To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Podświetlenie niektórych włączników

PiotrekSL4 - 25-06-2007, 23:07

Właśnie. Czy popielniczka i zapalniczka powinny mieć podświetlenie?? Czy ma ktos fotki jak powinna wygladac calkowicie podswietlona konsola i zegary
Hugo - 26-06-2007, 00:03

grabsio napisał/a:
wymienialem zarowki pod konsola szlak by trafil linke ale sie udalo tylko mnie zdziwila popielniczka gdzie i jak wymienic
Linkę trzeba wyhaczyć na dole (w okolicach pedału gazu). Żaden problem.
Do popielniczki uzyskasz dostęp jak odkręcisz uchwyt na puszki z napojami. Po otwarciu go są 2 wkręty od przodu. Powodzenia.

pawela - 27-06-2007, 14:31

ale jak wymontowac uchwyt na napoje? Srub nie widze, a podwazyc sie nie chce...
Anonymous - 27-06-2007, 14:45

pawela napisał/a:
ale jak wymontowac uchwyt na napoje? Srub nie widze, a podwazyc sie nie chce...
Wysunąć (tak, jakbyś chciał do niego wstawić puszkę z napojem), złożyć dolną podpórkę pod puszkę i delikatnie wyciągnąć całość w kierunku lewarka.
pawela - 27-06-2007, 14:48

dzieki gregorbu, ide na demontaz :wink:
PiotrekSL4 - 27-06-2007, 17:27

Zrobione. I juz jest swiatełko w popielniczke. A z linką rzeczywiscie trzeba mocno uważać. Ja to chyba nie miałem wymienianych tych żaróweczek nigdy bo śróby nie ruszanem, ciężkie do odkręcenia i chyba z oryginalnymi niebieskimi kapturkami.

A wiecie jak może dostac sie do żarówek np. w właczniku przeciwmgielnych??

Anonymous - 28-06-2007, 08:43

PiotrekSL4 napisał/a:
Musisz wyciągnąć i rozebrać włącznik przeciwmgielnych. W środku jest maleńka żarówka w gumowym cokole. Musisz bardzo delikatnie wyciągać tę żarówkę, by nie uszkodzić cokołu. W to miejsce wstawiasz nową. Oprócz tego musisz zwrócić uwagę na niebieski kapturek - albo uda Ci się go ściągnąć i nałożyć na nową żarówkę (co jednak jest prawie niewykonalne, bo kapturek po tylku latach po prostu rozsypuje się przy próbie ściągania), albo zaopatrzyć się w nowy kapturek. Tyle, ze ponoć trudno dostać. Jeśli nie wstawisz kapturka, przycisk będzie podświetlony na żółto.
Możesz też wstawić diodę. Tu kilka uwag:
1. Dioda musi być oczywiśćie 12V.
2. Kierunkowość podłączenia.
3. Dioda jest ciut większa od oryginalnej żarówki i trudniej ją zamontować.
4. Jeśli zdecydujesz się na diodę, będzie ona dużo jaśniej świecić niż żarówki, a tym samym odróżniać się od innych przycisków. Ale świeci naprawdę bardzo ładnie.

Hugo - 28-06-2007, 14:45

PiotrekSL4 napisał/a:
Właśnie wczoraj to przerabiałem po raz drugi już :? Posłuchajcie mnie dokładnie: tak jak pisze gregorbu są tam żaróweczki z niebieskim kapturkami, które świecą prawie na biało. Nie wiem po co są te kapturki? Ja miałem teraz przepaloną żarówkę we włączniku przeciwmgielnego tylnego i wymieniłem od razu obie żarówki (również we włączniku przeciwmgielnych przednich). I kupiłem zwykłe białe żarówki (bez żadnych kapturków ani nie polakierowane). EFEKT!!! Rewelacja!!! Przyciski są teraz podświetlone na identyczny kolor jak licznik!!! Wcześniej były jakieś białawe :? Tak mi się to podoba, że jadąc wczoraj w nocy cały czas tam zerkałem :mrgreen: . Dzisiaj kupuję jeszcze 2 żaróweczki białe do pokrętła regulacji natężenia podświetlenia oraz włącznika podgrzewania szyby i lusterek i 2 szt. tych większych żarówek do podświetlenia popielniczki i zapalniczki (nie wiedzieć dlaczego producent wymyślił sobie tam podświetlenie zielone). Teraz będę miał wszędzie to samo podświetlenie, również w popielniczce tylnej (niedawno podłączyłem).
Anonymous - 28-07-2007, 14:51

slo_mo napisał/a:
krzyś78 napisał/a:
slo_mo napisał/a:

Dla mnie genialnym pomysłem jest fabryczne montowane przygaszanie podświetlenia zegarów/przycisków przy włączeniu świateł.

To u Ciebie wszystko się świeci mimo wyłączonych świateł? U mnie wtedy świeci się tylko zegarek który ma to genialne rozwiązanie.

A jak zrobić żeby po włączeniu świateł podświetlenie nie przygasało? Chodzi mi o zegarek. Po włączeniu świateł, w słoneczny dzień nic na nim nie widać.

Hugo - 28-07-2007, 15:58

Ficu865 napisał/a:
Po włączeniu świateł, w słoneczny dzień nic na nim nie widać.
Podejrzewam, że nawet gdyby nie przygasał to i tak nie byłoby w nim nic widać. Jest w nieszczęśliwym miejscu.
Anonymous - 28-07-2007, 16:30

Hugo napisał/a:
Podejrzewam, że nawet gdyby nie przygasał to i tak nie byłoby w nim nic widać. Jest w nieszczęśliwym miejscu.

No własnie w miarę można zobaczyć godzinę, po włączonych to nie ma szans. Nie było by problemu bo w wiekszości paneli radia i tak jest godzina wyświetlana ale mój się zchrzanił i lipa...

Cos musi odpowiadać za to przygaszanie tylko co?

marjas007 - 24-09-2007, 14:08
Temat postu: Jakie żarówki są potrzebne
przeglądając odpowiedzi nie znalazłem nic na temat jakie są potrzebne żaróweczki a, że wymieniałem dzis to podam
w przełącznikach - 12V 50mA takie oznaczenie podał mi gość w sklepie elektronicznym, bo tylko tam można je kupić
podświetlenie zapalniczki i popielniczki żarówki całoszklane 12V 1,2W
podświetlenie nawiewów - nie wiem ale podejrzewam że takie same jak w podświetleniu zapalniczki i popielniczki (bo po co mieliby dawać inne)
wymiana tego wszystkiego nie jest jakos specjalnie trudna ale czasami jakis zatzrask za mocno trzyma i trzeba sobie ......

Hugo - 24-09-2007, 14:34

marjas007 napisał/a:
podświetlenie nawiewów - nie wiem ale podejrzewam że takie same jak w podświetleniu zapalniczki i popielniczki
Dokładnie tak.
tresorex - 27-09-2007, 10:24

macie może dokładne oznaczenie zarówek?? nie chcę 2x rozbierać wszystkiego (żeby mieć żarówki na wzór do sklepu) żeby je wymienić.
Anonymous - 27-09-2007, 11:04

tresorex' napisał/a:
macie może dokładne oznaczenie zarówek?? nie chcę 2x rozbierać wszystkiego (żeby mieć żarówki na wzór do sklepu) żeby je wymienić.

Podświetlenie zegarów:
R5 1,2W; W5W 5W
Podświetlenie zegarów - patrz kilka postów wyżej.