[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Kierownica - wymiana, obszywanie, problemy z przyciskami.
tomek1488 - 13-04-2016, 10:12
Dzięki za odpowiedź! Jeszcze pytanie czy montaż takiego zestawu do Lancera 2009 wymaga odblokowania czegoś w kompie czy starczy przełożyć kierownicę i popodłączać kabelki? Ewentualnie czy ktoś z forumowiczów zna jakiś zakład, który robi takie rzeczy w pomorskim?
grzesiopol - 13-04-2016, 11:44
Odświeżę dla potomnych informację w zakresie kierownicy z EVO jak również z Ralliarta z poprzedniej strony
jaca87 napisał/a: | Gdzieś już było i podobno że się nie da. | nie doczytałeś do końca tokyo napisał/a: | Potwierdzam to co dv24v bez problemu nawet mozna zrobic ladne podswietlenie na obkolo poduszki aby padala poswiata na kierownice | z tematu http://forum.mitsumaniaki...1244218#1244218
tyku - 13-04-2016, 13:25 Temat postu: Kierownica - wymiana, obszywanie, problemy z przyciskami. Kierownica kompletna z Lancera Evolution X, Lancera Ralliarta pasuje do pozostałych wersji Lancera CYxA.
tomek1488 - 16-04-2016, 10:00
Sory że zawracam głowę ale po połączeniu tematów chyba moje pytanie umknęło. Czy podłączenie zestawu bluetooth który wstawiłem poprzednio wymaga jakiś zmian w kompie? Czy wogle nie trzeba się podpinać?
megauchuch - 05-03-2017, 11:44
Witam!
Jeśli posiadam wersje Inform i na kierownicy nie mam żadnych przycisków to czy montaż kierownicy z wyższej wersji jest bardzo problematyczny i czego będę potrzebował?
Oczywiście udzielacie odpowiedzi jeśli chodzi o wersje z bluetooth i możliwością rozmów etc.
Ja potrzebuje jedynie kierownicy ze zmianą głośności w radiu. (wersja środkowa)
Czy oryginalne radio bez rockforda to obsługuje?
Co muszę kupić poza kierownica? taśmę poduszki?
Leszkomis - 31-03-2017, 09:00
Panowie, mam taki problem, z którym nigdy w żadnym aucie się jeszcze nie spotkałem.
Mam autko z końcówki 2011, MY2012, SB Intense.
W standardzie jest skórzana kierownica z BT, sterowaniem radiem i tempomatem. W rodzinie mamy parę Lancerów ('07 i bodajże '09) i w tych modelach były inne kierownice, tzn. ta skóra na nich była bardziej miękka i bardziej "skórzana".
W moim egzemplarzu, który był chyba już po którymś lifcie (inny przycisk otwierania bagażnika na klapie, inne końcówki kierunkowskazów oraz m.in. inna skóra na dźwigni zmiany biegów i kierownicy) po 5 latach zaczyna ścierać się właśnie ta skóra z kierownicy. Od nowości ta skóra była bardziej taka śliska, twarda i bliżej jej do plastiku. Codziennie jeżdżę prawie 100km i po wyjściu z auta mam czarne ręce.
Czy ktokolwiek z Was spotkał się z takim problemem lub z kimś, kto się z nim spotkał? Jestem pierwszym właścicielem, auto kupowałem jako demo od dilera - od zakupu od 70tys kilometrów nie miałem z tym autkiem żadnego problemu poza wymianą czujnika hamulca za 18,00zł.
Z taką kierownicą praktycznie nie da się jeździć - po każdym kursie dłonie do mycia szczotką. Kierownicy nie myłem żadnym żrącym środkiem - co najwyżej wilgotną szmatką. Co robić? Zmiana kierownicy?
robkraj - 31-03-2017, 10:00
Tak do końca nie wiem czy to jest prawdziwa skóra czy sztuczna. Pracowałem kiedyś w firmie produkującej meble tapicerowane i widziałem jak na produkcji naprawia się przetarcia, skazy, itp. mebli skórzanych ... taka skóra jest zwyczajnie malowana. Może Twoją kierownicę ktoś też prysnął sprejem, dlatego wyglądała jak plastikowa, a teraz od potu rąk to wszystko odłazi?
Aaa i jeszcze sobie przypomniałem coś, czy Ty używasz ostatnio innego płynu po goleniu i nie myjesz po tym rąk, niektóre z nich pod wpływem potu żrą się z barwnikami.
