[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód
polaff - 21-03-2014, 14:42
Owczar napisał/a: | samo łożysko koyo | własnie takie miałem.
Wiesz ja jak coś stuka to słyszę. Łożysk jeszcze nigdy nie słyszałem co prawda
Wiesz w lexus-ie też nie usłyszysz łożyska bo tam nic z zewnątrz nie słychać
abdul - 03-04-2014, 19:51
mam problem bo nie wiem czy mi lozysko szlag trafi czy moze co innego... podczas jazdy przy predkosci ponad 60 km/h cos strasznie buczy z przodu. Myslalem moze ze to wina opon ale zalozylem inne opony i dalej to samo mialem kiedys walniete lozysko w poprzednim aucie ale wtedy huczało caly czas czy sie jechalo 20 czy 80 a tu dzwiek jest bardziej buczacy i to jak wspomnialem przy predkosci powyzej 60. Co to moze byc, macie jakis pomysl?
[ Dodano: 03-04-2014, 19:52 ]
aha gdy skrece kola w prawo jest cisza! ale jak jade prosta albo kola sa skrecone w lewo to buczy...
Pawlacz - 03-04-2014, 20:08
Może być łożysko koła albo łożysko w skrzyni. Sprawdź poziom oleju w skrzyni.
abdul - 03-04-2014, 20:38
a nie jest tak ze gdyby to bylo lozysko w skrzyni to by na postoju tez huczalo a po wcisnieciu sprzegla by ucichlo? ale dla pewnosci tez sprawdze poziom oleju. Takie pytanie jeszcze, gdyby okazalo sie ze to faktycznie lozysko w kole to duzo roboty przy tym jest zeby samemu wymienic w garazu? czy lepiej oddac do mechanika?
sveno - 03-04-2014, 21:12
abdul, prawe łożysko do wymiany.
abdul napisał/a: | Takie pytanie jeszcze, gdyby okazalo sie ze to faktycznie lozysko w kole to duzo roboty przy tym jest zeby samemu wymienic w garazu? czy lepiej oddac do mechanika? | najwięcej problemu jest z wybiciem półośki z piasty: jednym wychodzi po stuknięciu małym młotkiem, u mnie dopiero prasa i 30t nacisku dało radę. Możesz spróbować sam, jeżeli pójdzie to masz szczęscie.
abdul - 04-04-2014, 06:23
heh znajac moje szczescie to bedzie problem z wybiciem ale moze sprobuje sam sie tym zajac, wielkie dzieki za odpowiedzi!
robertdg - 04-04-2014, 07:23
abdul napisał/a: | znajac moje szczescie to bedzie problem z wybiciem | Wielu tak twierdzi Najlepiej podnieś przód do góry i na luzie zakręc kołami przednimi, posprawdzaj w linii pionowej czy nie występuja luzy.
abdul - 04-04-2014, 18:51
robertdg napisał/a: | Najlepiej podnieś przód do góry i na luzie zakręc kołami przednimi, posprawdzaj w linii pionowej czy nie występuja luzy. |
robilem juz tak nie zauwazylem zadnych luzow ani dziwnych dzwiekow obracajac kolami. Zauwazylem jednak ze prawe kolo stawia wiekszy opor jak sie nim obroci.
robertdg - 04-04-2014, 20:02
Przy uszkodzonym łożysku są albo luzy na łozysku albo czuć drgania na zwrotnicy, opór na kole może świadczyć o zapieczonym zacisku hamulcowym
muka997 - 10-04-2014, 19:54
Czy przy skręcie w lewo piszczy mi w prawym kole to wina łożyska??
ale nie zawsze piszczy, czasem po ilus skretach w lewo sie odezwie czasem nie
i jedno pytanie, czy ktos miał stycznosc z piastami firmy JC?? warte uwagi czy lepiej olac ta firme??
Owczar - 10-04-2014, 20:51
---
muka997 - 11-04-2014, 16:28
Takiej odp sie spodziewalem, bo zadnej opini nie moglem na temat tej marki znalesc
dzieki za rozwianie moich watpliwosci
Owczar - 14-04-2014, 09:34
----
muka997 - 14-04-2014, 13:17
zapytałem JC bo trafiłem na to przypadkiem, a cena też nie była najniższa i chciałem sie dowiedziec czy to przypadek w którym cenna nie jest wyzncznikiem jakosci
ja z racji na ciągle użytkowanie samochodu nie moge sobie pozwolic na uzmienienie Gala na dłużej wiec dzisaj zakupiłem w Darmie piaste z łozyskiem, bede miał wrazie czego jedna piase w zanadrzu wiec wtedy bede mógł sobie pozwolic na przerzucanie samych łożysk
no własnie sprawdzałem i żadnych luzów a to piszczenie obserwuje od dłużego czasu, na poczatku było okazjonalne a teraz zaczyna sie robic notoryczne
Marcinchojnacki - 19-04-2014, 22:32
A czy KOYO robi do naszych autek piaste z łożyskiem??
http://allegro.pl/piasta-...4164399628.html
Znalazłem to na aledrogo ale..
|
|
|