To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - MMCS - Mitsubishi Multi Communication System

lechinf - 12-05-2022, 10:03

LBA - https://mitsubishiforum.com/forum/mitsubishi-outlander-10/mmcs-hdd-structure-37519/

Na dysku Samsung Spinpoint HM160HC (160 GB) próbowałem robić takie same partycje jak dla dysku 40GB lub 30GB i reszta puste - mmcs nie widział dysku. Robiłem wiele różnych prób i każda zakończyła się fiaskiem, dlatego myślałem, że mmcs padł.

5400 obrotów czyta dobrze.
Tak jak napisałeś kwestia czytania z dysku przez mmcs jest głównym problemem czy dysk jest wspierany lub nie. Bo jak go dobrze wczyta (bez płyty) to potem też zaszyfruje i zainstaluje.

Co ciekawe według innych forów jak wszystko ładnie śmiga z mmcs i dyskiem to można podmienić dysk na jakikolwiek inny (ssd lub hdd) i wszystko będzie działać do czasu odłączenia akumulatora, a po tym już nie wstanie i trzeba wsadzić pasujący dysk na czas inicjacji mmcs.

W takim razie może jest to kwestia punktu czwartego tj. samego oprogramowania mmcs (bios), aby tylko wybrane parametry akceptować a inne już nie. Bo np. dysk Toshiba 40Gb z 4200obr lub 5400obr ATA-100 z innej serii niż GAC GAX już nie będzie działać, a spełnia kilka punktów. Coś musi być na dysku, co sprawia, że mmcs widzi ten dysk jako odpowiedni lub nie. Bo dlaczego mmcs akceptuje Transcend TS64GSSD25-M SSD (64 GB), który jest ssd, a nie ma obrótów, ATA/133.

Mam jeszcze na myśli punkt 5, kwestia szyfrowania dysku, może nie każdy dysk da się zaszyfrować tak jak mmcs chce i tu leży problem?

U mnie w E-05 jak dysk był niewspierany to mmcs nie mógł się z niego zainstalować, jakby dysku nie było, a jak włożyłem płytę to wszystko sypało się na samym początku instalacji. Polecam instalację bez płyty, by mieć pewność, że wszystko śmiga jak trzeba.

grzesiopol - 12-05-2022, 20:01

lechinf napisał/a:
Na dysku Samsung Spinpoint HM160HC (160 GB)
czyli jak na tamtym forum jest napisane - powyżej 128 GB nie będą działały dyski :(
lechinf napisał/a:
to potem też zaszyfruje i zainstaluje.
z tego co ja zauważyłem każdy dysk, który nie jest wspierany (komunikat o włożeniu dysku zawsze wtedy występuje) nie będzie też szyfrowany. Czytałem o tym haśle ATA i teoretycznie każdy dysk można zaszyfrować. Wina tkwi tylko i wyłącznie w samym MMCS.
lechinf napisał/a:
można podmienić dysk na jakikolwiek inny (ssd lub hdd)
w tym temacie pisał o tym kolega tyku, który chyba jako jedyny chwalił się użytkowaniem ssd. Do codziennego używania nie jest to uciążliwe, przecież często nie odłącza się akumulatora :wink:
lechinf napisał/a:
kwestia punktu czwartego tj. samego oprogramowania mmcs (bios),
nie do końca się orientuje ale ten tzw "bios" (pewnie jakiś zapis do startu w eepromie) służy tylko i wyłącznie do uruchomienia programu bootloader, który dalej wykonuje wszystkie czynności rozruchu, sprawdzenia dysku, odszyfrowanie i użytkowanie. Kiedyś całego przejrzałem ale nie pamiętam czy jest tam zapis odnoście pojemności lub rodzaju dysku. Czasami myśle, że odgrywa tu też role samo ograniczenie sprzętowe. Po prostu do obsługi wince nie jest wymagany sprzęt na mega wypasie.

lechinf napisał/a:
może nie każdy dysk da się zaszyfrować tak jak mmcs chce
dokładnie, tak jak wyżej napisałem, dysk nie obsługiwany nie zaszyfruje się. A co rozumiemy przez "nieobsługiwany" wg mnie MMCS po prostu nie widzi dysku, czyli po prostu go niema czyli nie można zaszyfrować czegoś czego nie ma.

Można by tak jeszcze wile pisać ale jedno jest ważne - używać tylko sprawdzonych dysków. :mrgreen:

prince_sobol - 23-05-2022, 10:27

Cześć,
Ostatnio stałem się posiadaczem MMCS w wersji e-12 w wersji od rockforda i chciałbym je wrzucić do lancera, aktualnie mam e-03. Próbował ktoś z Was coś takiego robić, po podłączeniu dwóch kostek 20 i 16 pinowej działa mi tylko podświetlenie radia, to samo jest w ASX na wiązce bez wzmacniacza i tuby. Macie może jakiś pomysł jak ułożyć kable by zagrało? :D

grzesiopol - 24-05-2022, 16:56

Nie pamiętam ale chyba trzeba albo zamienić albo przeciąć jeden przewód. Poszukaj w tym temacie lub https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=22124
litak1 - 11-06-2022, 23:39

