To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] INSTRUKCJA - Wymiana oświetlenia wewnątrz Galanta.

m6riano - 03-11-2011, 15:31

ad1.Ori jest ciepły biały...ale ja bym ci proponował biały zimny..praktycznie we wszystkich diodach czy to taśmach biały zimny ma ten sam odcień.
Do schowka wrzuciłbym to:
http://allegro.pl/wodoodp...1896066536.html
(Jakbyś wpadł 12 listopada na spot mazowiecki to spokojnie cos takiego mógłbym ci zamoncić..;-)
ad2.
Przeciwmgłowe przód
1szt - T3
Przeciwmgłowe tył
1szt - T3
Awaryjne
1szt - T3
Pokrętło wysokości świecenia świateł
1szt - T3
Gwiazdka, Off, Nawiew mocniej, Wiatraczek, Nawiew mniej
1szt - T3
Obieg zamknięty, Regulacja miejsca nawiewu, Nawiew przedniej szyby, Ogrzewanie tylnej szyby, Napis „TEMP”, Pokrętło temperatury, Napis „AUTO”
1szt - T3
to wszystko ja bym ci proponował zrobić na starych "podstawkach" i zmieniłbym tylko na diodke fi3, koniecznie 12 woltową, bo te z allegro smd na pewno nie są 12 woltowe tylko pewnie ok.3V i mają rezystory które od wahań temperatur oraz wtrząsów się odlutowują (kiepskiej jakości cyna, zimne luty,itd)
Sam przez to przechodziłem i teraz już wszystkie żarówki led zmieniam albo na taśmy tam gdzie się da albo diodki 12V.
ps.Jeśli chodzi o panel sterowania szyb to pomyśl nad czymś takim:
biały:

lub niebieski:

Thou - 09-12-2011, 15:08

Kręcenie potencjometrem jasności podświetlenia nie zabije diód? Czy jak to jest?
m6riano - 09-12-2011, 15:54

To zależy:
Jeśli są na 12V to nie bo prawdopodobnie kręcenie/regulacja ci nic nie da..
Jeśli są na 3V + rezystor to pewnie tak bo najpierw szlag trafi (ale też nie od razu-poprostu skróci to jego żywotność) rezystor przez który popłynie większy prąd, w efekcie większa moc (niestety rezystory w "żarówkach ledowych są obliczone na 1/8 rzadko na 1/4 wata a żarówki maja od 0,5 do 1W)

Owczar - 09-12-2011, 16:16

Ja u siebie regulowałem i nie było z tym problemu.
m6riano - 09-12-2011, 16:20

Ale jesteś pewny że miałeś diody 12V czy 3V z dodanym rezystorem..bo to jest różnica..przynajmniej na taśmach...
Owczar - 09-12-2011, 16:26

Diody plus rezystor. Miałem takie w podświetleniu zegarów.
m6riano - 09-12-2011, 16:28

No właśnie...i takie dają sie regulować...
Szwagroz - 11-12-2011, 12:16

takie pytanko, wczoraj wymieniłem żarówkę w przycisku awaryjnych i w nocy ledwo widać to podświetlenie, czy u was też tal słabo świeci ten trójkąt?
m6riano - 11-12-2011, 13:53

Szwagroz napisał/a:
czy u was też tal słabo świeci ten trójkąt?

ogólnie tak...ale teraz wkleiłem tam diode w plastik pod samym trójkątem więc powinno być lepiej..;-)
jak skończe zrobie fotki i może komuś chętnemu wykonam jedną sztuke bo mam drugi taki przycisk w zapasie..;-)
ps. jednak taśmy dają sie regulować ...widocznie coś nie stykało..;-)

tomo_n - 19-12-2011, 15:11

Szybkie pytanie: jak wydłubać przycisk awaryjnych i jaka tam jest żarówka?
bluecard88 - 19-12-2011, 18:00

Witam :) Panowie i Panie !
Otóż mój problem z oświetleniem jest dziwny, iż z całej deski rozdzielczej swiecą mi tylko 3 pokrętła od nawiewu i i "budziki". NIE świeci mi :

-regulacja lusterek
-awaryjne
-światła przeciwmgielne tył
-halogeny
-przyciski od klimy, tylnej szyby i ten trzeci
-regulacjalusterek
mozliwe ze to jakis bezpiecznik czy to az tyle zarowek poszlo??

k@rol - 19-12-2011, 18:15

bluecard88 napisał/a:
to az tyle zarowek poszlo
u mnie się popaliły bo brat zalał wszstko pianką do nawiewów :|
bluecard88 napisał/a:
regulacja lusterek
to chyba nie zaświeci :wink: nie ma tam podświetlania...żarówki nie wiem jak się nazywają, ja wyciągłem jedną i pani w sklepie mi dobrała podobną która też się mieści

[ Dodano: 19-12-2011, 20:09 ]
Szwagroz napisał/a:
czy u was też tal słabo świeci ten trójkąt
u mnie na zwykłej żarówce świeci bardzo wyraźnie, (wiem wepchałem się trochę z E5xx :wink: ) ale jak źle podczas składania ułożyła się żarówka w pogrzewaniu tylnej szyby też ledwo było widać (swoją drogą już sie spaliła :evil: )
Hugo - 19-12-2011, 21:55

bluecard88 napisał/a:
-regulacja lusterek
Podświetlony jest tylko przycisk w Galantach EA po drugim lifcie, tj. gdy w tym przełączniku jest również suwak to składania i rozkładania elektrycznego lusterek. W Twoim nie ma podświetlenia.
bluecard88 napisał/a:
awaryjne
-światła przeciwmgielne tył
-halogeny
-przyciski od klimy, tylnej szyby i ten trzeci
To wszystko jest podświetlone takimi żaróweczkami: http://allegro.pl/zarowka...1983769570.html
Szwagroz - 20-12-2011, 06:12

tomo_n, trzeba wysunąć lekko panel środkowy, wsadzić łape pod przycisk i wypchąć, nie trzeba demontować górnego panelu z przyciskiem awaryjnych, potem idzie łatwo, odpinasz wtyczkę i 2 zatrzaski, no i uwaga na sprężynki.
polaff - 20-12-2011, 06:26

to co można normalnie np. dziurą po radiu i schowku pod radiem wsadzić łapę i wypchać przycisk od awaryjnych?