Komputery, RTV, AGD, Komorki - Telewizor po raz kolejny
Matejko - 07-05-2013, 09:24
Jutro w kerfurze promocja lg 50PN6500 - 1999zł (w auchan po 1992zł-ale tego nie ma w Kaliszewie)
i 42LN5400 za 1699
tą 50" plazme chwala ze za te cene nic lepszego sie nie kupi, a jak wychodzi ze zuzyciem pradu, bo jest praktycznie *2 niz porownywalny lcd/led???
Bartek - 07-05-2013, 11:32
Myślę, że nawet więcej niż 2x więcej prądu, ale i tak warto - ciemny pokój i czerń pozostaje czarna, w słońcu dalej jest porównywalnie z dobrą bańką. Plazma ma jednak mały feler, którego nie zaobserwowałem w LEDach - minimalnie bzyczy (głośność na 5% i temat znika, ale oglądając zawody snookerowe wieczorową porą jest to zauważalne), nie ma natomiast (przynajmniej szajsung 51pdp6500, jakiego od roku upalam) tematu "wypalania" stołu bilardowego z jakim spotkałem się na starszym Soniaczu - po mistrzostwach świata duch stołu utrzymywał się dobry miesiąc
Krzyzak - 07-05-2013, 11:41
Matejko napisał/a: | Jutro w kerfurze | kiedyś oglądałem te "promocyjne" tv tak przez przypadek i jedno co mogę stwierdzić, to ZAWSZE mają gorszy obraz niż stojące obok droższe odpowiedniki (nawet tej samej firmy) - więc twierdzę, że taniość z czegoś wynika (tańsze i gorsze podzespoły)
Bartek - 07-05-2013, 12:21
Krzyzak, nie zgodzę się, że ZAWSZE - technologia PDP jest obecnie passe, stąd dużo niższe ceny za porównywalnej wielkości LEDy - mając w jednym pokoju na próbę 51pdp6500 szajsunga i 2x droższy (prawie rok temu), gorzej wyposażony KDL-55HX750 (wtedy absolutna nowość na rynku) zostawiłem szajsunga za jakość obrazu
Matejko - 07-05-2013, 13:32
no to jak sie rano dobije to biere tego 50"
Uwex - 07-05-2013, 13:38
Potwierdzam to co pisze Bartek - plazma Samsunga (też model z serii 51 cali ) nie ma problemu z wypalaniem, a mój egzemplarz jest cichutki (czytałem wcześniej - miałem obawy), a co do odległości od ekranu- u mnie 4,5 m i spokojnie mógłby być większy ekran. Żadnych pikseli, zresztą analogowe nadawanie się praktycznie skończyło. Spokojnie można oglądać nawet z 3 m.
Tylko na początku przez kilka dni wydaje się, że ekran jakiś wielki i że nie można go ogarnąć, ale to tylko kwestia przystosowania się oglądacza
Matejko - 07-05-2013, 13:56
mimo posiadania jednej plazmy z 4 lata właśnie samsung - jakbym na jakimś forum nie przeczytał, że coś brzęczy to sam bym nie wymyślił tego nigdy
więc brzęczenie plazmy - nie znaju
Bartek - 07-05-2013, 14:33
Mieszkam conieco na wsi, o 23 zamiera życie w okolicy i jest na prawdę cicho - słyszałem przetwornicę WN w bańkowym telewizorze, słyszę pracujący dysk twardy USB 2.5" powieszony za telewizorem, lodówka w kuchni o tej porze pracuje przy bzyczeniu telewizora jak sieczkarnia, więc natężenie dźwięku nie jest duże myślę, że w mieście byłoby niezauważalne.....
