Dom/garaż/ogród - Skraplanie wody na dole okien
elektryk - 07-02-2012, 10:50
Krzyzak napisał/a: | ehhh - odechciewa się pisać... ale masz: wilgoci jak na lekarstwo u mnie jest - ostatnio (wczoraj popołudniu) higrometr pokazywał 35% | No to jak uważasz że nie ma wilgoci to co się skrapla na oknach? Czyżby płynny azot z powietrza? Nie wiem ile to jest 35%, u siebie nigdy nie mierzyłem.
Krzyzak - 08-02-2012, 07:16
higrometr zewnętrzny pokazywał 55% wilgotności podczas ostatnich mrozów - to może to da Ci jakieś porównanie, bo pewnie przebywałeś przy tych -20 chociaż przez jakiś czas
przy tej wilgotności drogi - nawet posolone - wysychają momentalnie
Student - 08-02-2012, 07:59
Ja u siebie takiego efektu zamarzania pary wodnej na oknach nigdy nie zauważyłem, nawet w te mrozy nie miałem zmarźliny, jak by mi ktoś powiedzial że to jest norma to bym go wyśmiał.
Okna VEKA trzy szybowe (10 lat) w salonie okno 3m/2.30, owszem jest efekt skraplania ale to tylko wtedy jak żona ostro gotuje przez cały dzień (nop. sobota) , nawet wentylator nie wyrabia, coś się skropli, otworzę okno , zrobię przewiew na 5 min. i znowu czyste.
Czyli moim zdaniem to wentylacja i temperatura w pomieszczeniu, ja mam ok. 22-24st.
O i jeszcze jedno ważne, tynki mam z płyty gipsowej w całym domu a technologia budownictwa starym sposobem bez oszczędzania czyli licząc od zewnątrz: steropian chyba 10cm, cegła MAX, steropian 6cm, suporeks (aby obróbka była łatwa), płyta gipsowa, sufity podwieszane, podłoga na całym, parterze kamienna, piętro panele, w całym domu podłogówka + grzejniki.
Wilgotność na poziomie 35-40%.
pamar - 08-02-2012, 08:19
Student napisał/a: | Ja u siebie takiego efektu zamarzania pary wodnej na oknach nigdy nie zauważyłem |
Bo ponieważ że gdyż masz -
Student napisał/a: | Okna VEKA trzy szybowe |
Student napisał/a: | tynki mam z płyty gipsowej w całym domu a technologia budownictwa starym sposobem |
Sam sobie odpowiedziałeś dlaczego u ciebie ten efekt skraplania nie występuje
natomiast
Student napisał/a: | jak by mi ktoś powiedzial że to jest norma to bym go wyśmiał. |
Oczywiście w określonych warunkach, przy zastosowaniu pakietów 2szybowych z zastosowaniem ramki dystansowej aluminiowej TO JEST norma A biorąc pod uwagę małą ilość lub brak gazu wewnątrz pakietu, to już jest nawet ponad normatywna norma
Oczywiście dużą rolę grają same profile okien! Na zdjęciu które wam pokazałem jest profil 5cio komorowy produkcji firmy Gelan, w tym samym domu są też okna (swoją drogą ode mnie) o podobnej konstrukcji, zrobione na profilu Deceuninck Arcade, z teoretycznie takim samym pakietem 4/16/4 i na nich nie ma ani grama lodu, natomiast jest znikoma ilość skroplonej pary
Różnica wiekowa między pierwszymi a drugimi oknami to 3 lata i (pomijając fakt różnicy klas tych profili) możliwe jest, że w tych pierwszych zaniknął argon, lub go nie ma! Stąd moja propozycja zrobienia testu zapalniczką czy czymś tam
Krzyzak - 09-02-2012, 17:15
Artur - oto metryczka:
http://imageshack.us/phot...831/numery.jpg/
Marcino - 10-02-2012, 14:56
Szyby z pressgalsu, w Tczewie jest presglas i podobno wiekszośc "montowni" z regionu bierze od nich szyby. Widać oznaczenie AR... czy to oznacza Argon?
pamar - 10-02-2012, 15:19
Dobre są te pakiety! AR to właśnie argon i powinien być wewnątrz, Pressglasom raczej wpadki z brakiem lub małą ilością argonu się nie zdarzają, tym bardziej przy tylu oknach! Nie mam pomysłu dlaczego u Krzyżaka występuje aż tak nadmierne roszenie
Krzyzak - 10-02-2012, 22:43
pamar napisał/a: | Nie mam pomysłu dlaczego u Krzyżaka występuje aż tak nadmierne roszenie | a ja mam, ale to napiszę, jak porobię fotki itp.
jak jest -20 na dworzu, to z tego ćwierćwałka zamykającego pakiety wieje że aż!!! - czyli wentylacja jest aż za dobra
tylko że właśnie przez to, że tamtędy ciągnie zimno, to się w tym miejscu skrapla woda...
nawet gdybym ciągle wietrzył, to by się skraplała przy takiej temp., jaka tam panuje...
Marcino - 11-02-2012, 12:03
Krzyzak napisał/a: | jak jest -20 na dworzu, to z tego ćwierćwałka zamykającego pakiety wieje że aż!!! |
Czyli do wymany masz uszczelki przyszybowe, słyszałem ze można to zrobić, a u ciebie to muszisz spróbowac czy pomoże.
pamar - 11-02-2012, 13:31
Krzyzak napisał/a: | z tego ćwierćwałka zamykającego pakiety wieje że aż!!! |
Niewiarygodne Darku! Ja jeszcze nie spotkałem się z takimi przewiewani. Teoretycznie jest to możliwe, ale tylko w przypadku gdyby profil został źle zgrzany! Powstają wtedy "boby" w rogach skrzydeł i szyba w tych miejscach źle dolega do uszczelki, od strony zewnętrznej!
Który ty masz profil?
Avante Elegance czy Idea?
Krzyzak - 11-02-2012, 21:43
pojęcia nie mam - miały być dobre i tyle - wiesz, jak kupowałem, to kazałem gościowi zrobić mi zestawienie i ile mam zapłacić...
nie niestety cug jest, że aż dlatego podejrzewam wadę okien
maniax86 - 13-06-2013, 11:44
mam dokładnie to samo ale tylko w zimie... na dole okien pojawia się 1 cm skroplona para.... wymienialiśmy przed zimą dwa okna na nowe i to samo się pojawia..... szpec od okien powiedział tylko tyle że to nie wina okien tylko wilgoci wewnątrz domu, że teraz to domy są szczelne przez okna plastikowe itp.... kurcze piętro mamy całe bez drzwi wszystko otwarte.... wilgotność na niskim poziomie i łup przychodzi ujemna temperatura to trza ze ścierką latać i ścierać doły szyb.... a najlepsze że dzieje się to mi tylko na piętrze.... na parterze te same okna są i nic suchutko
krzychu - 13-06-2013, 11:48
A jaką masz wilgotność? Bo z moich obserwacji wynika, że już od około 40% (czyli niska) przy temperaturze -5 - -10 stopni na zewnątrz i powyżej 20 stopni w środku przy średnich oknach zbierze się wilgoć na dole okna. Bo wtedy wystarczy, żeby szyba miała około 10-12 stopni i przekroczy punkt rosy.
maniax86 - 13-06-2013, 11:51
krzychu, no tak mniej więcej wychodziło koło 45%
krzychu - 13-06-2013, 11:52
maniax86 - to raczej norma. Po prostu temperatura szyby od wewnątrz przekracza punkt rosy.
|
|
|