To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód

mohinder - 14-03-2014, 15:32

Mi też przyszło wymieniać łożysko z przodu. Wymieniłem i chwile potem (jakieś 2000km) przyszła kolej znowu na łożysko tyle że tylne. Oba były razem z piastą z firmy MAX GEAR polecanej przez sklep. Dostałem gwarancję na łożyska pod warunkiem przedstawienia faktury na wymianę w warsztacie. Gwarancja obejmuje zwrot kosztów wymiany łożyska w razie problemów z owym łożyskiem. Przednie kosztowało 235zł a tylne 200zł. Zobaczymy ile to wytrzyma.
Owczar - 14-03-2014, 15:52

mohinder napisał/a:
Oba były razem z piastą z firmy MAX GEAR polecanej przez sklep. Dostałem gwarancję na łożyska pod warunkiem przedstawienia faktury na wymianę w warsztacie.

Tą gwarancją to można sobie tyłek podetrzeć. Przywieziesz na gwarancję i powiedzą Ci, że wjechałeś w dziurę. Zresztą w większości przypadków łożysko pada po kontakcie z dziurą. Tylko dobre łożyska potrzebują naprawdę dużej dziury.

Za 230 mogłeś kupić koyo, ale bez piasty.

robertdg - 14-03-2014, 21:40

mohinder napisał/a:
Oba były razem z piastą z firmy MAX GEAR polecanej przez sklep
Ta firma to paść, życze aby wytrzymało jak najdłużej
Krzyzak - 14-03-2014, 22:19

A pamiętacie, jak ktoś wstawiał fotki piasty co to się wzięła i rozpadła na 2 części? - pękła w miejscu, gdzie łożysko styka się z piastą. Czy to nie był ten maxgir?
arturj123 - 15-03-2014, 10:02

Cytat:
Krzyzak napisał/a:
A pamiętacie, jak ktoś wstawiał fotki piasty co to się wzięła i rozpadła na 2 części? - pękła w miejscu, gdzie łożysko styka się z piastą. Czy to nie był ten maxgir?

To był JPN

polaff - 21-03-2014, 13:49

Dziś, zezłoszczony na jakość łożysk dostępnych w sklepach motoryzacyjnych wybrałem się do zaprzyjaźnionego sklepy z łożyskami dla przemysłu zapytać o łożyska do EA.
Po chwili poszukiwań sprzedawca zapytał mnie czy mam małą czy dużą piastę z przodu bo to jest kryterium wyboru w jego katalogach.
Ktoś się orientuje o co może mu chodzić?

misiek510 - 21-03-2014, 13:51

Piasta przed i po liftowa może?
Owczar - 21-03-2014, 13:52

Coś mu się pomieszało. Piasty były identyczne.

A łożysko koyo dostaniesz w dobrej cenie na motoneo.pl.

polaff - 21-03-2014, 13:52

a to były różne?
Ja mam hamulce II lifcie a piast nie zmieniałem

Hugo - 21-03-2014, 13:53

polaff, masz i małą i dużą piastę jednocześnie :mrgreen: Sprzedawca źle nazwał części, mała piasta wg sprzedawców to samo łożysko z flanszą, a duża piasta to łożysko z piastą i szpilkami.
misiek510 napisał/a:
Piasta przed i po liftowa może?
Nie ma znaczenia, wszystkie miały takie same.
polaff - 21-03-2014, 14:18

Zamówiłem tą dużą - myślę, że to kompletny zestaw montażowy czyli tak jak stwierdził Hugo, "flansza" łożysko "piasta" w razie czego ma to zamówić na WZ-tkę więc 48h na zwrot będzie. :)
Fragu - 21-03-2014, 14:25

polaff, jaki koszt jeśli moża wiedzieć ? :wink:
Owczar - 21-03-2014, 14:33

Jaki producent?
polaff - 21-03-2014, 14:38

Fragu napisał/a:
polaff, jaki koszt jeśli moża wiedzieć ?
nie wiem - powiedziałem, że ma być dobre - jestem w tym sklepie raz/miesiąc z powodów zawodowych i traktuję to jako motywator jakości. Z resztą mam obniecane że będzie dobre.
Owczar napisał/a:
Jaki producent?
ma być japońskie i dobre - tyle wiem :D
Ostatnie które kupowałem były po (chyba) 350 - kanaco - pudełko koyo - zawartość.
Prawe jeszcze działa, lewe :shock: złom. Nie huczało, nie pukała poprostu nagle pojawił się gigantyczny luz... :shock:

Owczar - 21-03-2014, 14:40

---