[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
telewizoor - 25-08-2017, 10:24
Cześć, mam problem z pracą sprzęgła... Wciskam pedał i jak puszczam to po jakimś centymetrze w góre pedał tak jakby się przycina na chwilkę i pozniej normalnie idzie do góry.... Jest to bardzo uciążliwe, w mieście mozna dostać szalu
Co robiłem: nowe sprzeglo Exedy, wysprzeglik Aisin, nowy płyn a wczoraj rozebralem caly pedal i przesmarowalem wszysrko... 2.5 V6
Krzyzak - 25-08-2017, 13:36
rozbierz tłumik sprzęgła - to ustrojstwo przy skrzyni, następne po wysprzęgliku
a jak dalej nie pomoże to jeszcze pompę zregeneruj
jaco2g - 25-08-2017, 16:38
Mi to też wygląda na zacinającą się pompę. Przechodziłem to u siebie i wymiana gumek na tłoczku dała radę.
telewizoor - 25-08-2017, 17:19
Dzięki chłopaki, będę próbował... Ale z drugiej strony - przed wymianą sprzęgła tego problemu nie było
onepacc - 26-08-2017, 20:12
Panowie, niedawno zakupiłem Galancika 2.5 v6 97r w stanie lekko opłakanym. Wymieniłem zestaw sprzęgła na Valeo. Po zamontowaniu wszystko ładnie pracowało, lecz przy delikatnym puszczeniu sprzęgła, tak żeby zaczęło zbierac czuć okropne wibracje jakby koło zamachowe było krzywe, przez co drga cały silnik. Wymieniłem uszkodzone poduszki silnika i odrobinę się poprawiło, lecz zmniejszyly sie skutki a nie przyczyna. Drugi raz skrzynia w pole i koło zapachowe poszło do toczenia. PO toczeniu kolo nie było idealnie równe, tokarz stwierdził, że to są miejsca zahartowane i tutaj nie da rady zdjąć idealnie (zebrał 0.2 mm również od czoła). Po zmontowaniu wszystkiego nadal czuć te wibracje, zarowno na lekkim wypuszczeniu sprzęgła aby mieliło jak i przy przyspieszaniu czuć że coś bije. Na starym sprzęgle nie bylo bicia przy delikatnym puszczeniu, ale wibracje przy przyspieszaniu owszem. Został wymieniony rowniez wysprzęglik. W najblizszym czasie bedzie robiona reperaturka pompy sprzęgła bo pedał coś za wolno się wraca. Ktoś ma jakieś pomysly skąd to bicie?
milo - 27-08-2017, 09:13
onepacc napisał/a: | przy delikatnym puszczeniu sprzęgła, tak żeby zaczęło zbierac czuć okropne wibracje jakby koło zamachowe było krzywe |
Na luzie występują wibracje ?czy tylko przy ruszaniu ?
onepacc - 27-08-2017, 17:20
Tylko przy ruszaniu i to tak bez gazu, typowo aby to wymusić. I gwałtowne przyspieszanie też ma lekkie bicie gdzieś.
milo - 27-08-2017, 19:27
Z czasem powinno to ustać ułozy sie podobnie miałem w poprzednim aucie
onepacc - 27-08-2017, 23:42
Na starym sprzęgle nie było drgan przy ruszaniu, ale przy przyspieszaniu owszem, wiec ułożenie chyba nie wchodzi w grę.
bialyjayz - 28-08-2017, 05:14
onepacc napisał/a: | Wymieniłem zestaw sprzęgła na Valeo |
potwierdza to, że to najgorszy syf z zamienników, trzeba było dołożyć te kilkadziesiąt zł i brać LUK'a
pierwsza zasada posiadacza Galanta, najpierw czytamy forum póżniej kupujemy
Marcino - 28-08-2017, 08:15
Może być ze damper źle tłumi w valeo
onepacc - 28-08-2017, 15:50
Dzisiaj regeneracja pompy sprzęgła nastąpiła. Biegi wchodzą lepiej, ale co ciekawe przy okazji zbadalismy skąd pochodzą nowe metaliczne stuki przy próbie wywolania drgań. Nie zawsze się one pojawiaja, w zaleznosci od ulozenia w skrzyni. Metaliczne stuki są ewidentnie ze skrzyni od strony półosi kierowcy. Istnieje opcja że winną wszystkich problemów jest skrzynia biegów? Koło zamachowe wykluczylismy bo na wolnych obrotach i na luzie nie ma zadnych drgan. Sprzęgło to na razie zagadka, albo ono albo skrzynia. WYbrałem z Valeo ze wzgledu, że nie było żadne inne dostępne ani w InterCarsie ani w AutoPartnerze.
bialyjayz - 28-08-2017, 21:13
onepacc napisał/a: | WYbrałem z Valeo ze wzgledu, że nie było żadne inne dostępne ani w InterCarsie ani w AutoPartnerze. |
a co to komuna?
w jakim sklepie nie byłem do wyboru były przynajmniej 2 rózne VALEO I LUK, rzadziej EXEDY
West - 28-08-2017, 21:34
Tarcza i docisk pal licho ale chociaż łożysko kup z Aisina... Łożysko Valeo rozleciało mi się po 2 czy 3 miesiącach...
onepacc - 28-08-2017, 23:03
Panowie, już dajcie spokój z tym sprzęgłem, jak się uda to bede reklamował to sprzęgło, ale czy problem który posiadam jest jego winą czy bardziej skrzyni? Wiem, że zdalnie ciężko przewidywać, ale może ktoś już miał coś podobnego.
|
|
|