To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Wyciszenie Outlandera

kubagrudz - 30-05-2012, 14:51

mitsu00 napisał/a:
fufaj3 napisał/a:
ale ile to kosztowało ?
moim zdaniem auto powyzej 100000zł powinno byc idealne
a nie ciagle zmiany cos poprawic itp
Ja zrobilem to we wlasnym zakresie i poswiecilem na to caly weekend. Wyciszylem, wszystkie drzwi, cala podlpge, wszystkie slupki, bagaznik od podlogi, po boczki do sufitu, tylna klape, no i oczywiscie nadkola. Bylo z tym troche dlubania szczegolnie przy demontazu plastikow, ale efekt byl jak pisalem wczesniej znaczny. A w szczegolnosci w zakresie predkosci do 130km/h. Powyzej jak pisales szum wiatru zaczyna robic swoje i jest troche gorzej. Same maty na cale auto kosztowaly mnie jakies 800zl.
Zapytasz po co tyle zachodu? Jestem melomanem i lubie czysta, przestrzenna muzyke. Zabralem sie za to glownie zeby poprawic akustyke w aucie. Wyszlo idealnie. To samo zrobilem w obecnym Pajero.

mitsu00 , czy masz może jakieś zdjęcia z wyciszania twojego Outka? Mam jeszcze pare pytań:
1) Przy wyciszeniu drzwi wkleiles Silent Coat na zewnętrzną blache i tyle? czy zakrywałes czymś otwory technologiczne w drzwiach i podklejaleś boczki drzwi? Jeżeli tak to czym
2) Wyciszenie nadkoli - wyklejales silent coat od zewnatrz zdejmujac nadkole przy skreconym kole ? Czy od wewnatrz - napisz mi jak do tego sie najlepiej zabrac
3) Co jeszcze wyciszyc zeby bylo "ciszej" w pierwszej kolejnosci?

Z gory dzieki za info, jak cos to prosze maila colmon24@gmail.com

Peter80 - 26-05-2017, 21:02

Cześć
Ja dzisiaj wyciszyłem bagażnik i nadkola, mata isilver i pianka 6 mm z firmy bitmat.pl
Komplet - 271 zł i 3 godziny zabawy
Jutro będę testował.
Pozdrawiam

Master-78 - 20-11-2017, 10:30

Peter80 napisał/a:
Cześć
Ja dzisiaj wyciszyłem bagażnik i nadkola, mata isilver i pianka 6 mm z firmy bitmat.pl
Komplet - 271 zł i 3 godziny zabawy
Jutro będę testował.
Pozdrawiam

Jaki skutek Twojej pracy? :-)

LafarM - 04-03-2018, 21:49

W moim 2,4 do 100km/godz jest znośnie, nawet chwilowe 170km/godz jest OK (raz zagapiłem się podczas wyprzedzania dwóch czy trzech ciężarówek), ale podróż autostradą, gdzie 140 miałem ustawione na tempomacie, jest męcząca, a planuję wyskoczyć na za granicę i chętnie coś bym poprawił w tym temacie.
Czy ma ktoś jakieś fotki na których można zobaczyć co i jak było oklejane?
Myślę, że z drzwiami, słupkami środkowymi nie będzie problemu. Interesuje mnie temat oklejania bagażnika (szczególnie, że mam wersję 7 osobową) i tylnych nadkoli oraz tunelu.

parian - 23-02-2023, 14:35

Odświeżam temat, widzę, że koledzy którzy wyciszali samochód kilka lat temu nie pochwalili się efektami. Więc pochwałę się ją :)
Na samym początku posiadania Outka wygluszylem drzwi przód i tył (maty i pianka Bitmat). To przyniosło fajne efekty w postaci lepszego dźwięku muzyki i mięsistego dźwięku zamykanych drzwi.
Niedawno postanowiłem pójść za ciosem i wygluszyc podwozie. Mój plan obejmował wyklejenie przednich nadkoli matami Bitmat Ab-25, posmarowanie tego pastą wygłuszająca noxudol, a plastikowe nadkola miały zostać wyklejone pianką Bitmat. W środku wyklejenie całej podłogi matami i pianką jak wyżej. Poświęciłem na to dwa pełne dni, sporo nerwów, trochę połamanych plastików i zatrzasków. Później jeszcze problem z podkładaniem wszystkiego do kupy (mata 2,5mm i pianka 5mm zrobiły swoje).
Dumny z siebie wyjechałem na drogę. Pierwszy test na głośnym asfalcie przy 60 kmh i zaskoczenie - brak efektu. Tzn dźwięk jest inny, nieco niższy,, odgłosy zawieszenia nieco ucichły, ale opony dalej słychać.
Później wyjazd na drogę podmiejską, 100 kmh i tu jest zauważalnie ciszej.
Czas na wyjazd w trasę szybkiego ruchu, ponad 400 km z prędkościami powyżej 120 kmh. Po 4 godzinach takiej jazdy opinia jest jednoznaczna - tak jak wysiadałem po dłuższej podróży z kwadratową od hałasu głową, tak dalej wysiadam. Przy tych prędkościach szum wiatru na tyle dominuje, że wygłuszenie podwozia praktycznie nie pomaga. Szkoda kasy, dodatkowego obciążenia auta, a przed wszystkim własnego, straconego czasu.
Nie wiem czy będzie widać zdjęcia bo dysk Google ma jakiś problem z ich udostępnianiem.
https://photos.app.goo.gl/uqMBfBdFZ8vW9nAg6
https://photos.app.goo.gl/J1J4Bh7oqWvsBFHV7
https://photos.app.goo.gl/zFbcaApQy3VzQryb9

Krzyzak - 24-02-2023, 07:22

A może sprawdź czy masz wyciszenia nadkoli pomiędzy błotnikiem a drzwiami? - nie wiem jak to opisać, ale w leonie mam takie wielgachne styropiany w tym miejscu (jak otworzysz drzwi to spójrz tam, gdzie zawiasy). Wiele aut to stosuje, w starym Galancie też zrobiłem tak podłogę oraz drzwi (jeszcze sufit zostaje) a dodatkowo właśnie w miejsce między błotnikiem a drzwiami dałem piankowe wygłuszenia od volvo.
Nie mam pomiarów przed i po, ale różnica jest ogromna.

Marcino - 24-02-2023, 10:33

parian napisał/a:
zas na wyjazd w trasę szybkiego ruchu, ponad 400 km z prędkościami powyżej 120 kmh. Po 4 godzinach takiej jazdy opinia jest jednoznaczna - tak jak wysiadałem po dłuższej podróży z kwadratową od hałasu głową, tak dalej wysiadam. Przy tych prędkościach szum wiatru na tyle dominuje, że wygłuszenie podwozia praktycznie nie pomaga. Szkoda kasy, dodatkowego obciążenia auta, a przed wszystkim własnego, straconego czasu.

No niestety tak moze być. Mam podobne odczucia w galancie, Mam wygłuszony w środku wszytko oprócz dachu, i jednak to szum powietrza przez stare uszczelki robi robote.

Faktycznie przy niskich predkosciach i po miescie jest ok.

parian - 24-02-2023, 11:48

Krzyzak napisał/a:
A może sprawdź czy masz wyciszenia nadkoli pomiędzy błotnikiem a drzwiami? - nie wiem jak to opisać, ale w leonie mam takie wielgachne styropiany w tym miejscu (jak otworzysz drzwi to spójrz tam, gdzie zawiasy). Wiele aut to stosuje, w starym Galancie też zrobiłem tak podłogę oraz drzwi (jeszcze sufit zostaje) a dodatkowo właśnie w miejsce między błotnikiem a drzwiami dałem piankowe wygłuszenia od volvo.
Nie mam pomiarów przed i po, ale różnica jest ogromna.

Fabrycznie od środka jest tam jakiś styropian, dołożyłem jeszcze (tam, gdzie było miejsce) matę i piankę. A od zewnątrz i mata i pianka i noxudol. Myślę, że wystarczająco dużo, żeby było ok :)
Zobaczę jeszcze na letnich, bo moje zimówki są stosunkowo głośne.