[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
milo - 25-09-2017, 21:42
Jak cofniesz łapę sprzęgła łożysko oporowe nie będzie dotykać docisku ale dzwięk pewnie pozostanie zawsze możesz sprawdzić
bialyjayz - 26-09-2017, 05:00
milo napisał/a: | Jak cofniesz łapę sprzęgła łożysko oporowe nie będzie dotykać docisku ale dzwięk pewnie pozostanie zawsze możesz sprawdzić |
a istnieje taka możliwość, że to łożysko się posypało i poprostu te rozgruchotane kulki wydają ten dzwięk?
Marcino - 26-09-2017, 08:16
Ja mam zestaw Exedy MBK 2056 i łożysko jest NSK Wszytko japan wiec zobaczymy jak założę. Ale orzynokazji łożyska skrzyni będę robił bo lekko szumi na wolnych i na 1/2
jacek11 - 26-09-2017, 08:41
bialyjayz napisał/a: | a istnieje taka możliwość, że to łożysko się posypało i poprostu te rozgruchotane kulki wydają ten dzwięk? |
Wtedy hałas byłby również na wciśniętym sprzęgle. Czy ten dźwięk jest również na podwyższonych obrotach,np. kiedy odpalasz na zimnym silniku ?
U mnie kilka tysięcy km. po remoncie skrzyni pojawił się taki sam dźwięk,ale tylko na rozgrzanym silniku,kiedy obroty są najmniejsze.
milo - 26-09-2017, 15:35
bialyjayz napisał/a: | a istnieje taka możliwość, że to łożysko się posypało i poprostu te rozgruchotane kulki wydają ten dzwięk |
Watpliwe
jacek11 napisał/a: | U mnie kilka tysięcy km. po remoncie skrzyni pojawił się taki sam dźwięk,ale tylko na rozgrzanym silniku,kiedy obroty są najmniejsze. |
Standart i nie zawsze musi oznaczać że to łozyska padały by po kilku tyś km coś innego jest
bialyjayz - 27-09-2017, 05:15
jacek11 napisał/a: | Wtedy hałas byłby również na wciśniętym sprzęgle. Czy ten dźwięk jest również na podwyższonych obrotach,np. kiedy odpalasz na zimnym silniku ? |
odpalam zawsze na wciśniętym sprzęgle, więc jest cisza puki go nie odciągnę.......aha i niema różnicy czy silnik zimny czy cieply dzwięk o takim samym natężeniu...
[ Dodano: 02-10-2017, 13:32 ]
dzisiaj podczas jazdy zaczął mi wyskakiwać 4 bieg, myślałem że to jednorazowy incydent jakiś przypadek......niestety powtarzało się to ciągle, zacząłem sobie sprawdzać w jakich okolicznościach, czy coś było słychać przy wyskakiwaniu czy coś i tak:
- 4 bieg wyskakuje w momencie przyspieszania
- podczas toczenia się z górki np. czy dojazdach siedzi w miejscu nie wyskakuje
- inne biegi bez zarzutów, cisza gładko wchodzą nie wyskakują
- podczas wyskakiwania tego biegu nie zauważyłem ani nie usłyszałem niepokojących dzwięków
wczoraj wymieniałem olej w silniku i postanowiłem sprawdzić stan oleju w skrzyni, było mało dolałem jakieś 200ml (+, - )
nie wiem czy w tym nie dopatrywać się przyczyny
milo - 02-10-2017, 15:01
bialyjayz napisał/a: | 4 bieg wyskakuje w momencie przyspieszania |
Jak przytrzmasz lewarek tez wyskakuje ?
[ Dodano: 02-10-2017, 15:07 ]
bialyjayz napisał/a: | wczoraj wymieniałem olej w silniku i postanowiłem sprawdzić stan oleju w skrzyni, było mało dolałem jakieś 200ml |
Smarowanie jest rozbryzgowe i najwiecej jest smarowany mechanizm róznicowy potem wałek wyjściowy i na końcu wałek sprzęgłowy który nie jest nawet zanurzony w oleju ale po przez koła zębate jest roznoszony
Marcino - 02-10-2017, 19:02
4 bieg wyskakuje bo może taki luz na łożyskach ze się cały wałek przesuwa i wyciąga sprzęgło przesuwne z biegu. Rozbieraj skrzynie bo zajedziesz zęby na synchro i nie będzie co składać. Tam są takie alal jaskółlcze ogony które same trzymają na biegach.
robertdg - 02-10-2017, 20:08
Marcino napisał/a: | Tam są takie alal jaskółlcze ogony które same trzymają na biegach. | O jakich jaskólczych ogonach piszesz? pod przesuwką na synchronizatorze jest spreżyna która utrzymuje przesuwke na danym biegu
jeżeli na skrzynie jest gwarancja to bym to reklamował
milo - 02-10-2017, 22:02
Wystarczy odkręcić dolny dekiel w skrzyni i mozna sprawdzić czy wałek sprzegłowy ma luz wzdłużny, na tym wałku jest synchronizator 3 i 4 biegu
Marcino - 02-10-2017, 22:50
No to jak synchro 3/4 jest na tym wałku to Wszytko jasne.
Robertdg
Ja wszedłem głębiej mówię o tych malutkich zębach na przesuwkach i na kołach. Mam zboczenie bo mieliśmy w naszych skrzyniach w ciężarówkach z tym kłopoty. Nie rozbierałem jeszcze mojej ale u nas sprężynki trzymają tylko na neutralnym. Na biegach trzymają ząbki synchro.
milo - 02-10-2017, 22:52
Koło zębate 1- biegu widać ślady tak jakby o coś ocierało itp może to te terkotanie reszta kół zębatych bez śladów
bialyjayz - 03-10-2017, 21:26
robertdg napisał/a: | jeżeli na skrzynie jest gwarancja to bym to reklamował |
jutro dzwonie do JAPANEZE zobaczymy jak się do tego odniesie?
Bo jak można wcisnąć taki szmelc...moja stara skrzynia która pojechała do niego oprócz problemów z wbijaniem 2-iego biegu była cichutka... a ten badziew nie dość, że jest głośne to jeszcze problem z 4-biegiem......ręce opadają
mam nadzieję, że zachowa się fer i jakoś mi to zrekompensuje mimo tego, że skrzynia kupiona w sierpniu tamtego roku
Hugo - 04-10-2017, 07:18
bialyjayz, przy okazji zmieniaj skrzynię na A/T. Manual to badziew.
vrangsinn - 04-10-2017, 15:12
Hugo napisał/a: | bialyjayz, przy okazji zmieniaj skrzynię na A/T. Manual to badziew. |
ja tam nie narzekam na manuala, wręcz go chwale... dla mnie automat ma o 1 biega za malo...zresztą manual tez ale to da sie jeszcze jakos "wyciągnąć"
|
|
|