[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
bialyjayz - 29-08-2017, 04:59
West napisał/a: | Łożysko Valeo rozleciało mi się po 2 czy 3 miesiącach... |
dosłłownie?
Tomasz87 - 31-08-2017, 01:54
bialyjayz napisał/a: | West napisał/a: | Łożysko Valeo rozleciało mi się po 2 czy 3 miesiącach... |
dosłłownie? |
dziwna sprawa z tym Valeo... ja jeżdże już na nim grubo ponad rok, złego słowa nie moge powiedzieć... wszystko gra.
słyszałem gdzieś, że sporo podróbek na rynku... stąd tak zróżnicowane ceny w sklepach...
bialyjayz - 22-09-2017, 22:43
łożysko coraz głośniej wyje, jestem zmuszony je wymienić, Panowie co polecacie?
http://www.iparts.pl/auto...846-100055.html
zauważyłem, że podane łożyska różnią się delikatnie rozmiarami które do mojego 2001 maj 2.5 V6 ?
vrangsinn - 23-09-2017, 19:29
bialyjayz napisał/a: | łożysko coraz głośniej wyje, jestem zmuszony je wymienić, Panowie co polecacie?
http://www.iparts.pl/auto...846-100055.html
zauważyłem, że podane łożyska różnią się delikatnie rozmiarami które do mojego 2001 maj 2.5 V6 ? |
nie zastanawiałeś sie nad wymiana całego sprzęgła?? u mnie zaczyna oporowe lekko słychać przy delikatnym muśnięciu sprzęgła, obejrzeliśmy to z kolegą i czekamy aż sie "skończy" i wymieniamy całe...mi sie tak wydaje ze oporowe przedłuzy tylko nieuniknione...
bialyjayz - 23-09-2017, 20:40
vrangsinn napisał/a: | nie zastanawiałeś sie nad wymiana całego sprzęgła?? |
w sierpniu ubiegłego roku wymieniałem razem ze skrzynią po regeneracji, zestaw kupywany jako LUK'a a pamiętam że docisk był EXIDE, także dobry:) łożysko bezimienne, możliwe że był jakiś badziew, dlatego się rozpada........
z tym, że u mnie te łożysko już nie, że lekko słychać tylko [edit]. że tak powiem
czekam na propozycje jakiej firmy brać ten opór
robertdg - 23-09-2017, 20:44
W zestawie LUK zazwyczaj wystepuje łożysko AISIN, z tanszych możesz liczyc na produkt SNR, ale czy aby napewno napiernicza łozysko oporowe? Może opiszesz jak to jest kiedy najabrdziej szumi?
bialyjayz - 24-09-2017, 01:25
robertdg napisał/a: | ale czy aby napewno napiernicza łozysko oporowe? Może opiszesz jak to jest kiedy najabrdziej szumi? |
zawsze wtedy kiedy nie dotykam sprzęgła, tzn. gdy nacisnę sprzęgło........ cisza, tylko silnik słychać
puszczam sprzęgło napierdziela zdrowo, podczas jazdy nawet niewiele daje głośne słuchanie muzyki
jeszcze do niedawna to pomagało
robertdg - 24-09-2017, 07:36
bialyjayz napisał/a: | gdy nacisnę sprzęgło........ cisza, tylko silnik słychać
puszczam sprzęgło napierdziela zdrowo, podczas jazdy nawet niewiele daje głośne słuchanie muzyki
jeszcze do niedawna to pomagało | Skrzynia do remontu, łożysko oporowe hałasowałoby gdybys wcisnał sprzeglo
bialyjayz - 24-09-2017, 08:08
robertdg napisał/a: | Skrzynia do remontu |
skrzynia wymieniana rok temu na tę po regeneracji od słynnego na forum japaneze
robertdg napisał/a: | łożysko oporowe hałasowałoby gdybys wcisnał sprzeglo |
to już nie wiem, mechanik mi mówił właśnie na odwrót .....????
cytuję
"Szum dochodzący z okolic skrzyni biegów może oznaczać, iż uszkodzeniu uległo łożysko sprzęgła. Jego głośna praca najczęściej występuje po wciśnięciu pedału sprzęgła. Może się również zdarzyć, iż łożysko hałasuje bez obciążenia, a podczas wciśnięcia pedału sprzęgła szum ustaje."
https://www.sprzeglo.com....ia-sprzegla/115
u mnie wygląda to podobnie jak w tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=Km75tHPGt4I
robertdg - 24-09-2017, 08:42
Terkotanie pochodzi od skrzyni nie od sprzegła, nawet jezeli łozysko by halasowało, to delikatne nacisniecie sprzegla do pierwszego oporu spowodowaloby jego wyciszenia - to jest to o czym pisza na stronie internetowej, u Ciebie zapewne aby wyciszyc halas trzeba calkowicie wcisnac sprzeglo.
milo - 24-09-2017, 09:49
bialyjayz napisał/a: | puszczam sprzęgło napierdziela zdrowo, |
Sprawdz na luzie przesuwając lewarek w pozycję wstecznego do lekkiego oporu bez wciskania sprzegła czy hałas znika
Marcino - 24-09-2017, 10:42
Robertdg dobrze mówi. To raczej skrzynia. Próbuj reklamować jak była jakakolwiek gwarancja.
bialyjayz - 24-09-2017, 13:33
robertdg napisał/a: | Terkotanie pochodzi od skrzyni nie od sprzegła, nawet jezeli łozysko by halasowało, to delikatne nacisniecie sprzegla do pierwszego oporu spowodowaloby jego wyciszenia - to jest to o czym pisza na stronie internetowej, u Ciebie zapewne aby wyciszyc halas trzeba calkowicie wcisnac sprzeglo. |
nie przy samej podłodze, ale parę centymetrów nad już jest cisza
milo napisał/a: |
bialyjayz napisał/a:
puszczam sprzęgło napierdziela zdrowo,
Sprawdz na luzie przesuwając lewarek w pozycję wstecznego do lekkiego oporu bez wciskania sprzegła czy hałas znika |
delikatnie się nasila
dziwne, że przy jeździe autem na półsprzęgle tego nie słychać, podczas jazdy jest mniej słyszalne niż na postoju, i nie chodzi tutaj o to, że inne zespoły auta także wydają dzwięki przez co zagłuszają
Marcino napisał/a: | Robertdg dobrze mówi. To raczej skrzynia. Próbuj reklamować jak była jakakolwiek gwarancja. |
gwarancja była nie pamiętam jaka :/ teraz bądź tu mądry i odowodnij kolesiowi, że to z jego winy.........
skrzynia rok temu wymieniana z tego ogłoszenia, GwARANCJA z dużych liter, nie pisze ile/ http://allegro.pl/skrzyni...6964132974.html
milo - 24-09-2017, 14:07
bialyjayz napisał/a: | dziwne, że przy jeździe autem na półsprzęgle tego nie słychać, podczas jazdy jest mniej słyszalne niż na postoju |
Na to wychodzi że przy obciążeniu hałas ustepuje ,wałek sprzęgłowy bardziej obciązony np przy próbie wrzucenia biegu na luzie nie ruszając sprzegła hałas znika
Ciekawe kto rozwiąze tą zagadkę w skrzyni bo nie zawsze wymiana łozysk pomaga lub tylko doraznie na pewien czas
bialyjayz - 25-09-2017, 20:52
czyli w 100% wina leży po stronie skrzynii biegów czy tam jej podzespołów i na nic pójdzie w razie co wymiana łożyska oporowego?
|
|
|