To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Małopolskie - Luźne gadki w małopolsce.

Jackall - 05-02-2011, 23:30

Jak ostatnio wymieniałem olej u Leszka to w książeczce zapisał że następna wymiana po 15kkm więc może przejeździsz ten miesiąc bez wymiany?? A ile policzył to nie wiem bo jeszcze rozrząd i kilka innych rzeczy robił, że aż się pogubiłem ile za co było.
Bardzo często jest tak że gdy kupujesz olej w jakimś warsztacie czy hurtowni to wymianę oleju masz w cenie, ewentualnie samemu to zrobić bo nie jest to jakaś wysoce specjalistyczna operacja :wink: tylko wiadomo że potrzebny kanał albo podnośnik :|
i jak to Marcin zauważył - Kolega zaoszczędzi :mrgreen:

Adaho_krak - 06-02-2011, 00:48

Jackall napisał/a:
gdy kupujesz olej w jakimś warsztacie czy hurtowni to wymianę oleju masz w cenie
Dobrze to ująłeś tylko do "masz w cenie" zastąp "masz wliczone w cenie" :) Najtaniej jest kupić sobie olej w InterCars z naszą zniżką i wymienić samemu.
jaca71 - 06-02-2011, 08:19

mystek, Bez jaj panie kolego.
Opcja a) jedziesz do pierwszego z brzegu serwisu olejowego i płacisz ~200zł - nic Cie nie obchodzi
Opcja b) jedziesz ze swoimi filtrami i płynami płacisz 40zł.

Nie dziadujmy !!

mystek - 06-02-2011, 10:39

#Jackall - wolę olej swój przywieźć, przynajmniej będę miał nieco większą pewność co mi wleją :) .

#Jaca - "Opcja b) jedziesz ze swoimi filtrami i płynami płacisz 40zł. " - o! To chciałem właśnie wiedzieć :D . I nie chcę też jechać wlasnie do pierwszego lepszego serwisu, bo Ja_good (czy jego ojciec?) wymieniał olej na Piastów u Węgrzyna i koleś zapomniał posmarować uszczelkę filtra olejem i mu ciekł tamtędy :| . Jak widać, nawet tak prosta rzecz (dla mechanika) bywa klopotliwa niekiedy.

mkm - 06-02-2011, 10:54

mystek, olej to jak Ci koledzy piszą - sprawa groszowa.
Gorzej z filtrem paliwa. Dostęp ciężki - zamienniki z lejącymi uszczelkami (lub bez uszczelek :roll: )...
To ile zapłacisz zależy od tego jak pójdzie wymiana :mrgreen:

Marcin-Krak - 06-02-2011, 11:11

Dobry olej to olej z biedronki :mrgreen:
Z nim jak w winem tanim - jest dobry bo jest tani :twisted:

jaca71 - 06-02-2011, 13:16

mystek,
254.20 - tyle zapłaciłem za 4L Valvoline SynPower 5W40, filtr oleju, płyn hamulcowy 1L, filtr powietrza + wymiana w Hondzie.

Ja_good - 07-02-2011, 00:25

sama wymiana oleju i filtra u wegrzyna kosztuje 20zl.
raz jeden jedyny robilem u nich,teraz wole sie do leszka przejechac ;)

Anonymous - 09-02-2011, 22:22

Ja ten problem oleju, wymiany filtrów i innych napraw widze tak. Szkłem d..y nie wytrzesz.
Jest takiw powiedzenie "co tanie to drogie" , a przy samochodach sie to powiedzenie bardzo sprawdza.
Lepiej się trzymać jednego mechanika /polecanego i sprawdzonego na tym forum/, a nie szukać tańszego o 5 zł. Stać Cię na samochód to na naprawy i przeglądy tym bardziej. Jeżeli nie to rower. POzdr.

dawidoski13 - 10-02-2011, 16:15

JackD ma racje na częściach i naprawach nie ma co oszczędzać bo potem są tylko co chwilę same problemy, a tak zrobisz raz porządnie i autko sprawuje się jak należy...tym bardziej jeśli się ma takiego mechaniora jak Leszek, mówiąc szczerze sam jeszcze go nie sprawdziłem ale praktycznie wszyscy na jego temat wypowiadają się w samych superlatywach więc nie długo na pewno go odwiedzę...
Marcin-Krak - 26-02-2011, 14:53

Cisza.
Spokój.
Nic się nie dzieje :evil:

To może tak w ramach sondowania - wybiera się ktoś z Was na Zlot?

fargo - 26-02-2011, 15:43

Chyba coś na początku kwietnia jest zlot MazdaSpeed :P wybierasz się??? :D
Marcin-Krak - 26-02-2011, 17:03

fargo napisał/a:
Chyba coś na początku kwietnia jest zlot MazdaSpeed :P wybierasz się??? :D

Jest. Jakoś mnie nie ciągnie na spoty, zloty Mazdaspeed, ale może trzeba będzie zacząć ;)

Aga - 26-02-2011, 19:07

Marcin - Ty masz być na naszym zlocie!
skoro przyjazd Adama i Karola stoi pod znakiem zapytania to przynajmniej Ty musisz godnie reprezentować starą ekipę :biggrin:

Marcin-Krak - 27-02-2011, 13:34

Aga napisał/a:
Marcin - Ty masz być na naszym zlocie!

Się okaże co to będzie - urlop mam już zaplanowany na koniec sierpnia :P