[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Podświetlenie niektórych włączników
PiotrekSL4 - 25-06-2007, 23:07
Właśnie. Czy popielniczka i zapalniczka powinny mieć podświetlenie?? Czy ma ktos fotki jak powinna wygladac calkowicie podswietlona konsola i zegary
Hugo - 26-06-2007, 00:03
grabsio napisał/a: | wymienialem zarowki pod konsola szlak by trafil linke ale sie udalo tylko mnie zdziwila popielniczka gdzie i jak wymienic | Linkę trzeba wyhaczyć na dole (w okolicach pedału gazu). Żaden problem.
Do popielniczki uzyskasz dostęp jak odkręcisz uchwyt na puszki z napojami. Po otwarciu go są 2 wkręty od przodu. Powodzenia.
pawela - 27-06-2007, 14:31
ale jak wymontowac uchwyt na napoje? Srub nie widze, a podwazyc sie nie chce...
Anonymous - 27-06-2007, 14:45
pawela napisał/a: | ale jak wymontowac uchwyt na napoje? Srub nie widze, a podwazyc sie nie chce... | Wysunąć (tak, jakbyś chciał do niego wstawić puszkę z napojem), złożyć dolną podpórkę pod puszkę i delikatnie wyciągnąć całość w kierunku lewarka.
pawela - 27-06-2007, 14:48
dzieki gregorbu, ide na demontaz
PiotrekSL4 - 27-06-2007, 17:27
Zrobione. I juz jest swiatełko w popielniczke. A z linką rzeczywiscie trzeba mocno uważać. Ja to chyba nie miałem wymienianych tych żaróweczek nigdy bo śróby nie ruszanem, ciężkie do odkręcenia i chyba z oryginalnymi niebieskimi kapturkami.
A wiecie jak może dostac sie do żarówek np. w właczniku przeciwmgielnych??
Anonymous - 28-06-2007, 08:43
PiotrekSL4 napisał/a: | A wiecie jak może dostac sie do żarówek np. w właczniku przeciwmgielnych?? | Musisz wyciągnąć i rozebrać włącznik przeciwmgielnych. W środku jest maleńka żarówka w gumowym cokole. Musisz bardzo delikatnie wyciągać tę żarówkę, by nie uszkodzić cokołu. W to miejsce wstawiasz nową. Oprócz tego musisz zwrócić uwagę na niebieski kapturek - albo uda Ci się go ściągnąć i nałożyć na nową żarówkę (co jednak jest prawie niewykonalne, bo kapturek po tylku latach po prostu rozsypuje się przy próbie ściągania), albo zaopatrzyć się w nowy kapturek. Tyle, ze ponoć trudno dostać. Jeśli nie wstawisz kapturka, przycisk będzie podświetlony na żółto.
Możesz też wstawić diodę. Tu kilka uwag:
1. Dioda musi być oczywiśćie 12V.
2. Kierunkowość podłączenia.
3. Dioda jest ciut większa od oryginalnej żarówki i trudniej ją zamontować.
4. Jeśli zdecydujesz się na diodę, będzie ona dużo jaśniej świecić niż żarówki, a tym samym odróżniać się od innych przycisków. Ale świeci naprawdę bardzo ładnie.
Hugo - 28-06-2007, 14:45
PiotrekSL4 napisał/a: | A wiecie jak może dostac sie do żarówek np. w właczniku przeciwmgielnych?? | Właśnie wczoraj to przerabiałem po raz drugi już Posłuchajcie mnie dokładnie: tak jak pisze gregorbu są tam żaróweczki z niebieskim kapturkami, które świecą prawie na biało. Nie wiem po co są te kapturki? Ja miałem teraz przepaloną żarówkę we włączniku przeciwmgielnego tylnego i wymieniłem od razu obie żarówki (również we włączniku przeciwmgielnych przednich). I kupiłem zwykłe białe żarówki (bez żadnych kapturków ani nie polakierowane). EFEKT!!! Rewelacja!!! Przyciski są teraz podświetlone na identyczny kolor jak licznik!!! Wcześniej były jakieś białawe Tak mi się to podoba, że jadąc wczoraj w nocy cały czas tam zerkałem . Dzisiaj kupuję jeszcze 2 żaróweczki białe do pokrętła regulacji natężenia podświetlenia oraz włącznika podgrzewania szyby i lusterek i 2 szt. tych większych żarówek do podświetlenia popielniczki i zapalniczki (nie wiedzieć dlaczego producent wymyślił sobie tam podświetlenie zielone). Teraz będę miał wszędzie to samo podświetlenie, również w popielniczce tylnej (niedawno podłączyłem).
Anonymous - 28-07-2007, 14:51
slo_mo napisał/a: | krzyś78 napisał/a:
slo_mo napisał/a:
Dla mnie genialnym pomysłem jest fabryczne montowane przygaszanie podświetlenia zegarów/przycisków przy włączeniu świateł.
To u Ciebie wszystko się świeci mimo wyłączonych świateł? U mnie wtedy świeci się tylko zegarek który ma to genialne rozwiązanie. |
A jak zrobić żeby po włączeniu świateł podświetlenie nie przygasało? Chodzi mi o zegarek. Po włączeniu świateł, w słoneczny dzień nic na nim nie widać.
Hugo - 28-07-2007, 15:58
Ficu865 napisał/a: | Po włączeniu świateł, w słoneczny dzień nic na nim nie widać. | Podejrzewam, że nawet gdyby nie przygasał to i tak nie byłoby w nim nic widać. Jest w nieszczęśliwym miejscu.
Anonymous - 28-07-2007, 16:30
Hugo napisał/a: | Podejrzewam, że nawet gdyby nie przygasał to i tak nie byłoby w nim nic widać. Jest w nieszczęśliwym miejscu. |
No własnie w miarę można zobaczyć godzinę, po włączonych to nie ma szans. Nie było by problemu bo w wiekszości paneli radia i tak jest godzina wyświetlana ale mój się zchrzanił i lipa...
Cos musi odpowiadać za to przygaszanie tylko co?
marjas007 - 24-09-2007, 14:08 Temat postu: Jakie żarówki są potrzebne przeglądając odpowiedzi nie znalazłem nic na temat jakie są potrzebne żaróweczki a, że wymieniałem dzis to podam
w przełącznikach - 12V 50mA takie oznaczenie podał mi gość w sklepie elektronicznym, bo tylko tam można je kupić
podświetlenie zapalniczki i popielniczki żarówki całoszklane 12V 1,2W
podświetlenie nawiewów - nie wiem ale podejrzewam że takie same jak w podświetleniu zapalniczki i popielniczki (bo po co mieliby dawać inne)
wymiana tego wszystkiego nie jest jakos specjalnie trudna ale czasami jakis zatzrask za mocno trzyma i trzeba sobie ......
Hugo - 24-09-2007, 14:34
marjas007 napisał/a: | podświetlenie nawiewów - nie wiem ale podejrzewam że takie same jak w podświetleniu zapalniczki i popielniczki | Dokładnie tak.
tresorex - 27-09-2007, 10:24
macie może dokładne oznaczenie zarówek?? nie chcę 2x rozbierać wszystkiego (żeby mieć żarówki na wzór do sklepu) żeby je wymienić.
Anonymous - 27-09-2007, 11:04
tresorex' napisał/a: | macie może dokładne oznaczenie zarówek?? nie chcę 2x rozbierać wszystkiego (żeby mieć żarówki na wzór do sklepu) żeby je wymienić. |
Podświetlenie zegarów:
R5 1,2W; W5W 5W
Podświetlenie zegarów - patrz kilka postów wyżej.
|
|
|