|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Lancer 1.8 143km + LPG Prinsa |
Autor |
Wiadomość |
macko555
Forumowicz
Auto: Seat Toledo II
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-02-2017, 21:11 Lancer 1.8 143km + LPG Prinsa
|
|
|
Witam. Znalazłem ten oto samochód i już umówiłem się na jego oględziny w niedzielę:
LINK
Generalnie jak dla mnie wygląda on bardzo zachęcająco. Mały przebieg, niezłe wyposażenie, wizualnie bardzo pozytywnie z tymi programi i bez spoilera (no i felgi).
Zaciekawilo mnie wrażenie odbarwienia w obszarze logo na tylnej klapie (dziwne, bo na 1 zdjęciu mam takie wrażenie a na innym w tym samym miejscu jest ok). Z rozmowy sprzedawca sugeruje że auto absolutnie nie miało żadnej kolizji i przy tylnej klapie też nie było nic robione. Auto sprowadzone z Niemiec i trzeba doliczyć koszta rejestracji ponoć około 1500zł. Przebieg ponoć potwierdzony w 100% ASO..
Co myślicie? Bo jadę go obejrzeć ale szczerze słabo się znam i chciałbym poznać nawet pobieżną opinię kogoś kto ma większe pojęcie, nawet na podstawie samego ogłoszenia i paru zdjęć.
Cena nie jest ciut za wysoka? Chociaż z 2 strony ten przebieg i dodatkowo gaz jest już zamontowany..
Proszę o opinie |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 03-02-2017, 21:41
|
|
|
Wygląda bardzo elegancko.
Cena jak na wersję, rok produkcji, wyposażenie jest ok, ale jak doliczysz jeszcze jakieś dodaktowe koszty, to wychodzi, że masz 9 letniego kompakta za 30kzł.
Na oględzinach warto zadać pytania:
Dlaczego nie ma pokrywy silnika?
Co to za instalacja?
Jeżeli wszystko będzie grać, to negocjuj cenę i kupuj.
Tylko bez "podpalania się"
PS Odcień na znaczku Mitsubishi to odbicie kałuży czy błota..
PS 2 Pytanie czy nie lepiej kupić 2 razy młodszego Lancera, z Polski w gorszej wersji wyposażenia i kilka tysięcy wyższej cenie.. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 03-02-2017, 22:00
|
|
|
Ta instalacja jest jedną z najlepszych IV generacji. |
|
|
|
 |
macko555
Forumowicz
|
Wysłany: 03-02-2017, 22:35
|
|
|
A V generację instaluje się w lancerach? ;p Tzn instalacja na PLUS?
PS. Ralfi... Masz na myśli młodsze auto z silnikiem 1.6?? Naprawdę, aż TAK dużo lepszy jest ten motor? Bo chyba innych różnic pomiędzy 2008 a np. 2012 nie ma? Sam nie wiem.. Niby przebieg ma naprawdę mały, więc trochę go to "odmładza".. |
|
|
|
 |
lobuzek
Forumowicz lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 576 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 03-02-2017, 22:44
|
|
|
Wygląda ok, ale bez dokładnych oględzin wiele się nie dowiesz. Dziwi mnie tylko dlaczego ktoś montuje gaz (zapewne chce dużo jeździć) i sprzedaje auto z minimalnym jak na swój wiek przebiegiem. Więc - albo ma nakręcone więcej (patrz kierownica, wyślizgana jak nie wiem co) albo ktoś założył i zmienił plany.
Opis typowo handlarski, najlepsze jest zaznaczenie że pierwszy właściciel choć auto sprowadzone no i rozkłada mnie "SUBUFERR".
Poza tym standardowe błędy w opisie jak welurowa tapicerka i fotochromatyczne lusterka zewnętrzne.
Skoro jedziesz w niedzielę, to ASO zamknięte, ale weź kogoś kto ma pojęcie o tych samochodach.
