[92-96]Galant E5xA - Po wymianie uszczelki pod głowicą nie odpala
slavo_p - 16-02-2013, 15:08
Z termikiem zrobie jak mówisz , a co do podkłądek pod koncówke wtrysku to zjezdziłem wszystkie sklepy i nic takiego niema ;/ i nie mozna zamówic ;/;/ a podkładki przelewowe to tez problem bo nie mozna dostac bo mają niby jakies specjalne wytłoczenie ;/;/ mi sie wydawało ze to jest zwykła podkładka z dwoma dziurkami przelewowymi
milo - 16-02-2013, 15:17
slavo_p napisał/a: | podkładki przelewowe to tez problem bo nie mozna dostac bo mają niby jakies specjalne wytłoczenie |
Każdy pompiarz powinien mieć podkładki mają otwory te od przelewów
slavo_p - 16-02-2013, 22:48
podkładki wymienione . Zawory na 0,15 na zimnym . Odpala od strzału . Zagrzeje sie do momentu jak sie włączy wentylator , gasze auto i juz niema szans na odpalenie . Odkręciłem srubke od tego topika , nawet ją całą wykręciłem i zadnej róznicy niema :( albo sobie to wmówiłem i mi sie wydaje tylko ze jak sie nagrzeje to jak by wolniej kręcił , ale niewiem moze mi sie wydaje ;/;/
milo - 17-02-2013, 08:34
Cytat: | albo sobie to wmówiłem i mi sie wydaje tylko ze jak sie nagrzeje to jak by wolniej kręcił , ale niewiem moze mi sie wydaje ;/;/ |
Nic się nie wydaje rozrusznik siada jak wolno kreci , sprawdz, najlepiej jak gorący silnik podłącz do prostownika na max i za kilka minut zapal
slavo_p - 17-02-2013, 11:31
Panowie od jakiego modelu podejdzie jeszcze rozrusznik ? czy jest róznica beznzyna / diesel ? czy szukac po numerze na rozruszniku ?
milo - 17-02-2013, 11:39
slavo_p napisał/a: | Panowie od jakiego modelu podejdzie jeszcze rozrusznik ? |
Po co chcesz zmieniać rozrusznik wystarczy sprawdzić stan szczotek i przeczyścić komutator rozrusznik jest na łożyskach i nasmarować przekładnie
slavo_p - 17-02-2013, 11:51
pytam na zas bo jak czysciłem kiedys rozrusznik bo był mokry z ropy to w obudowie tam gdzie szczotki było kilka kulek tak jak by cyny ;/ chyba ktos tam cos lutował . i tam gdzie jest tryb który napedza koło zamachowe to jest on przyspawany ;/ wiec ktos go juz kiedys reanimował jakos ;/;/
ps. trafiłem na smiertelnie chory egzemplarz
[ Dodano: 17-02-2013, 12:44 ]
slavo_p napisał/a: | pytam na zas bo jak czysciłem kiedys rozrusznik bo był mokry z ropy to w obudowie tam gdzie szczotki było kilka kulek tak jak by cyny ;/ chyba ktos tam cos lutował . i tam gdzie jest tryb który napedza koło zamachowe to jest on przyspawany ;/ wiec ktos go juz kiedys reanimował jakos ;/;/
ps. trafiłem na smiertelnie chory egzemplarz |
milo a czy moze byc tak ze np jeden wtrysk wtryskuje przy mniejszym cisnieniu niz pozostałe trzy ? czy to miało by wpływ na odpalanie na ciepłym ? bo z zimnym niema problemu .
jutro zaglądam na ten rozrusznik ,
a moze elektrozawór na pompie nie puszcza jak jest gorący ? ( ale jak silnik sie nagrzeje to pompa wcale nie jest taka gorąca )
Wszyc - 17-02-2013, 19:35
z góry mówie że jak byś chciał zmieniać rozrusznik na ten od benzyniaka to daj sobie spokój benzynowy rozrusznik jest nie wiele większy od bendiksa tego dieslowego
Ten od diesla jest duuużo większy i mocniejszy od benzyniaka podoła z odpaleniem diesla ale jego żywot będzie krótki
Cinek082 - 18-02-2013, 10:07
Witam
Może sprawdzić zawory. Kolega napisał że luz na zimnym ma 0.15, manual podaje że na zimnym ma być:
-ssące 0.25
-wydechowe 0.35
jeżeli jest mniej to po rozgżaniu zawory się podpierają i może nie mieć kompresji.
