Dom/garaż/ogród - pompa ciepla czy solar czy fotowoltaika
gulgulq - 06-05-2020, 09:01
HUGIO napisał/a: | gulgulq,
Hmm..., to, że na panele 20 lat, to wiem, ale z tego co mnie poinformował sprzedawca i zrozumiałem z warunków gwarancji (w momencie, w którym podpisywałem umowę), to przeglądy dotyczyły gwarancji instalacji.
Możesz sobie u nich kupić same panele i je samemu zainstalować na pozostałych innych(nie ich) komponentach, to nadal żeby mieć gwarancję na same panele musiałbyś robić ich przeglądy?
Nawet jeśli, to jak sam wspomniałeś, na panelach nie ma się co zepsuć, jeśli coś jest nie tak, to pewnie przez pierwsze 5 lat to wyjdzie. |
Z warunków gwarancji na moduły:
Cytat: | Warunkiem koniecznym uzyskania i zachowania gwarancji jest wykonanie montażu i uruchomienia instalacji fotowoltaicznej, a także okresowych przeglądów (odnotowanych przez uprawnionego serwisanta w karcie gwarancyjnej) zgodnie z zasadami sztuki budowlanej, instrukcją montażu, wytycznymi producenta oraz zasadami określonymi w europejskich normach branżowych. Uruchomienie instalacji fotowoltaicznej musi zostać wykonane przez podmiot posiadający autoryzację Gwaranta do wykonywania i uruchamiania instalacji fotowoltaicznych lub przez inżyniera posiadającego ważne uprawnienia budowlane w specjalności instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń elektrycznych i elektroenergetycznych bez ograniczeń. Protokół odbioru winien zawierać dane tj. imię, nazwisko, podpis wraz z numerem nadanych uprawnień lub certyfikatu z datą ważności dokumentu odniesienia dla osoby uprawnionej.
W celu zachowania gwarancji niezbędne jest dokonanie co najmniej jednego przeglądu instalacji fotowoltaicznej rocznie, nie później niż w terminie roku od ostatniego przeglądu/odbioru instalacji, przy czym przegląd wykonany do 14 dni od upływu danego terminu uważa się za przeprowadzony zgodnie z warunkami gwarancji. Przegląd winien być przeprowadzony przez upoważnionych pracowników Gwaranta lub przez wskazany przez Gwaranta autoryzowany serwis a jego przeprowadzenie powinno być odnotowane w karcie gwarancyjnej poprzez uprawnione osoby wykonujące przegląd. Odpłatność za usługę jest każdorazowo ustalana wg obowiązującego na dany dzień cennika.
|
Akurat ten temat mocno wałkowałem z przedstawicielem i strasznie kręcił np. że on na swoich panelach nie robi bo po co, że to ze tamto. . a zapis w warunkach gwarancji jest bardzo konkretny: przeglądy przez cały okres. Identycznie uruchomienie we własnym zakresie: ktoś namaszczony przez mlsystem lub z uprawnieniami.
Nierobienie przeglądów to taka furtka niebezpieczna bo jednak jak coś się zepsuje, albo panele zjadą z wydajnością za 15 lat to co wtedy? Nie robiłeś przeglądów, gwarancji nie ma i radź sobie sam.
Alternatywne podejście to olać system bo koszt zakupu jednego panela jest niski i można samemu zrobić podmiankę. No ale przy 12 panelach.. ?
theded - 06-05-2020, 09:15
Jeśli jest zapis "gwarancja na xxx lat pod warunkiem dokonywania regularnych przeglądów zgodnie z aktualnym cennikiem", to ja bym raczej uciekał od takiej firmy. Instalacje nie wymagają przeglądów, ewentualnie falowniki z aktywnym chłodzeniem, gdzie trzeba przedmuchać wentylatory. Przyjdzie elektryk, zmierzy napięcie, poklika na falowniku i skasuje 200-500zł. Tak co rok albo dwa...
HUGIO - 06-05-2020, 11:00
gulgulq,
Hmm, w sumie popytałem znajomych, którzy mają też od nich instalację (od paru lat), to prawie nikt tych przeglądów nie robi przez cały okres gwarancji na panele, tylko na instalację. No nic, pomyślę, bo wszystko już na dachu.