Tak czy inaczej - wygląda na lepsza ofertę niż wcześniejszy koszmarek w dieslu który zn alazłeś |
|
|
|
 |
macko555
Forumowicz
|
Wysłany: 03-02-2017, 22:58
|
|
|
Ale jak książeczka z autografami ASO potwierdza przebieg to mimo tego nie ma 100% pewności? W środku wygląda na bardziej wysłużony? Tak tak wiem, tamten to była katastrofa ;p
PS. nie bardzo znam kogokolwiek, kto znałby się konkretnie na mitsubishi Mam znajomego który prowadzi zwykły serwis samochodowy i jego myślałem brać.
PS2. Tak w ogóle to dzieki za zainteresowanie i pomoc, bo jak widac nie jest to moj pierwszy temat a zawsze ktoś doradzi. |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 04-02-2017, 06:15
|
|
|
macko555 napisał/a: |
PS. Ralfi... Masz na myśli młodsze auto z silnikiem 1.6?? Naprawdę, aż TAK dużo lepszy jest ten motor? Bo chyba innych różnic pomiędzy 2008 a np. 2012 nie ma? Sam nie wiem.. Niby przebieg ma naprawdę mały, więc trochę go to "odmładza".. |
Wiesz - ja mam swoje zdanie na temat używek tzn. wolę kupić z pewnego źródła, które dużo łatwiej weryfikować, z mniejszym przebiegiem, rocznikiem, niż duużo starsze.
I zasadniczo to tyle.
Zobacz - auta z 2012 r. z silnikiem np. 1.8 (140KM) lub 1.6 (117KM), z Polski kosztują jakieś 36kzł (wieć sumarycznie 10kzł więcej licząc montaż nowego(!) gazu, bo w starszym modelu, może trzeba będzie zaraz butlę wymieniać i coś jeszcze), za 5 lat sprzedasz Lancerka (jako 10 letnie auto za 25kzł) - więc w 5 lat włożysz 15kzł i jeździsz nowym autem.
W drugim przypadku kupisz 9 letnie auto z zagranicy, za 5 lat samochód będzie miał.. 14 lat - za ile sprzedasz zadbanego sedana tej klasy z przebiegiem 200kkm ? 13kzł.? więc sumarycznie kosztuje Cię kapkę więcej - pytanie ile włożysz w naprawy.
Główna różnica jest taka, że w pierwszym przypadku masz dużo nowsze auto.
Natomiast - jeżeli samochód jest naprawdę zadbany (podwozie, nadwozie, silnik, szybki z jednej parafii, samochód jeździ prosto, dobrze hamuje, mało pali, pracuje cicho i elegancko w każdych warunkach - przy dynamicznej jeździe, wertepach, ostrych zakrętach) to można liczyć na to, że przez te 9 lat nie wyeksploatował się - mój Teść np. ma 9 letnią, mega zadbaną B klasę w dieslu z przebiegiem 40kkm Więc perełki się zdarzają
A więc bez podpalania się, obejrzyj samochód - kupować od razu nie musisz - lepiej nie kupić i pluć sobie w brodę, niż kupić na szybkiego złoma i wyrzucić pieniądze w błoto.
A jeszcze dzisiaj wybierz się do ASO lub gdziekolwiek przejechać się Lancerem, co by mieć punkt odniesienia.
Good luck! |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 04-02-2017, 07:09
|
|
|
Auto z gazem z zagranicy i z małym przebiegiem to brzmi trochę dziwnie bo tam jak się decyduje na takie auto lub na diesla to się planuje sporo jeździć, niektórzy mówią, że minimum 30 tys rocznie to normalny zakładany przebieg np. w Holandii. Ale oczywiście, jak napisał RalfPi, perełki się zdarzają |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21018 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 04-02-2017, 10:56
|
|
|
plecho1 napisał/a: | minimum 30 tys rocznie to normalny zakładany przebieg np. w Holandii. |
Kolega ostatnio sobie c-maxa sprowadził z NL i 5 latek miał prawie 200kkm przebiegu .