MMCs fajnie się sprawuje, jedna rzecz mnie nurtuje, łączę telefon przez bluetooth z MMCS działa fajnie i rzeczywiście można zwiększać głośność rozmowy (wcześniej jakoś mi to umknęło), uruchamiam dodatkowo jeszcze nawigację (tylko na telefonie jako że MMCS już ma archaiczne mapy)
Problem polega na tym, że telefonem mogę normalnie rozmawiać przez MMCS natomiast głos nawigacji z telefonu już nie wydobywa się wtedy ani z telefonu, ani z MMCSa.... Czy też tak macie? Czy może na innym telefonie (lub ustawieniu) będzie głos nawigacji ? Jak to działa u Was

grzesiopol - 15-06-2022, 12:26

litak1 napisał/a:
ani z MMCSa
Tylko telefon - rozmowy - jest obsługiwany. Tu nie ma BT audio i nie łączy dźwięku z innych źródeł. Chyba, że masz MMCS E-04, E-05 lub E-06 i do tego moduł z USB i BT audio.
Ewentualnie transmiter BT pod radio i przez niego audio z telefonu przez BT.

litak1 - 16-06-2022, 18:08

Dokładnie kolego mam E-05 i moduł BT- USB i widać że telefon wysyła dzwięk nawigacji bo sam pozostaje cichy ale MMCS nie przetwarza tegoż dzwięku, natomiast dzwięk rozmowy telefonicznej już tak...
Zastanawiam się czy da się w telefonie ustawić żeby rozmowę tel. organizował przez BT, a nawigację realizował na swoim głośniku

grzesiopol - 21-06-2022, 15:14

Nie mam BT audio ale rozumuje to tak.
Realizacja połączeń telefonicznych jest niezależna od słuchanego źródła.
Realizacja audio z telefonu tylko poprzez wybranie opcji BT Audio w MMCS.
Z tego co pamiętam to ja próbowałem u siebie łączyć chyba janosika przez BT. Jak miałem ustawioną w programie opcję głos przez odbiornik BT to wtedy nic nie było słychać w telefonie, w MMCSie też bo wiadomo nie mam BT Audio.
Rozumiem, że potrzebujesz tylko telefon mieć przez MMCS a nawigacje z telefonu, łącznie z głosem nawigacji?
Twoim rozwiązaniem będzie:
1. przełączenie się na BT Audio wtedy całe audio będzie z telefonu - musiałbyś muzykę też słuchać z telefonu Taki rozwiązanie gdy będziesz chciał mieć i audio na MMCS.
2. zmiana w ustawieniach aplikacji w telefonie aby nie wysyłane było audio do odbiornika BT. Wtedy przychodziłyby połączenia a nie byłby wysyłany sygnał BT Audio do MMCSa z telefonu. W google map np. masz opcje: odtwarzaj głos przez bluetooth.

HUGIO - 21-06-2022, 17:42

W przypadku yanosika ogólnie jest chyba skopana nawigacja pod względem powiadomień i komunikatów głosowych. W różnych autach go podłączałem z tego samego telefonu (czyli aplikacja miała te same ustawienia) i raz mówił przez telefon wyciszając audio w aucie, raz normalnie przez głośniki w aucie. Zmiany kanału audio w aplikacji/systemie telefonu/aucie nic nie pomagały, a mapy google/waze zawsze działał na głośnikach aut, także w przypadku tej konkretnej nawigacji bym się nie zdziwił, że mogą być jakieś dziwne sytuacje z dźwiękiem ¯\_(ツ)_/¯ .
crosoft - 23-08-2022, 19:43

Hej, odblokowałem dvd in motion poprzez wgranie obazu z płyty, wszystko działa fajnie, podczas jazdy normalnie wyświetla obraz z DVD, natomiast mam pytanie czy ktoś wie jak odblokować żeby podczas jazdy również wyświetlał obraz z AUX (RCA)?
jan1994 - 25-08-2022, 22:04

Czy ktoś z Was posiada plik loading.kwi z odblokowanym czasem 24-godzinnym do MMCS E-05 ?

[ Dodano: 29-08-2022, 16:59 ]
crosoft napisał/a:
Hej, odblokowałem dvd in motion poprzez wgranie obazu z płyty, wszystko działa fajnie, podczas jazdy normalnie wyświetla obraz z DVD, natomiast mam pytanie czy ktoś wie jak odblokować żeby podczas jazdy również wyświetlał obraz z AUX (RCA)?

Niestety programowo nie da się tego zrobić. Należy fizycznie wyłączyć antenę GPS i odciąć kabel prędkości. Zobacz tu
jan1994 napisał/a:
Czy ktoś z Was posiada plik loading.kwi z odblokowanym czasem 24-godzinnym do MMCS E-05 ?

