ASX Techniczne - Napęd ASX
tomekrvf - 25-11-2011, 13:07
wlodeks napisał/a: | Przemieszczająca się kulka powoduje zwiększanie lub zmniejszanie siły zasprzęglania sprzęgiełka ciernego przekazującego moment napędowy na tylne koła. "Aż i tylko" tyle. |
Kulka ma za zadanie mechanicznie włączyć sprzęgło a siła załączenia wielopłytkowego sprzęgła jest zależna od siły elektomagnesu który przyciąga i jednocześnie blokuje sprzęgło sterujące.
wlodeks - 25-11-2011, 13:20
Piszemy o tym samym, tylko trochę innymi słowami
tomekrvf - 25-11-2011, 14:27
wlodeks napisał/a: | Piszemy o tym samym, tylko trochę innymi słowami |
Nie do końca. Żeby być precyzyjnym to kulka jest elementem mechanizmu krzywkowego pomiędzy sprzęgłem sterującym a sprzęgłem wielopłytkowym które to przenosi moment. Kulka się nie przemieszcza tylko przemieszczają się względem siebie tarcze sprzęgła sterującego i płyta dociskowa sprzęgła.
vavoom - 25-11-2011, 16:51
tomekrvf napisał/a: | Kulka ma za zadanie mechanicznie włączyć sprzęgło |
wlodeks napisał/a: | Piszemy o tym samym, tylko trochę innymi słowami |
Niestety, ale mimo rysunków i opisów, moja wyobraźnia nie generuje animacji działania tego mechanizmu :]
To nic, co prawda testu na rolkach się nie doczekalśmy, ale idzie zima, może pojawi się więcej filmików ukazujących działanie w praktyce
JCH - 25-11-2011, 19:36
vavoom napisał/a: | To nic, co prawda testu na rolkach się nie doczekalśmy | Subaru nie pojedzie, przynajmniej takie Subaru http://www.youtube.com/watch?v=BHJ4HBYiJeA
jaceksu79 - 25-11-2011, 19:45
tomekrvf napisał/a: | ...Żeby być precyzyjnym to kulka jest elementem... |
żeby być jeszcze bardziej precyzyjnym - kulki
vavoom - 25-11-2011, 20:10
I jak to się ma to wielu innych filmików, gdzie niby Subaru radzi sobie z rolkami nawet jednym kołem...?
jaceksu79 - 25-11-2011, 20:21
a tak to, że włącz kontrolę trakcji i już pojedzie- mogą se pisać, że TC is On hehhhh...
a poza tym toż chyba logiczne, że wersję bez szpery w przednim i tylnym dyfrze zawsze będą tak się zachowywać...
vavoom - 25-11-2011, 21:18
jaceksu79 napisał/a: | mogą se pisać, że TC is On hehhhh... |
Tak samo mogą se pisać, że TC is Off i wystarczy włączyć kontrolę trakcji i pojedzie ;P
Kwestia szpery to już całkiem inna bajka.
Mnie natomiast nadal interesuje pierwotne pytanie tej dyskusji - czy ASX/Outlander wygrzebią się jednym kołem przy TC On + LOCK... Czyli poszukwania rolek ciąg dalszy.
jaceksu79 - 25-11-2011, 21:52
Na takich rolkach jak te w ostatnim filmiku to wygrzebią się nawet na 2WD tylko na włączonej ASC
[ Dodano: 25-11-2011, 21:53 ]
Natomiast w praktyce na mokrym głębokim śniegu tak jak pisałem - najpierw osiądzie Ci przód, a tył go jeszcze dopchnie...
vavoom - 25-11-2011, 22:12
jaceksu79 napisał/a: | Natomiast w praktyce na mokrym głębokim śniegu tak jak pisałem - najpierw osiądzie Ci przód, a tył go jeszcze dopchnie... |
A stanie się tak, ponieważ...?
JCH - 25-11-2011, 22:13
jaceksu79 napisał/a: | Na takich rolkach jak te w ostatnim filmiku to wygrzebią się nawet na 2WD tylko na włączonej ASC | Wg mnie się nie wygrzebie, no bo jak napisałeś - szpery nie ma ani w przodzie, ani w tyle.
W styczniu będę na przeglądzie rejestracyjnym a coś kojarzę, że diagnosta, tam gdzie jeżdżę, mówił coś o podkładaniu rolek przy badaniu hamulców. Postaram się namówić go na taki test "rolkowy"
U mnie jest jakieś takie VDC ale czy to zadziała....
krzychu - 26-11-2011, 10:07
jaceksu79 napisał/a: | a tak to, że włącz kontrolę trakcji i już pojedzie- mogą se pisać, że TC is On hehhhh... |
A ostatnio mówiłeś, że w foresterze jest torsen z tyłu... To w tym nie ma?
Z tym TC to chyba przesadzasz... Znaczy oczywiście gdzieś tam np. wikipedia coś napomina o dohamowaniu kół przy utracie przyczepności przy ruszaniu, ale dla mnie to mrzonki. Ileż to samochodów z napędem na ośkę ma TC i kręci w najlepsze jednym kołem (popularny napęd "na jedno koło")? Za to np. skoda się od razu chwali, że za dopłatą zrobią Ci "upgrade softu" w ESP i dołożą elektroniczną szperę (HDS)... Więc jak by taka elektroniczna szpera była montowana fabrycznie z TC to by wszyscy się tym chwalili w folderach reklamowych...
vavoom - 26-11-2011, 10:30
krzychu napisał/a: | skoda się od razu chwali, że za dopłatą zrobią Ci "upgrade softu" w ESP i dołożą elektroniczną szperę (HDS) |
Pewnie coś w tym klimacie
http://www.youtube.com/wa...feature=related
jaceksu79 - 26-11-2011, 10:34
krzychu napisał/a: | A ostatnio mówiłeś, że w foresterze jest torsen z tyłu... |
pokaż mi gdzie?
|
|
|