Krzyzak - 07-05-2013, 15:27
Bartek napisał/a: | nie zgodzę się, że ZAWSZE - technologia PDP jest obecnie passe | co to jest PDP?
ps. ok - prawie zawsze
Bartek - 07-05-2013, 15:35
Krzyzak, leniu jeden..... http://pl.wikipedia.org/w...etlacz_plazmowy
Juiceman - 07-05-2013, 18:28
Mam samsunga plazme 51' i lg led'a 55'. Jak dla mnie dla amatora ogladania tv i filmów z dvd. Patrzyłbym tylko w stronę ledowych TV. Plazma ma dużo większe zużycie prądu, odczuwalne w rachunkach
Natomiast jeśli ktoś jest koneserem to Plazma zadowoli go, a na pewno czerń Dla zwykłego zjadacza chleba zdecydowanie LED;-)
mjsystem - 07-05-2013, 19:02
Montowałem u klienta nowy Tv Samsung 60" smart 3D. Od razu zauważyłem kilka wad:
- tylko 3 złącza HDMI
- tylko jedno złącze Scart
- brak łącz typu liniowego(chinch)
Podłączyłem:
- dekoder (HDMI)
- PS (HDMI)
- DVD (kino domowe) (HDMI)
- magnetowid VHS (Scart)
Zgadnijcie, czego zabrakło... ???
arekp - 07-05-2013, 20:05
Bartek napisał/a: | słyszę pracujący dysk twardy USB 2.5" powieszony za telewizorem |
Ja słyszę 2,5" SSD w laptopie Ale to chyba nie temat tego jaki kto ma słuch
A tak poważnie, jeśli masz w TV LAN to polecam postawienie NASa gdzieś w garderobie/serwerowni/przedpokoju/whatever. No chyba, że wspomniany dysk robi Ci za PVR.
U siebie mam zbunkrowane Synology z 1,5TB dyskiem, które robi za DLNA server, iTunes server, Time Machine, GIT server, VPN, DHCP ... oraz daje możliwość skonfigurowania kamer jako surveillance station, z czego akurat ja nie korzystam (jeszcze). W opcjach jest podłączenie tunera i może robić jako PVR. W domu gigabitowy lan (głównie ze względu na DLNA) oraz bezprzewodówka na 5GHz.
[ Dodano: 07-05-2013, 20:11 ]
mjsystem napisał/a: | Montowałem u klienta nowy Tv Samsung 60" smart 3D. Od razu zauważyłem kilka wad:
- tylko 3 złącza HDMI
- tylko jedno złącze Scart
- brak łącz typu liniowego(chinch)
Podłączyłem:
- dekoder (HDMI)
- PS (HDMI)
- DVD (kino domowe) (HDMI)
- magnetowid VHS (Scart)
Zgadnijcie, czego zabrakło... ??? |
Sensownego amplitunera?
Bo u mnie w TV wykorzystane jest tylko 1 HDMI, do którego podłączony jest amplituner, do którego to znów wpięte jest wszystko pozostałe
Swoją drogą, nie rozumiem po co w wypasionym sprzęcie HD (z 3D w dodatku) wejścia SD.
mjsystem - 07-05-2013, 20:16
arekp napisał/a: | Bo u mnie w TV wykorzystane jest tylko 1 HDMI, do którego podłączony jest amplituner, do którego to znów wpięte jest wszystko pozostałe
Swoją drogą, nie rozumiem po co w wypasionym sprzęcie HD (z 3D w dodatku) wejścia SD. |
Bo nie każdy kupuje wszystko na raz Arku
arekp - 07-05-2013, 20:57
mjsystem napisał/a: | arekp napisał/a: | Bo u mnie w TV wykorzystane jest tylko 1 HDMI, do którego podłączony jest amplituner, do którego to znów wpięte jest wszystko pozostałe
Swoją drogą, nie rozumiem po co w wypasionym sprzęcie HD (z 3D w dodatku) wejścia SD. |
Bo nie każdy kupuje wszystko na raz Arku |
Nie rozumiesz, w telewizorach HD telewizja SD wygląda tak marnie, że aż oczy bolą. Dodatkowo we wspomnianym przez Ciebie przypadku jedynie magnetowid był SD - kto w tych czasach magnetowidu używa?
|
|
|