Jakby ktoś potrzebował to mam taki plik - stworzyłem go sam za pomocą dostępnych programów. Przykro mi, że nawet w tak drobnych sprawach nikt nie chce pomóc - jestem przekonany, że są takie osoby tu na forum co taki plik posiadają.

grzesiopol - 01-09-2022, 20:41

jan1994 napisał/a:
Przykro mi, że nawet w tak drobnych sprawach nikt nie chce pomóc - jestem przekonany, że są takie osoby tu na forum co taki plik posiadają.
mają na forum mają i w firmach zajmujących się tym zawodowo też mają: nawigacje kraków, phu bocian, blackmobile i inne. Niestety firmy te za darmo nie dadzą choć niektórzy z nich korzystali z "DARMOWYCH" plików i wiedzy w tym zakresie na tym forum.
A przykre jest, że ktoś za darmo bierze i rozdaje a jeszcze gorzej sprzedaje jak swoje czyjąś pracę.
Jakbyś posiedział rok nad takim plikiem inwestując w sprzęt nie wspominając o godzinach spędzonych przed komputerem i ktoś by to chciał za darmo to też by ci było przykro.
Niestety większość na takich forach nauczyło się tylko brać a nic od siebie nie dawać. I to też jest też przykre.
I przykre jest, że nawet jak się komuś pomoże to nawet dziękuje się czasami nie słyszy bo tu jest za darmo a dziękuje też czasami jest zapłatą.

W tym temacie i kilku innych jest opisane wszystko co jest potrzebne do: naprawy we własnym zakresie niektórych problemów z oprogramowaniem i sprzętem, uruchomienia DVD in motion itd trzeba tylko poszukać, faktem jest, że nawet te dostępne pliki są udostępnione bez zgody twórcy. Fakt polskiego oraz zegara 24 h nie ma, tzn są ale ci którzy to posiadają zakupili to za pieniądze więc nie trzeba się dziwić, że się nie dzielą i byłoby to zwykłe ZŁODZIEJSTWO rozdawać czyjąś pracę BEZ ZGODY osoby która takie coś zrobiła.

Przepraszam ale musiałem to napisać bo wszędzie tylko pretensje, że nie ma, że nie za darmo, że nikt nie pomaga.
Chwała ci, że udostępniłeś swoją pracę i wyrażasz zgodę na jego wykorzystanie. Jeszcze większą chwałę będziesz miał jak przetłumaczysz około 3600 komunikatów do mmcsa oraz przekonwertujesz około 390 komunikatów do głosów lektora i dasz to na forum.

I teraz może ci być przykro bo sam wiesz teraz jak to wygląda w rzeczywistości.

jan1994 - 03-09-2022, 11:51

Zacytowałeś moją wypowiedź, a później napisałeś:
grzesiopol napisał/a:

A przykre jest, że ktoś za darmo bierze i rozdaje a jeszcze gorzej sprzedaje jak swoje czyjąś pracę.

A co ja mam z tym wspólnego ? Jeśli nic to dlaczego przed swoją wypowiedzią wstawiasz mój cytat?
Jeśli w swojej pracy korzystałeś z programów ogólnodostępnych, które "nie są przeznaczone do celów komercyjnych" to ta Twoja wypowiedź odnosi się również do Ciebie.

grzesiopol - 03-09-2022, 17:31

jan1994 Całość postu odnosi się do twojego "przykro mi". Mi też jest przykro, że takie masz zdanie.

W skrócie aby się nie rozwodzić za długo: przekaz końcowy dla Ciebie lub podobnie się wypowiadających - pomagamy tutaj wszystkim, dzielimy się tym co mamy ale nie wszystko jest za darmo bo niektórzy nie potrafią darmowego uszanować i czasami nie powinno być za darmo. Tak jest świat urządzony.

P.S. Nie korzystałem z ogólnodostępnych darmowych niekomercyjnych programów.

Nie bierz tego do siebie bo po prostu jest to taka wymiana zdań na ten temat. A ile głów tyle zdań, każdy ma swoje. Nie chce w jakikolwiek sposób kogoś obrazić.

A teraz tak na marginesie. Kiedyś też szukałem tego co ty plus polskiego plus dvd in motion, niestety nie znalazłem nic za darmo. Aby nie płacić postanowiłem zainwestować i zrobić to czego szukałem, udało się i mam. Czy taniej wyszło niż bym kupił? Raczej nie. Ale jest satysfakcja. :wink:
Jakby się nie udało to pewnie bym zapłacił. :mrgreen:

Pozdrawiam

jan1994 - 03-09-2022, 18:51

grzesiopol napisał/a:
jan1994 Całość postu odnosi się do twojego "przykro mi". Mi też jest przykro, że takie masz zdanie.

Jakie mam zdanie?

Szanuję Twoją pracę i nie prosiłem tutaj o loading.kwi z językiem polskim tylko z czasem 24-godzinnym. Nie interesuje mnie j. polski w moim MMCS. J. polski to Twoja praca i możesz zrobić z nim co chcesz. Nie wierzę, że odblokowując czas 24-godzinny i DVD in motion nie korzystałeś z JRemakera. Jak dobrze wiesz odblokowanie tych dwóch opcji w JRemakerze trwa kilkanaście sekund. Dlatego też jak ktoś będzie potrzebował takiego pliku to go bardzo chętnie udostępnie.