To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Kosiarka do trawy

Morfi - 20-05-2014, 08:52

żona stanowczo mówi nie spalinówce, wiec teraz elektryk a jak go zajadę to już spalinówka.
Co powiecie o czeskiej firmie Hecht. Myślę o http://www.ceneo.pl/16832997

Marcino - 20-05-2014, 08:58

i9i napisał/a:
A jak się miło kółeczka wokół drzewek trzaska

Dokładnie, o tym samym myślimy, nie ma pchania i szarpania się, tylko nawrót na kołach w poslizgu....:)

Spalinowa wcale nie taka głośna... elektryki też buczą.
Moja mama dostała w prezencie elektryka z napędem - Makite, polecam.

marcowoj - 20-05-2014, 09:26

Morfi napisał/a:
Witam.
Poszukuję dobrej czyt żywotnej kosiarki.
Mam do koszenia 700m2. Możecie cos polecić i co lepsze elektryk czy spalinówka.
Próbuję żonę przekonać do spalinówki, ale ona mówi, że głośna bardziej awaryjna i droższa.

Polecam to forum: http://e-kosiarki.net/kosiarki-vf8.htm
Jest tam wszystko o wyborze kosiarki i o problemach z nimi .

gulgulq - 20-05-2014, 20:57

Polecam spalinówkę - elektryczna jest trudna w manewrowaniu bo trzeba uważać na przewód i w miejscach trudno koszących się (krzaki, narożniki, drzewka itp.) oczy dookoła głowy czy przewód czasem nie włazi pod koła (lub trzymanie go w ręce - tracimy na manewrowaniu).

Jeśli macie znajomych z kosiarkami - warto pożyczyć i przekosić jednym i drugim typem. Zwłaszcza Żona niech spróbuje :) jak się kosi - czasem może Cie nie być na miejscu.

Ja mam spalinówkę - jakaś noname kupiona w markecie za parę stówek. Ma już chyba z 10 lat. Obecnie kosi 3 działki (koło 30 arów). Silnik Tecumseh - nie do zajechania, pali od ręki. Buda już rdzewieje tu i tam :) , klapa do kosza pęknięta (wstawiłem blachę aluminiowa i ponitowałem - rewelacyjnie się sprawdza patent), rączki spawane kilka razy (zawracanie koło krzaków na poślizgu), kosz materiałowy (można schować). Generalnie przed sezonem wstawiam na serwis: wymiana oleju, filtra, ostrzenie noża, świeca jeśli trzeba, koszt 80 zł i heja :) do koszenia.

Morfi - 26-05-2014, 19:44

Zakupiona została kosiarka z OBI lux-tools 1600w, jako jedyna miała regulację wysokości cięcia metalową i też była najcięższa 19kg, co może świadczyć o solidniejszej obudowie.
Świetnie radzi sobie nawet z trawą do ud.
Była tania 360 zł :)

Marcino - 21-06-2016, 12:01

Ma ktoś doświadczenia z traktorkiem do koszenia trawy?
Szukam czegoś dla rodziców, mają spory ogród na gospodarstwie, może nawet dobra używka, tak do 5tyś.

Dorota123 - 14-12-2016, 18:48

Osobiście mogę polecić robota koszącego GARDENA R40Li - znam i korzystałam tzn kosiarka mieszka sobie u nas od pół roku w ogródku. Zlecamy mu koszenie a sami możemy się cieszyć wolnym czasem. Taki robot samoczynnie kosi trawę i ładuje akumulatory w stacji ładującej. Ty nic nie musisz robić. To moja prywatna i amatorska opinia rzecz jasna (nie robię tu marketingu marki ;-) , więc zweryfikuj to jeszcze gdzieś, albo może ktoś inny to potwierdzi.
Krzyzak - 15-12-2016, 08:46

Cytat:
Ścięta trawa pozostaje na trawniku jako naturalny nawóz (funkcja mulczowania).
tak się ładnie pisze, a w praktyce to trawa przykleja się do wszytskiego - lubię sobie poleżeć na trawniku i z przyzwyczajenia kiedyś u szwagra się położyłem - a ma on kosiarkę z tym mulczowaniem - byłem cały w suchej trawie...
pozostawienie ściętej trawy na trawniku jest w mojej ocenie jednym z najbardziej nierozsądnych pomysłów w tej materii

Marcino - 15-12-2016, 13:17

zgdzam sie ze scieta trawa wnosi sie przez dzieci do domu, do basenu.... być moze ze jak kosi sie codziennie robotem lub co 2 dni to moze i tej trawy prawie nie ma.
Wg mnie robot to tylko na idealne ogródki. A co jesli dzieci zostawią drobne zabawki czy piłkę?

Tomek - 30-08-2017, 23:10

http://allegro.pl/al-ko-k...6785359942.html

http://allegro.pl/kosiark...6754225937.html

http://allegro.pl/snapper...6701271357.html

może polecicie coś w cenie +/- 2 kzł
wymagania:
- jak największa szerokość koszenia (50+)
- napęd na koła
- mulczowanie, wyrzut boczny
- dobry silnik, nie chinol, itp
- rozruch na szarpak (nie chcę rozrusznika)

joujoujou - 30-08-2017, 23:25

Celuj w takie z motorkami hondy albo briggs and stratton. Już używając kosiarki nie należy zapominać, że w niej też się olej wymienia. ;)
Tomek - 30-08-2017, 23:28

Wszystkie z podanych mają silnik B&S, Hondy raczej nie chcę.
joujoujou - 30-08-2017, 23:33

Sam mam podobną do tej z ostatniego linka, też B&S (nie pamiętam pojemności), odrobinę szerszą (58cm) i na półhektarowej działce od biedy daje radę, ale już myślę o traktorku.

[ Dodano: 30-08-2017, 22:38 ]
Tomek napisał/a:
Wszystkie z podanych mają silnik B&S
To bierz co ci pasuje. Im mocniejszy silnik tym lepiej.
Tomek napisał/a:
Hondy raczej nie chcę.
Uprzedzenie? ;)

Ja bym wolał hondę, ale była droższa. Była też kosiarka z silnikiem subaru, ale za małą miała szerokość koszenia. :lol:

Tomek - 30-08-2017, 23:38

Ja mam wszystkiego 18 arów

minus dom, kostka, skarpy, to koszenia nie ma więcej niż 8-10 arów

[ Dodano: 30-08-2017, 23:42 ]
joujoujou napisał/a:
Uprzedzenie?

Ja bym wolał hondę, ale była droższa.

cena
droższe są, a B&S ma dobre opinie

joujoujou - 30-08-2017, 23:53

Tomek napisał/a:
B&S ma bardzo dobre opinie