To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła

Bizi78 - 01-02-2018, 13:47

Pewnie uszczelniacz wału korbowego.
Krzyzak - 01-02-2018, 15:05

Lub skrzyni - więcej do wyboru nie ma :) - oba dostępne po zdjęciu skrzyni.
Łukasss - 05-02-2018, 20:01

dla pewności kup reparaturki pompy i wysprzęglika koszt 100zł
ja mało nie zajechałem sprzęgła bo trochę ciągnęło a człowiek się cieszył bo po wymianie sprzęgła to było niebo a ziemia

bialyjayz - 05-02-2018, 21:09

Cytat:

dla pewności kup reparaturki pompy i wysprzęglika koszt 100zł
ja mało nie zajechałem sprzęgła bo trochę ciągnęło a człowiek się cieszył bo po wymianie sprzęgła to było niebo a ziemia

mógłbys bardziej przybliżyć mi to.....jakiś link do tego albo coś tam

Łukasss - 06-02-2018, 15:13

Jak bede mial dostep do kompa
Wpisz w gugle zestaw naprawczy pompy na iparts maja
T

[ Dodano: 06-02-2018, 16:29 ]
http://www.iparts.pl/czes...371-861442.html

http://www.iparts.pl/czes...425-220649.html
tylko sprawdz czy to do twojego bo wklepałem 2.5

bialyjayz - 08-02-2018, 15:34

pomoże mi ktoś rozszyfrować zdjęcia tego jakby czujnika, termomotru czy czegoś w ten deseń, mocowane jest to do skrzyni patrząc od spodu auta od strony kabiny........pytam bo przy montażu skrzynii zauważyłem, że brakuje w " tym czymś" kabelków/drucików czy to coś ważnego?

robertdg - 08-02-2018, 17:39

W manualnej skrzyni Galanta jedyne czujniki jakie wystepują to pierwszy pod puszka filtra powietrza - czujnik biegu wstecznego, drugi, nad wejsciem długiej półosi - czujnik predkosci jazdy, to co tam masz na zdjeciu to jakis wynalazek, nie wiadomo z czego zaadaptowany i czemu ma służyc.
milo - 08-02-2018, 18:57

Czujnik w skrzyni jest ale tylko w wersji GDI i jest od przodu skrzyni na samym dole
bialyjayz napisał/a:
pytam bo przy montażu skrzynii zauważyłem, że brakuje w " tym czymś" kabelków/drucików czy to coś ważnego?

Wkęcony przelotowo w skrzyni ? czy wkrecony w korpus zaslepiony ?

bialyjayz - 09-02-2018, 21:01

wyjaśniło się :) okazało się że tenże czujnik to "zaślepka" któregoś otworu poprostu a pan japaneze malik wsadził go z 2.4 GDI bo pasowało :)
dodatkowo dowiedziałem się też od niego, że właśnie tylko 2.4GDI miały czujnik temperatury oleju w skrzyni biegów czyli ten co mi zamontował ;)
dzieki za zainteresowanie

Bajer - 31-05-2018, 12:51

Podepnę się pod temat. Może ktoś będzie wiedział co się stało z moim miśkiem.
Podczas ruszania pedał sprzęgła zrobił się miękki i coś zaczęło głośno piszczeć. Auto było już rozgrzane po przejechaniu kilkunastu kilometrów. I tak za każdym razem - miękki pedał przy wciskaniu sprzęgła i głośne piszczenie. Piszczało dopóki wciśnięte było sprzęgło. Po puszczeniu sprzęgła auto poruszało się normalnie, aż do czasu kiedy zgasło na światłach i skończyło na lawecie. Teraz nawet odpalić się nie da.

Rozrząd miałem wymieniany jakieś 30000 km temu. Niedługo po tym, w lipcu 2016 r. pan Malik wymieniał huczące łożyska skrzyni (skutecznie, huczenie zniknęło). Przy okazji wymieniłem olej i kompletne sprzęgło bo stare już się kończyło. Tak więc sprzęgło ma max dwa lata i 30000 km.

Przed wymianą łożysk skrzyni i sprzęgła wszystko chodziło perfekcyjnie. Biegi wchodziły idealnie, nic nie zgrzytało, nie dało się wrzucić jedynki gdy auto się toczyło (dla mnie to była duża zaleta). Po serwisie zaczął się dramat. Ciężko wchodziła jedynka i dwójka, skrzynia zaczęła zgrzytać. Odpowietrzanie nic nie dało. Z czasem się to trochę poprawiło, aż do wczoraj. Ma ktoś pomysł co strzeliło? Oficjalną diagnozę dostanę pod koniec następnego tygodnia a do tego czasu "myślączka" mnie zabije.

Galów na mieście coraz mniej, ale może jeszcze komuś się to jeszcze przyda. Winowajcą jazdy opisanej wyżej było rozsypane łożysko oporowe. Teraz mam nowe kompletne sprzęgło Exedy i jest git. Oczywiście robiłem je w innym warsztacie niż to wcześniej. Biegi wchodzą jak marzenie. Mechanik powiedział skąd według niego był problem z wrzucaniem biegów ale nie jestem w stanie tego powtórzyć :D Dopytam w przyszłym tygodniu i napiszę.

Michal01 - 19-05-2020, 11:33

Siema, czeka mnie wymiana sprzęgła w moim galu 2.5, chcę zakupić sprzęgło firmy Exedy, tylko nie wiem dokładnie które to ma być bo co hurtownia to inaczej podają, albo gdzie najlepiej kupić??
Marcino - 19-05-2020, 14:22

Exedy jest git. Sprawdz po nr vin które pasuje do ciebie
Michal01 - 19-05-2020, 17:46

Marcino napisał/a:
Exedy jest git. Sprawdz po nr vin które pasuje do ciebie

a jak to sprawdzić?

Krzyzak - 19-05-2020, 18:33

partsouq.com - wpisujesz vin i szukasz po nr katalogowym
to jedna z wielu stron, które "rozbierają" na części

Michal01 - 20-05-2020, 09:55

Przegrzebałem cały internet i nigdzie nie ma dostępnego Exedy, szukałem też Aisin i też nie ma :( :( :( ktoś, coś gdzie mogę kupić?? :?: :?: