To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu. Krok po kroku :-)

Krzyzak - 20-01-2016, 22:14

Golotheman napisał/a:
dom w zloci 2g2
całkiem fajny, właśnie obejrzałem, mam bardzo podobny, ale na garażu nie ma tarasu, lecz normalny dach - raczej garaż daje się od północy i niewiele osób chce mieć od północy taras - chyba, że widok fajny
generalnie plusem jest prosty, dwuspadowy dach
patrząc po obecnych cenach, to stan surowy zamknięty był musiał liczyć ze 150 000 zł
nie wiem jak fundamenty - bo tu zależy od działki (np. ja ze względu na spadek musiałem z jednej strony mieć przepisowe 1,1m a z drugiej wyszło z 2,5m wysokości, schodkowo, szerokie ławy na 80cm... pamiętam, że wyniosło mnie to 10 lat temu jakieś 60 tysięcy

natomiast wykończenie do stanu deweloperskiego to min. drugie 150 000 zł - dużo zależy od materiałów, użytych technologii (np. jakiego typu ogrzewanie) i cen robocizny w okolicy

ps. od razu daj do przeróbki okna dachowe - NIGDY więcej tego czegoś!, latem potwornie gorąco, zimą czuć jak zimno "schodzi" z okna do łózka, w deszczu nie da się spać, wiecznie zamglone albo zasypane śniegiem - to najgorzej wydane 1000 zł (na okno) w życiu :)
zlikwidowałem je jakiś czas temu i zostawiłem tylko nad schodami - tam się przydaje, bo czasem księżyc świeci i nie trzeba zapalać światła

Golotheman - 21-01-2016, 06:51

Dzięki Krzyzak za opinie :) co do okien dachowych nie jestem aż tak sceptycznie nastawiony :) u moich rodziców w domu miałem pokój na poddaszu (było to co prawda z 12 lat temu) i od okna nie było takiej tragedii :) deszcz wcale nie jest taki głosny, w lecie jest ciepło, to prawda, ale od tego są rolety, a w zimie jedyny minus to to, że się lało z nich przy dużych mrozach. Ale przynajmniej jasno :) . Ale fakt - w projekcie trochę ich dużo :) . Może faktycznie zastanowię się nad tym :) . Jeśli oczywiście w końcu się zdecyduję na budowę, bo na razie boję się że niestety mogę nie zmieścić się z tym domem w 425tys (działka 70tys jeszcze do tego dojdzie jako wkład własny).
Marcino - 21-01-2016, 08:36

Golotheman napisał/a:
w zimie jedyny minus to to, że się lało z nich przy dużych mrozach

Jak masz grzejnik pod oknem to nic się nie leje. A teraz są okna z pakietem 3szybowym i jest święty spokój.

Krzyzak - 21-01-2016, 08:59

u mnie pod roletą też się gromadziła wilgoć (zimą) - aż do wykwitu pleśni doszło i to takiego sporego
akurat grzejnika tam nie było, bo miałem łóżko - taki pomysł na patrzenie w gwiazdy przed snem
po 4 czy 5 latach użytkowania zlikwidowałem je i uważam że o te 5 lat za późno
rolety wewnętrzne niespecjalnie osłabiają lejący się żar a zewnętrzne kosztują drugie tyle co okno; to jest sypialnia i 1 normalne okno mi wystarcza; w salonie mam 6 okien od południa i zachodu i też myślę nad zamurowaniem przynajmniej jednego - bo latem jest hardcore

Golotheman - 21-01-2016, 11:32

Marcino, są grzejniki i to pod każdym oknem.

[ Dodano: 21-01-2016, 11:33 ]
Krzyzak, nie muruj, wstaw tam solara 8) :oops: :twisted:

bastek - 21-01-2016, 12:01

A ja okna dachowe jestem na tak
To co zle u siebie zrobilem to zamiast 2 poj. to 1 podwojne. I wazne jak jest zrobiona sciana wokol okna. Wiekszosc robi wykonczenie 90* w stos do okna tak latwiej. A powinno byc na dole prostopadle do podlogi i nad oknem rownolegle. Wiecej swiatla wpada lepiej powietrze krazy i nie zbiera sie wilgoc.

