To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Tuning? (silnika)

mackbeth - 04-07-2011, 13:21

Ok, panowie, reasumując tą dyskusję dla silnika 2.0 4g63 - czy ktoś z Nas, albo w necie widział taką zmianę:

Dolot na stożek (nie CAI, bo strach o wodę mimo wszystko), w miejscu AKU. Przegroda zostaje w celu odseparowania ciepłą z silnika (ewentualnie nad stożkiem w masce mozna zrobić wlot).

MAF umieszczony na prostym odcinku, gdyż NIE WOLNO stożka bezpośrednio do MAF podłączyć ani też żadnych kolanek przed (zawirowania, na MAF przepływ laminarny powinien być)

AKU przeniesione niżej pod dolot tam prawie gdzie wielka pucha z filtrem powietrza

Poglądowy (nie jestem grafikiem) rysunek:

Do tego zdjąć kolektor ssący, zobaczyć jakie są wielkości kanałów w stosunku do tych w bloku, i rozszlifowanie aby zarówno poszerzyć odrobinę kolektor oraz usunięcie wszelkich zadziorów i nieregularności aby mieszanka miała ładny i swobodny przepływ.

Ponieważ wydech jest 2 cale i kolektor w serii jest 4-2-1 wymiana ostatniego tłumika na bardziej odprężony, np Magnaflow 14829. Szacunkowy koszt zabiegi to ok1100zł (z tłumikiem) jeśli dolot z eclipse (2.0 no-turbo) (niekoniecznie pasuje) albo własny tzw kibel rura (oczywiście ładnie wykończony z malowaniem) wtedy należy tylko adapter na MAF dokupić (39zł) i dwa kolanka 9ale te dolotu, a nie z pvc :) )i kawałek rury PVC.... i stożek. można także nasz oryginalny spod maski ten wąski wlot przerobić tak, aby dmuchał za tą przegrodę.

Wiem, że wielu nie jest za jakimikolwiek zmianami w naszych silnikach, jednak jak wspomniano 4g63 jest wdzięczny, i tak sie zastanawiam czy taki prosty zabieg, który w wielu innych japońskich autach spradza się doskonale nie doda kilka km i przede wszystkim niutków, szczególnie u dołu obrotów, bo tego brakuje silnikowi.

Dobrze że ten temat powstał, bo może wreszcie dojdziemy do konkretów... bo ja rozważam za taki rozsądny koszt żeby jednak coś pomodzić, bo seria nawet piękna i zadbana to jednak zawsze seria... oczywiście wiochy nie róbmy, modzenie dopiero jak auto jest idealnie seryjnie sprawne:) :)

Tutaj filmik , z MAFem za blisko stożka, bez odgrodzenia ciepłą z komory od filtra:

http://www.youtube.com/watch?v=gyE9RFNdA9I

I fotka, też trochę źle zrobione:

http://www.google.com/img...1t:429,r:14,s:0

pepi - 05-07-2011, 05:11

mackbeth z tym stożkiem przeniesionym to nie do końca
nawet jak go osłonisz obudowa a aku to i tak nie ma sie tam za bardzo jak dostawać zimne powietrze
tak jak jest ori jest najlepiej masz wlot z przed maski a nie za chłodnica
jesli chcesz jak najwięcej zimnego powietrze to caly ori dolot do przeplywki bym zaizolował zeby plastiki nie chłonęły ciepla z pod maski
mozesz sobie zrobic takiego testa
ori instalacja i robisz sobie runde
potem wywalasz pierwszy element dolotu i jedz bez maski - masz wtedy najzimniejsze powietrze
z wniosków bedziesz mial baze do dalszych pomyslow

m6riano - 05-07-2011, 15:11

pepi napisał/a:
potem wywalasz pierwszy element dolotu i jedz bez maski - masz wtedy najzimniejsze powietrze

albo maska za 6 stów od Autora...;-)

Tomek - 27-07-2011, 14:44

Owczar napisał/a:
tomek84 napisał/a:
ale zamiast wymieniać wiązkę, możnaby podmieniać soft ?

Podmienić raczej nie, ale zmienić raczej tak. Pytałem pepiego, ale nie odpisał.

pepi dasz rade poradzić w tej sprawie?

robertdg - 27-07-2011, 16:33

pepi vs Bear Grylls musisz więc poczekac na odpowiedź :P
Tomek - 27-07-2011, 19:48

robertdg napisał/a:
pepi vs Bear Grylls musisz więc poczekac na odpowiedź :P

do wiosny mamy czas

CIENIO1 - 31-08-2011, 18:10
Temat postu: turbo
witam. mam pytanie.chciałem założyć turbinę do gala.2l 16v.z.98roku.znalazlem ma koleś na allegro z USA cały zestaw.czyli turbo,interkuler,kolektor wydechowy,podstawa filtra oleju.dokładnie cały zestaw.cena od 2700zl do4500zl.może ktoś już robił coś takiego?..do ilu mocy wytrzyma silnik? skrzynia?,czy warto zrobić coś takiego?
komarsnk - 31-08-2011, 19:55
Temat postu: Re: turbo
CIENIO1 napisał/a:
witam. mam pytanie.chciałem założyć turbinę do gala.2l 16v.z.98roku.znalazlem ma koleś na allegro z USA cały zestaw.czyli turbo,interkuler,kolektor wydechowy,podstawa filtra oleju.dokładnie cały zestaw.cena od 2700zl do4500zl.może ktoś już robił coś takiego?..do ilu mocy wytrzyma silnik? skrzynia?,czy warto zrobić coś takiego?

to już chyba lepiej zrobić przekładkę na coś takiego... http://allegro.pl/mitsubi...1784231507.html

Tomek - 31-08-2011, 20:01
komarsnk napisał/a:
CIENIO1 napisał/a:

to już chyba lepiej zrobić przekładkę na coś takiego... http://allegro.pl/mitsubi...1784231507.html

pierwszy pomysł to przerost formy nad treścią

drugi, to nie jest wcale takie proste i tanie
taniej wyjdzie kupić całe VR-4, to co komarsk pokazuje, to tylko silnik - do tego skrzynia, wiązki, osprzęt, itp
i to wszystko na FWD ??
poza tym wątpie, żeby do budy CIENIO1 dało rade p&p wszczepić silnik twin-turbo, z tego co wiem, to dopiero po ostatnim lifcie da rade

radek79 - 31-08-2011, 20:25
CIENIO1 napisał/a:

[pamiętaj jeszcze że jak by ci się nawet udało uturbić ten silnik to jeszcze musisz mocno poprawić hamulce założyć sportową zawieszkę pewnie mocniejsze sprzęgło jakąś szperę itp.
suma sumarum wyjdzie z 15 tyś

CIENIO1 - 31-08-2011, 20:44

tez tak myślę ze trudna sprawa.zawieszenie mam na glebie.myślałem coś 180KM,,żeby uzyskać.myślałem tez kupić całego galanta.ale przeróbka wielka i kasa tez za auto.a może zmienić mapę w kompie coś poprawi.?
Torp12 - 31-08-2011, 22:33

Zamiast turbo zaloz kompresor. Akurat 50 kucy przybedzie i wszystko powinno wytrzymac:]
komarsnk - 31-08-2011, 23:28
tomek84 napisał/a:
komarsnk napisał/a:
CIENIO1 napisał/a:

pierwszy pomysł to przerost formy nad treścią

drugi, to nie jest wcale takie proste i tanie
taniej wyjdzie kupić całe VR-4, to co komarsk pokazuje, to tylko silnik - do tego skrzynia, wiązki, osprzęt, itp
i to wszystko na FWD ??
poza tym wątpie, żeby do budy CIENIO1 dało rade p&p wszczepić silnik twin-turbo, z tego co wiem, to dopiero po ostatnim lifcie da rade

z pierwszym na pewno masz rację :)
z drugim zapewne masz rację :p nie wiem bo nie próbowałem wepchać tego motóra do mojej budy (a szkoda). Dałbym sobie ucho uciąć, że nie byłoby z tym problemu i do głowy bo mi nie przyszło, że tylko do polifta będzie "pasował". Poważnie nie da się go upchać do przedlifta?

Owczar - 31-08-2011, 23:34

Da się upchać, ale trzeba zmienić sanki i magiel. O ile sanie to pikuś, bo podejdą od anglika, o tyle magiel jest ciężko dostać, przez co jest drogi. Poza tym nie ma problemu z resztą.
Tomek - 01-09-2011, 08:09

Owczar napisał/a:

Da się upchać, ale trzeba zmienić sanki i magiel. O ile sanie to pikuś, bo podejdą od anglika, o tyle magiel jest ciężko dostać, przez co jest drogi. Poza tym nie ma problemu z resztą.

otóż to

choć był jakiś magik tutaj nie dawno, który chciał spawać magiel jeden z dwóch - co oczywiście jest świetnym pomysłem