Ogólnie na zachodzie to mało kto robi przebiegi jak w PL 10-15kkm/rok bo po prostu ich stać na paliwo . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
brylekVFR
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Paź 2013 Posty: 817 Skąd: WBR/ TSA Białobrzegi/Sandomierz
|
Wysłany: 04-02-2017, 11:16 Re: Lancer 1.8 143km + LPG Prinsa
|
|
|
Dodam coś od siebie:
macko555 napisał/a: | Przebieg ponoć potwierdzony w 100% ASO.. |
Jakie ASO? To w Radomiu? Polskie ASO nie ma wglądu w europejska historie, więc gdzie potwierdził przebieg?
Papier wszystko przyjmie. ASO Radom działa od niedawna, do tej pory mieli Opla i Chevroleta, Mitsubishi mają chyba gdzieś od pól roku, no może trochę więcej, więc raczej wizytę bym sobie darował, nie ujmując nie temu ASO, ale chyba mają jeszcze za małe doświadczenie, ale nie o tym tu.
Również Radomskiemu komisowi bym nie ufał, i to kompletnie, no chyba że to rodzynek, ja już oglądałem kilka samochód w Radomskich komisach, nie w tym konkretnie, ale wszystkie samochody były poza krytyką. Nawet kiedyś Turbo kamera zawitała w Radomskim komisie.
Z pod maski zginęła pokrywa, może przy zakładaniu gazu ktoś zapomniał ją przykręcić, trochę to dziwne, no ale jakoś trzeba to wytłumaczyć.
Wydaje mi się że również zginęła rozpórka, bo chyba powinna być?
To coś między zderzakiem a chłodnicą to chyba lubryfikacja czy co?
Kolejne coś na tylnym zderzaku z lewej strony to wlew gazu? Dobre miejsce tam się mnóstwo brudu zbiera ,szczególnie zimą.
"-podgrzewana przednia szyba"- tak jak każdy samochód, nawiewem na szybę
A tak ogólnie samochód prezentuje się ładnie, więc wszystko dokładnie posprawdzać 2 razy i brać. Jak już będziesz w Radomiu to możesz dołożyć 30km i podjechać do mnie, to obejrzysz sobie mój z 2009r z tym wyposażeniem, tylko SB. Będziesz miał porównanie.
Za naszą zachodnią granicą jak samochód ma robić duże przebiegi to kupują diesla, a w niedziele do kościoła benzynę, a gaz? Nie mam pojęcia. |
|
 |
macko555
Forumowicz
|
Wysłany: 04-02-2017, 11:52
|
|
|
Właśnie teraz dzwoniłem ponownie pytać o ten gaz bo facet nie miał wglądu w papiery wczoraj, no i dzisiaj nadal nie ma. Chciałem przede wszystkim zapytać ile to km wyjezdzilo na gazie ile lat zamontowany.. Mam oddzwonic za godzine. Prosilem tez o nr VIN bo znajomy w serwisie robi ale czy jest sens sprawdzac po numerze sprowadzanego lancera?
PS. Brylek, ty skąd jesteś?
W radomiu jest jeszcze takie cudeńko:
LINK
Tylko no nie wiem, jakoś SB nigdy do mnie nie przemawiały. |
|
|
|
 |
brylekVFR
Mitsumaniak

Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Paź 2013 Posty: 817 Skąd: WBR/ TSA Białobrzegi/Sandomierz
|
Wysłany: 04-02-2017, 12:10
|
|
|
Sens jest, ale nie w Polskim ASO. Jak masz jakąś możliwość weryfikacji po VIN to pewnie, skorzystaj tej opcji. Jeżeli masz kolegę w ASO to może uruchomi jakieś swoje kontakty i coś się dowie. Jak nie to myślę że warto kupić taki raport z firm zajmujących się takimi rzeczami, np. Auto Testo itp. Ja zapłaciłem 300zł za przegląd przed zakupowy w ASO, i teraz jestem mądrzejszy że wolę dołożyć i wziąć taki raport z oględzinami rzeczoznawcy.