Krzyzak - 21-01-2016, 13:22

bastek napisał/a:
A powinno byc na dole prostopadle do podlogi i nad oknem rownolegle.
zgadza się, u mnie było inaczej, ale to dlatego, że gdybym zrobił równolegle do sufitu to by wyszło ponad sufit :) podobnie z dołem - wyszło by na murłatę... Dałem za duże okna - 140 zamiast 110, nie byłem świadomy różnicy. Do tego mam otwieranie u góry i żeby w otworzyć trzeba brać taboret...

Golotheman napisał/a:
nie muruj, wstaw tam solara
jest to jakiś pomysł - tylko co potem? - rury, grupa bezpieczeństwa, sterowanie... nieopłacalne w mojej ocenie
Marcino - 22-01-2016, 08:45

Solara ale voltanicznego - będziesz miał prąd dasz grzałki i ciepła woda ze słońca..:)
Ja mam dachowe Fakro, zero problemów, tylko w jednym skrzywiłem raz fartuch jak wychodziłem na dach i mi w lecie trochę wody pociekło ale do naprawienia.
Teraz są rolety zewnętrzne w dobrej cenie takie zasuwane, nie mówie o tych mechnicznych na dachowe bo te kosztują sporo.
Co do obróbki okna to bym się spierał czy ma być całkiem prostopadle i równolegle..... zauważcie że wtedy jest trójkącik na styku regipsu z oknem gdzie jest praktycznie bez ocieplenia. Ja mam około 10-12cm prostopadle do okną a następnie załamanie i wtedy tak jak piszecie. Daje to choć trochę ocieplenia dokoła okna , nie zabiera światła i pozwala na cyrkulację powietrza.

Tomek - 09-05-2017, 10:06

Polećcie coś do impregnacji drewna konstrukcyjnego.

Mam strych, na podłogę wrzuciłem sobie deski, które mi zostały po budowie (grubości 32mm), na to wrzucę sobie płytę OSB. Ale wcześniej chciałem to czymś zaimpregnować.
Wiadomo, wybrałem sobie najlepsze deski jakie miałem, w miarę czyste, no, ale jednak są trochę uwalone w betonie.

Kolega poleca mi taką sół: http://allegro.pl/impregn...6798487551.html

Fobos M-4.

Co wy na to

KaWu - 09-05-2017, 11:16

Tomek, ja używałem impregnat Tytanu ten zielony lub fioletowy koncentrat.
Na strychu chodzi przede wszystkim o to zeby tam z czasem w drewnie zadne robactwo itp nie siedzialo.
Kurde to niezle chcesz dociazyc podloge strychu :D
Same te grube deski spokojnie by starczyly.

Tomek - 09-05-2017, 11:33

KaWu napisał/a:
Tomek, ja używałem impregnat Tytanu ten zielony lub fioletowy koncentrat.
Na strychu chodzi przede wszystkim o to zeby tam z czasem w drewnie zadne robactwo itp nie siedzialo.
Kurde to niezle chcesz dociazyc podloge strychu :D
Same te grube deski spokojnie by starczyly.

OSB 8mm, nie waży za dużo.
A podłoga będzie równiejsza.

Krzyzak - 09-05-2017, 15:49

Natryskowo pewnie chcesz robic, czy malować?
Obecnie się przekonałem do Sadolina - nic lepszego w tej cenie nie ma. Z daleka od syfu typu Vidaron - po roku mi odpryskiwał...
Widziałem ostatnio płyty 12mm w cenie 35zł/szt. w OBI, dobra cena.

mjsystem - 09-05-2017, 16:00

Krzyzak napisał/a:
Obecnie się przekonałem do Sadolina
Jest jeszcze Glasurit. :wink:
Tomek - 09-05-2017, 18:27

Krzyzak napisał/a:
Natryskowo pewnie chcesz robic, czy malować?

od góry będę malował, nie żałując płynu, a od dołu musze natryskowo

Krzyzak napisał/a:
Widziałem ostatnio płyty 12mm w cenie 35zł/szt. w OBI, dobra cena.

dobra cena
ja 33 z hakiem płaciłem za 8mm i mam już je na strychu, tak jak i płyty GK, bo mi zależało, żeby zadeskować strych

problem z zakupami w OBI, czy Casto jest jednak taki - że transport do mnie to jest jakieś 90 zł w górę

A na składzie nieopodal mnie nie liczą mi nic za transport i przywiozą mi nawet 1 sztukę, czego chcę. Ostatnio przywozili 1 worek cementu.

Marcino - 10-05-2017, 22:54

Daj na seski coś na robactwo... lepiej przewoietrzyć niż potem z tym walczyć