slavo_p - 18-02-2013, 14:17
manual podaje 0.25 ssący i wydechowy na gorącym silniku , tak tez jest napisane pod maską na klapie.
a co do zaworów to im bardziej nagrzany silnuk tym luzy są większe , tak jest u mnie
sampler - 18-02-2013, 14:35
Cinek082 napisał/a: | Witam
Może sprawdzić zawory. Kolega napisał że luz na zimnym ma 0.15, manual podaje że na zimnym ma być:
-ssące 0.25
-wydechowe 0.35
jeżeli jest mniej to po rozgżaniu zawory się podpierają i może nie mieć kompresji. |
Nie wprowadzaj w blad masz manuala nie od tego silnika
Cinek082 - 18-02-2013, 16:03
Nie mam zamiaru nikogo wprowadzać w błąd,
była to sugestia z mojej strony. Tak, w manualu od od modelu z rocznika 92-96 luz jest podany na ciepłym silniku i na obu zaworach wynosi po 0.25mm.
W modelu z rocznika 97 w zwyż luz wynosi
na zimnym
-0.25 ssący
-0.35 wydech.
Żeby nie było że wprowadzam kogoś w bład to jest to tylko z mojego doświadczenia i nikt nie musi tak robić, ja reguluję zawory na zimnym silniku tak jak podałem wyżej i wszystko ładnie chodzi nic nie klepie.
Dodam że auto ma ponad 320 tyś tego co na liczniku i śmiga.
Raz jeszcze, jest to tylko moje zdanie i nikt nie musi robić tak jak ja.
slavo_p - 18-02-2013, 20:18
Rozkręciłem dzisiaj rozrusznik . Okazało sie ze mocowania dwóch szczotek luzno dyndają. Dwie są połączone z uzwojeniem to sietrzymają a pozostałe dwie odspawało ;/ z tąd te kulki cyny , widocznie ktos juz to kiedys naprawiał ;/;/
Druga niepokojąca mnie sprawa to taka ze chciałem sprawdzic jeszcze raz ustawienie pompy , i po ustawieniu okazuje sie ze ze musze mocno opóznic zapłon . Lecz jednak jak go opóznie to niema szans zapalic auta ;/;/ musze przyspieszyc o dokłądnie 15 stopni ( na czujniku 115) i wtedy odpala ;/;/ czy to padająca pompa ? czy w czym innym tkwi problem ?
Trzecia drażniąca mnie sprawa to wydaje mi sie ze jest rozciągnięty pasek rozrządu ;/ . Jak wał dam na znak i wałek rozrządu na znak to między tymi dwoma kołami (w środku jeszcze jest rolka) jest luz rzędu pół zęba ;/ czy taki błąd jest dopuszczalny ? czy trzeba nowy pasek ??
milo - 18-02-2013, 20:39
slavo_p napisał/a: | czy w czym innym tkwi problem ? |
Ustawienie termika czyli dzwigni kąta wtrysku pod wpływem temperatury silnika przestawia się i tak powinno być
slavo_p napisał/a: | Jak wał dam na znak i wałek rozrządu na znak to między tymi dwoma kołami (w środku jeszcze jest rolka) jest luz rzędu pół zęba ;/ czy taki błąd jest dopuszczalny ? czy trzeba nowy pasek ?? |
Pod pompą wtryskowa jest śruba luzujesz obracasz wałem i sama czyli na spręzynie rolka dociska i niweluje luz paska dokrecasz i sprawdzasz ot tak
deejay - 18-02-2013, 20:50
slavo_p napisał/a: | Trzecia drażniąca mnie sprawa to wydaje mi sie ze jest rozciągnięty pasek rozrządu ;/ . Jak wał dam na znak i wałek rozrządu na znak to między tymi dwoma kołami (w środku jeszcze jest rolka) jest luz rzędu pół zęba ;/ czy taki błąd jest dopuszczalny ? czy trzeba nowy pasek ?? |
Ile razy go demontowałes i montowłes To jest niedopuszczalne
Każde zdemontowanie paska rozrzadu jest zalecone jego wymiana .
Widze ze masz chyba zamiar robic motor raz jeszcze .
|
|
|