Leszkomis - 31-03-2017, 12:44
Wydaje mi się, że w tych pierwszych rocznikach to była prawdziwa skóra. Oba Lancery starsze w rodzinie nigdy nie były oszczędzane, ani razu nie była skóra w żaden sposób pieszczona i kierownice są jak nowe. W tym moim jest to chyba jakieś sztuczne coś i zwyczajnie złazi. Kurcze, auto 6 lat, nie ma nawet 100tys przebiegu i takie jaja. Na sieci nie znalazłem ludzi z podobnymi problemami.
Po toalecie twarzy, że tak powiem, czyszczę ręce dokładnie. Może problem wiąże się z tym, że ostatnio mniej dbałem o dłonie i mam bardziej chropowatą skórę i ona ociera o kierownicę.
Rozumiem, że pozostaje mi tylko próba renowacji albo faktycznie wymiana kierownicy?
easy1600 - 06-09-2017, 17:19
Czy ktoś demontował kierownicę w celu jej ponownego obszycia, moja po 45 tyś wygląda paskudnie (drążek i mieszek jak z fabryki). Interesuje mnie jak i czy łatwo demontują się srebrne panele z guzikami, no i czy trzeba ją kalibrować po ponownym zamontowaniu?
HUGIO - 06-09-2017, 22:23
easy1600,
Dość łatwo, wystarczy odkręcić górne śrubki z tyłu kierownicy, lekko poruszać te panele do siebie i wychodzą, tylko trzeba uważać na połączenie, żeby wtyczki nie zniszczyć, bo kable są bardzo krótkie.
Te dolne śrubki trzymają poduszkę o ile dobrze pamiętam jak coś
Co do kalibracji, to chyba najlepiej sobie markerem zrobić znaczek idący od środkowego gwintu do metalu na kierownicy i potem przykręcić ustawiając do tego znaczka/kreski (ale nie jestem pewny, nie ściągałem swojej).
easy1600 - 07-09-2017, 18:43
Hugio dzięki za pomoc, znalazłem firmę obszyję kierownicę nową skórą bo renowacja za 200 zł to bezsens. Dam do obszycia w dwa rodzaje skóry karbowana i gładka i kolorystyka nici jak z bmw m.
-STACH- - 15-09-2018, 11:30
Zastanawiam się właśnie nad wymianą kierownicy na taką z skórzaną z multifunkcją ale bez BT...
jestem mile zaskoczony, ponieważ gdzie nie zajrzę do samochodu to znajduje wolne wtyczki i instalacje... właściwie chyba do wszystkiego... Moja wersja to inform 1.5 z 2010r.
Przeglądałem cały wątek i wiem już, że będę sporo zabawy...
najbardziej to zależy mi na sterowaniu radiem z kierownicy ale tempomat to też fajna sprawa
Ale od początku:
Czy fabryczna taśma - zwijak będzie do wymiany gdy kupię kierownicę z multifunkcją ?
kamilox4 - 18-09-2018, 20:19
Dziś kupiliśmy w salonie w Lublinie ASX. Sprzedawca widząc że przyjechaliśmy lancerem porównywał oba auta. Mówił że w nowych ASX jest kierownica z prawdziwej skóry a nie jak w lancerach. Podobno była montowana niby skóra i można było zgłaszać przez 6 lat od daty zakupu usterkę i wymieniali na nową. Zgłaszałem jak był na gwarancji jeszcze ten problem i powiedzieli że była akcja taka ale że już się skończyła Od daty zakupu 6 lat skończy się 23.10.2018r. Spotkał się ktoś z taką akcją wymiany tych kierownic? Bo ciśnienie mam podniesione i nie ręczę za siebie jeżeli mnie oszukali
lurek - 21-10-2018, 17:51
mam pytanie o jakość skóry na oryginalnych kierownicach lancera. Po jakim czasie pojawiły się u Was przetarcia (o ile się pojawiły). U mnie kiera przetarła się z jednej strony do tego stopnia, że zrobiła się chropowata :/
a na liczniki niby niecałe 130k km :/
Renowacja jest w cenie obszycia więc wybiorę tą drugą opcję
Golotheman - 24-10-2018, 07:49
u mnie 80, a z lewej strony kierownica jest po prostu okropna. wytarta calkiem
|
|
|