[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
Hugo - 04-10-2017, 18:57
To fakt, że A/T ma jeden bieg za mało.
FTOrek - 04-10-2017, 20:39
Automat z tip tronikiem-popieram
bialyjayz - 05-10-2017, 09:32
Hugo napisał/a: | bialyjayz, przy okazji zmieniaj skrzynię na A/T. Manual to badziew. |
przez ostatnie koszty związane z wydatkami na Gala, zastanawiam się nad zmianą auta
zwyczajnie nie stać mnie na utrzymanie, w sensie że naprawy pochłaniają zbyt wiele..........
poprzednie jezdziłem Coltem CAO i tam przez 3 lata raz padła mi pompa wody i raz pękł wąż wody, a tutaj to by liczył i liczył
Krzyzak - 05-10-2017, 14:15
bialyjayz napisał/a: | padła mi pompa wody | to jest kwestia eksploatacji, ktoś nie wymienił na czas, więc się nie liczy
milo - 05-10-2017, 15:32
bialyjayz napisał/a: | przez ostatnie koszty związane z wydatkami na Gala, zastanawiam się nad zmianą auta |
Tylko żebyś w gorsze nie trafił wystarczy poczytać rózne fora z markami jakie ludzie maja problemy idealnego auta nie ma
Co do skrzyni z terkotaniem itp nie tylko w galancie to wystepuje w wiele róznych markach nawet o bardzo niskim przebiegu ale w starych autach tego nie było
Krzyzak - 06-10-2017, 09:19
milo napisał/a: | wystepuje w wiele róznych markach nawet o bardzo niskim przebiegu | fakt - w mojej byłej renówce skrzynia wyła a przebieg nieco ponad 100 tysi...
buczenie łożysk między 60 a 90 było mocne, potem wszystko zagłuszał wydech...
Marcino - 06-10-2017, 17:58
U mnie w 307sw 285kkm i skrzynia chodzi jak malina:). Może olej pora zmieniać albo sprzęgło ...
adm78 - 16-10-2017, 15:00
Witam
Mam pytanko czy do gala 2.5 oprócz standardowych zestawów sprzęgła dostępnych powszechnie można kupić coś o lepszych troche parametrach, może jakas tarcza z kewlarem albo lżejsze koło zamachowe? ogólnie coś co lepiej przeniesienie moment o ile to możliwe, bo jeżeli obecne na rynku zestawy sa optymalne i nic sie specjalnie więcej nie uzyska to nie ma tematu.
bialyjayz - 23-11-2017, 05:10
hej, taka sytuacja ostatnio mi dokucza:
odpalam auto, jadę normalnie kilka kilometrów biegi zmieniam normalnie, nawet gdy chcę szybko przyszpieszać nie ma żadnego problemu, ale po jakimś czasie objaw ślizgającego się sprzęgła tzn. obroty rosną nieproporcjonalnie do przyspieszenia
Innym razem ta sama trasa i nic, wszystko wporządku nawet przy 60km/h na 5-tym biegu gaz w podłogę i poślizgu ani trochę.
Kolejna sytuacja: rozpędzam się od świateł, 1 bieg but, 2 bieg but, 3 bieg........... i już się ślizga gdy chcę w krótkim odstępie od puszczenia sprzęgła przyspieszać, wystarczy że przy zmianie biegów na wyższy odczekam ok. 1-2 sekundy i efekt ten nie występuje.
Pytanie co to może być? Kompletne sprzęgło w raz ze skrzynią biegów wymieniane jakieś 20tys. temu.
Przed ostatnią wymianą sprzęgła miałem doczynienia z efektem ślizgającego się sprzęgła i wydaje mi się , że ślizgało ono się przy każdej mocniejszej próbie przyspieszenia o jeździe pod górkę nie wspominając.
jacek11 - 23-11-2017, 09:51
Może pompa wolno wraca.Ewentualnie wysprzęglik.
Marcino - 23-11-2017, 11:13
Da się wyczyścić ten cały damper na hydraulice? Może to on? U mnie działa dobrze i choć wymieniam teraz sprzęgło to raczej nie będę go ruszał.
bialyjayz - 25-01-2018, 21:30
23 tys. przejechane na sprzęgle LUK'a i kaput..... do tego łożyska skrzynii wyją jak krowy na pastwisku, brak 4-biegu :/
przygotowuję się na wymianę sprzęgła jednak jestem zdecydowany wymienić tylko samą tarczę bo była badziewna co wy na to ? docisk z kompletu LUK był o dziwo EXEDy więc chcę zostawić, tarcza anonim bez żadnych napisów logo itp.
podpowie ktoś o jaki simering skrzynii biegów mam pytać w sklepie, pamiętam że jakiś wymieniałęm przy ostatniej naprawie tylko fachowej nazw nie pamiętaam
jacek11 - 25-01-2018, 21:42
Jeździłeś na nie sprawnym sprzęgle,i spaliłeś tarczę
milo - 25-01-2018, 21:51
bialyjayz napisał/a: | podpowie ktoś o jaki simering skrzynii biegów mam pytać w sklepie |
Chodzi o uszczelniacz wałka sprzęgłowego skrzyni ? 25x35x6
Czy uszczelniacz półosi skrzyni biegów ? 41x61x9
bialyjayz - 01-02-2018, 13:40
skrzynia zeszła pojechała do regeneracji, "komora sprzęgła" cała czarna w tłustej czarnej mazi prawdopodobnie któryś simering przepuszczał olej silnikowy, to także mogło się przyczynić do zużycia tarczy sprzęgła szybciej chyba tak?
|
|
|