (pod tapicerką) koło śrub mocowania tylnej kanapy i dalej wzdłuż tunelu do mocowania fotela pasażera. W tym miejscu w górę i pod plastikami tunelu do schowka w desce rozdzielczej.

Wielki dzieki za opis, jeszcze jak byś rzucił zdjęcie jak to wygląda na monitorku, jak jakość?? i czy w nocy dobrze widać??

Pozdrawiam

mitsu00 - 07-01-2013, 16:45

Beduin napisał/a:
PiotrKw napisał/a:
Beduin napisał/a:
1. Co należy zrobić aby obraz z kamery wyświetlał się automatycznie po wbiciu wstecznego?

mitsu00 napisał

mitsu00 napisał/a:
sygnal pod tylne swiatlo cofania,

Zasilanie kamery pociągnąłem ze światła cofania.
Kabel sygnału video dołączyłem do chińczyka.
Wszystko działa z małym ale. Muszę ręcznie przełączać stację na sygnał z CCD. Zamiarem jest automatyczne włączanie się obrazu z kamery po wbiciu wstecznego - o ile to możliwe.
W stacji multimedialnej jest kabelek oznaczony REV tylko nie bardzo wiem do czego go podłączyć.

Ponizej opis podlaczenia:
http://www.fotosik.pl/pok...7bf5c27af1.html

adiks7 - 16-04-2014, 22:43

Koledzy zakupilem mmcs do swojego c-crossera, sprzedawca dorzucil mi jeszcze Oryginalna kamere cofania. Wszystko to chodzilo w jednym aucie. Po podlaczeniu wszystko dziala. Potrzebuje tylko pomocy w podlaczeniu tej kamery do monitora mmcs. Dodam że nie mam w aucie fabrycznej instalacji pod kamerę bo sprawdzalem. W kostce od kamery mam takie kolory przewodow

A przy mmcs to chyba do tej małej szarej kostki

Ktos wie jak to ogarnac?

adiks7 - 16-04-2014, 22:43

Koledzy zakupilem mmcs do swojego c-crossera, sprzedawca dorzucil mi jeszcze Oryginalna kamere cofania. Wszystko to chodzilo w jednym aucie. Po podlaczeniu wszystko dziala. Potrzebuje tylko pomocy w podlaczeniu tej kamery do monitora mmcs. Dodam że nie mam w aucie fabrycznej instalacji pod kamerę bo sprawdzalem. W kostce od kamery mam takie kolory przewodow

A przy mmcs to chyba do tej małej szarej kostki

Ktos wie jak to ogarnac?

tokyo - 16-04-2014, 23:05

odpisalem w lancerkach :)
pogan04 - 25-04-2014, 12:00

mam problem z kamerką
wyłącza sie sama po ok 5 sek, światła cofania również
wie ktoś gdzie jest błąd?

Tomasz1024 - 17-05-2015, 16:16

Witam. To moje pierwsze pytanie więc Proszę o wyrozumiałość. Zasilanie kamery mam z lampki wstecznej. Kamera dostaje zasilanie, sygnał video idzie do nawigacji, jednak nawigacja nie przełącza się automatycznie. Muszę przełączyć z pilota na kamerkę i wtedy po włączeniu wstecznego pojawia się obraz.

Jeśli ktoś by kiedyś potrzebował to w nawigacji dedykowanej do outlandera trzeba podłączyć +12V z zasilania światła wstecznego do "kabla wstecznego" w nawigacji. Mogę też poinstruować jak dokonać montażu nawigacji, kamery cofania i puszczenia kabli przez samochód. Pozdrawiam.

piaskun311277 - 02-10-2015, 21:21

Koledzy jeśli się mój problem się powtarza to przepraszam. Zwiedziłem już kilka forów o mitsubishi i nie znalazłem odpowiedzi.
Jestem od niedawna posiadaczem outlandera z 2010r. i pierwszy użytkownik wyposażył samochód w stację multimedialną JVC model KW-NT3. Wczoraj dokupiłem na próbę kamerę cofania - http://allegro.pl/kamera-...5671097787.html Instalacja przebiegła bez większych trudności zasilanie ze światła stop kabel (wtyk jack) podpięty do złącza w stacji CAMERA IN Ale... tu zrobił się problem.
Stacja KW-NT3 wykrywa kamerę zaraz po włączeniu stacyjki - monitor czarny z informacją no signal. Po włączeniu biegu wstecznego kamera pokazuje dość znośny obraz. Po wyłączeniu biegu wstecznego znów czarny ekran i NO SIGNAL. Ale jeśli przełączymy stację na radio lub zestaw bluetooth kamera nie załącza się. Trzeba albo wyłączyć stację przez wyłączenie silnika lub zdjęcie panelu lub programowo poprzez wyłączenie kamery opcją CAMERA INPUT OFF i ponowne uruchomienie. Czy istnieje możliwość by przy tej stacji kamera włączała się i wyłączała automatycznie z biegiem wstecznym i można było korzystać z innych funkcji stacji np. radia? Pozdrawiam.

qbota - 03-10-2015, 14:07

Być może radio ma osobne wejście aktywujące wejście sygnału kamery. W Kenwoodzie tak miałem i sygnał był ciągnięty ze skrzyni biegów.
Aktualne radio wykrywa wsteczny przez CAN chyba, bo dodatkowego kabla nie ma.

piaskun311277 - 04-10-2015, 02:37

Dzięki kolego za podpowiedź. Udało mi się ściągnąć instrukcję instalacji KW-NT3 - ma ona całe 6 stron i okazuje się że instalacja kamery jest podana w 2 miejscach.
Poza podłączeniem sygnału z kamery trzeba było podłączyć +12 ze światła cofania do złącza w wiązce w radiu (REVERSE GEAR SIGNAL) i przestawić opcje na radiu polaryzację sygnały z GND na BATTERY.
Teraz kamerka śmiga jak trzeba. Włącza i wyłącza się automatycznie z biegiem wstecznym. :D

Jakby ktoś potrzebował instrukcje instalacji JVC KW-NT3 proszę o sygnał to prześlę bo ciężko ją w sieci znaleźć.

pilocik - 23-02-2017, 20:33

Odgrzewam:) Podłączał ktoś kiedyś kamerkę cofania pod MMIS? to jest chińczyk sygnowany logiem mitsubishi. Chciałbym uzyskac efekt aby jednostka "widziała" opcję kamery. Mam do dyspozycji wejście camera in oraz przewód rear view signal. Pod rear view signal dałem 12V, pod chinch podpiąłem źródło obrazu lecz mimo tego jednostka nie widzi opcji kamery... Pomoże ktoś?
piaskun311277 - 24-02-2017, 09:22

Pilocik instalacja jak napisał Mitsu00 "czerwony do prądu, czarny do masy, sygnał pod tylne światło cofania, czincz do monitora" Przewody kamery podłączasz najprościej do przewodów światła cofania w lampie. Czerwony na 12V, czarny masa, dodatkowo podłączasz 12V ze światła cofania do złącza w wiązce w radiu (REVERSE GEAR SIGNAL) u ciebie będzie to pomarańczowy, jack (żółty) z sygnałem kamery do stacji . I zmieniasz ustawienia w setupie. U mnie w JVC było to Camera Input na ON i Reverse Signal Polarity z GND na Battery. Powinno zadziałać.