Krzyzak - 06-05-2020, 21:35
Marcino napisał/a: | przyjmuję że G11 z 0,55zł brutto/kWh | patrzyłeś na całość czy tylko na elementy za kWh? - bo na fakturze są jeszcze rzeczy na sztuki, których się nie da wyzerować
Marcino napisał/a: | half cut nie chodzi o cały panel a o krzem który jest ciety z walca i ukłądany, zeby weszło woecej jest obcninany | a to widzisz - powtarzałem bezedury, które mi naganiacz przekazał
joujoujou - 01-06-2020, 12:25
Majowe statystyki:
Energia uzyskana: 562.7 kWh, w tym:
- użycie własne: 421.89 kWh,
- wysłane do sieci: 140.81 kWh.
Uzysk dzienny:
- najlepszy dzień - 11 - 28.1 kWh,
- najgorszy dzień - 17 - 5.1 kWh,
- średnio - 18.15 kWh.
Kupione z sieci - 110.67 kWh.
Krzyzak - 02-06-2020, 13:51
To i ja się pochwalę majem - który był ogólnie słaby, niewiele tylko lepszy od kwietnia:
- produkcja - 459,1 kWh
- najlepszy dzień - 27,6kWh
- zużycie - 186,4kWh
- oddane do sieci - 385,8kWh
gulgulq - 02-06-2020, 14:04
U mnie
- produkcja 554 kWh
- najlepszy dzień 30.8 kW
- oddano 469 kW
- pobrano 83 kW
- autokonsumpcja 85 kW
Na dniach jak się wyrobie to będzie zamontowana grzałka w zasobniku więc zacznę więcej zużywać na bieżąco.
Krzyzak - 02-06-2020, 22:30
ma ktoś już dłużej niż rok? - bo ja wciąż dostaję normalne rachunki za prąd - np. zużycie kwiecień-maj mam 385kWh (a produkcji 850) i za te 385 dostałem rachunek do płacenia - to normalne?
spodziewałem się zer wszędzie tam, gdzie rubryka ma jednostkę kWh...
jutro zadzwonię, ale chciałbym wiedzieć czy to normalne, że oni liczą a potem ew. zwracają???
theded - 03-06-2020, 08:28
Ja mam 2 lata. Nic nie zwracają. Podeślij skan faktury z obydwu stron (ukryj co trzeba). Może Cię rozliczają normalnie, nie jako "prosumenta". Czasem w systemie im się nie przestawi i trzeba reklamować. Generalnie maj już jest z reguły "darmowy".
Krzyzak - 03-06-2020, 22:17
theded napisał/a: | Może Cię rozliczają normalnie, nie jako "prosumenta" | Dzwoniłem - tak niestety jest. Nie wiem czy ja czy ktoś inny zawalił, dziś zrobiłem zgłoszenie...
theded - 03-06-2020, 22:39
Jak dostałeś certyfikat mikroinstalacji po wymianie licznika, to z nim należy podpisać umowę prosumencką. W Enerdzie robisz to przez formularz online. Może tego zabrakło? Jeśli nie, to reklamuj powinni Ci uznać i przeliczyć. Wstrzymaj się z zapłatą do rozpatrzenia reklamacji. Jesli zapłacisz np kilkaset zł, to potem będą Ci to korygować przez kilka lat, bo opłaty za utrzymanie licznika są niskie.
Krzyzak - 03-06-2020, 23:52
theded napisał/a: | W Enerdzie robisz to przez formularz online. | Tak zrobiłem - już dziś rano poszło zgłoszenie.
gulgulq - 04-06-2020, 21:53
Dziś zamontowałem grzałkę do zasobnika. Ponieważ mam dość stary zasobnik konieczne było wspawanie mufki pod grzałkę. Przy okazji zbiornik opróżniony, odszlamiony i zrobiona inspekcja. Wymieniliśmy również anodę magnezową, tak wygląda po 15- latach użytkowania:
Grzałka już grzeje wodę i korzysta z nadwyżki prądu z solarów.
krzychu - 04-06-2020, 22:03
Pomimo tego, że wygląda kiepsko to podobno ciągle by spełniała swoją funkcję. Z tego co wiem to ona ma po prostu zniknąć (rozpuścić się).
gulgulq - 04-06-2020, 22:37
Zgadza się - aczkolwiek jest dość mocno obrośnięta kamieniem przez co powierzchnia czynna wymiany jonów jest mocno ograniczona. Zbiornik był otwarty i pewnie przez kolejna kilka lat nie będę zaglądał stąd decyzja o wymianie.
|
|
|