Ten SB ma dziwne i biedniejsze wyposażenie. Dziwne bo skóra, i to podgrzewana. Silnik mniejszy, ale oszczędniejszy i chyba szkoda go gazować. Do sedana brakuje mu zmieniarki i rockforda. Plus taki że zarejestrowany w kraju. Kwestia bagażnika jest taka że sedan ma o parę litrów większy, ale gorszy właz załadunkowy, SB bagażnik mniejszy, ale za to łatwo się do niego wszystko pakuje. Wygląd rzecz gustu, ja szukałem sedana, kupiłem SB i nawet zaczyna mi się podobać
Ja mieszkam w Białobrzegach, czyli z Radomia trzeba jechać na Warszawę trasą S7 |
|
 |
macko555
Forumowicz
|
Wysłany: 04-02-2017, 13:07
|
|
|
Gość mówi że z butli wyczytał jakoby gaz był z 2011.. Trochę minęło tych lat.. Dziwne że takich rzeczy nie wiedział (chociaż w sumie to komis)..Ma mi podesłać VIN i mówi, że jeśli auto tydzień się nie sprzeda to zrobi homologację na 10lat i zarejestruje. |
|
|
|
 |
brylekVFR
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-02-2017, 14:00
|
|
|
Czyli certyfikatu homologacji butli nie posiada? U nas teoretycznie przeglądu nie przejdzie. Ciekawe jak z dowodem rejestracyjnym, czy za granica wbijają w dowód jak u nas? |
|
 |
macko555
Forumowicz
|
Wysłany: 04-02-2017, 14:18
|
|
|
2 miesiące po kupnie czyli gdzieś początkiem 2009 miał założony gaz.. Nie wiem, chyba to nienajlepsza informacja?
[ Dodano: 04-02-2017, 15:22 ]
@UP
Sorry za spam i za uprzykrzanie życia Ale naprawdę zakochałem się w tej marce i każda oferta w okolicy pobudza mnie do działania. Pojawiło się takie ogłoszenie we wieliczce:
https://www.otomoto.pl/of...html#8f4ee83129
Trochę, mam wrażenie, jest tu nadmiar wiejskiego tuningu (czy mi się tylko wydaje i nie ejst wcale źle?).. Prywatny sprzedawca - wolę tak, niż jakiegoś kombinatora i ściemniacza z komisu. Wygląda ładnie i osobiście nie mogę się dopatrzyć niczego niepokojącego... Hmmm.. No i rocznik 2009 - zawsze to rok ;p
PS. Rozmawiałem z właścicielem.. Mówi że jest 2 albo 3 posiadaczem auta. Samochód kupiony za granicą tylko dla tego że było taniej. Od 1 roku jeżdżony w PL.Numer VIN podany, ponoć full serwis ASO i potwierdzony przebieg.. LPG BRC z jakimś "płynem" który trzeba średnio co roku dolewć ale szczerze nie znam się zbytnio na tym. Gaz wstawiony 3 lata temu. Kurde wydaje się naprawdę niezły. Ten przebieg bardzo mały ale niby 199% potwierdzony.
PS2. Rozmawiałęm ponownie, pytałem o to czy były jakieś stłuczki. Mówi że jak kupował auto to było ono sprawdzane pod kątem oryginalności części i ponoć wszystko się zgadzało, lampy z przodu, chłodnica itp itd - wszystko oryginalne.. Sugeruje też że auto było woskowane i fachowiec mu mówił że prawdopodobnie coś było z lewyumi drzwiami i przy lewym błotniku z przodu - lakier jest perfekt i właśnie rzekomo wygląda na zbyt "świeży" (ale nie ma żadnych pyłków czy odtrysków). |
|
|
|
 |
|
|