Czyszczenie filtra DPF |
Autor |
Wiadomość |
Johnny R.F.
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis 07' 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-02-2017, 09:38 Czyszczenie filtra DPF
|
|
|
Dzień dobry.
Problem typowy ale troszkę inny niż zwykle. Otóż palą mi się kontrolki DPF oraz check. Przed podróżą dzień wcześniej dał o sobie znać DPF, a więc miałem okazję go przepalić. I w tym czasie wyskoczył check, a auto nagle straciło moc i zaraz po tym DPF zgasł. Z takim bublem samochód stał przez tydzień na parkingu. Wracając do domu auto prowadziło się normalnie jednak check nadal był. Dopiero pod domem zgasiłem i zapaliłem silnik, check'a nie ma. Podpiąłem pod OBD mini z appką (wiem to nie to samo co zwykłe urzadzenie diagnostyczne) i w historii były kody P2563 oraz P2002. Skasowałem i było ok. Sytuacja powtórzyła się wczoraj z tym że już kontrolki nie chcą zniknąć a błąd jaki jest to P2002
Kod ten to niewydajny filtr dpf. Moje zamiary, to kupić spray Wurth Diesel Particulate Filter Cleaner.
I tutaj moje pytanie, którędy wprowadzić płyn, oraz czy macie inne uwagi w sprawie mojego problemu, chętnie poczytam
Grandis 2.0 2007 192kkm |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 614 Skąd: Kentaki
|
Wysłany: 12-02-2017, 00:11
|
|
|
a próbowałeś wymusić testerem diagnostycznym wypalenie dpf, często trafiały mi się passaty b6 z 2.0 tdi w których trzeba było przejechać się na przejażdżkę z vagiem i przeprowadzenie procedury wypalania dpf. |
|
 |
Johnny R.F.
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-02-2017, 10:33
|
|
|
Jeszcze nie próbowałem takim sposobem.
Przejażdżka z vagiem przy braku mocy będzie miało na to wpływ? |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 14-02-2017, 19:00
|
|
|
jedziesz w trybie serwisowym moc nie potrzebna prędkość i tak max 60km/h w poszczególnych oknach podglądasz temp. dpf i procenty widać jak wypala filtr ,natomiast jak już jest mocno zapchany używam płukanki do dpf ,ale to demontaż filtra zalanie go środkiem 2-3L zależy od wielkości dpfu i na dobę zostawiamy obracając co jakiś czas DPF FLUSHING |
|
 |
enea
Forumowicz
Auto: focus
|
Wysłany: 14-02-2017, 20:18
|
|
|
skull napisał/a: | jedziesz w trybie serwisowym moc nie potrzebna prędkość i tak max 60km/h w poszczególnych oknach podglądasz temp. dpf i procenty widać jak wypala filtr ,natomiast jak już jest mocno zapchany używam płukanki do dpf ,ale to demontaż filtra zalanie go środkiem 2-3L zależy od wielkości dpfu i na dobę zostawiamy obracając co jakiś czas DPF FLUSHING |
troche mylne, lub niedpowiedziane, 60km/h nie starczy musisz wypelnic jeszcze ze kilka warunkow, co do "swietnych plynow" podobno naciaganie klienta |
|
|
|
 |
patrycjuszek
Forumowicz
Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Pomógł: 13 razy Dołączył: 03 Cze 2009 Posty: 556 Skąd: Wisxnice
|
Wysłany: 14-02-2017, 20:55
|
|
|
Niestety samemu to najlepiej wodą. Wyjąć dpf i myjką ciśnieniową i dimer. Dimer super myje dpfy.
Problem jest z wyjściem bo w Grandisie ciężko. |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 14-02-2017, 21:47
|
|
|
enea napisał/a: | skull napisał/a: | jedziesz w trybie serwisowym moc nie potrzebna prędkość i tak max 60km/h w poszczególnych oknach podglądasz temp. dpf i procenty widać jak wypala filtr ,natomiast jak już jest mocno zapchany używam płukanki do dpf ,ale to demontaż filtra zalanie go środkiem 2-3L zależy od wielkości dpfu i na dobę zostawiamy obracając co jakiś czas DPF FLUSHING |
troche mylne, lub niedpowiedziane, 60km/h nie starczy musisz wypelnic jeszcze ze kilka warunkow, co do "swietnych plynow" podobno naciaganie klienta |
robię to i wiem co piszę,tłumaczyć tu wszystkiego po kolei nie będę w pierwszej kolejności trzeba dysponować testerem vag. |
|
 |
nekoashi
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Grandis
Pomógł: 5 razy Dołączył: 12 Lip 2016 Posty: 249 Skąd: Trzebiatów
|
Wysłany: 15-02-2017, 15:57
|
|
|
tak czytam posty o dpfie, i cieszę się aż że mój go nie posiada jeszcze |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 15-02-2017, 18:49
|
|
|
nekoashi napisał/a: | tak czytam posty o dpfie, i cieszę się aż że mój go nie posiada jeszcze |
a ja widząc co najczęściej psuje się i trafia do warsztatu,to ciesze się,że nie mam diesla |
|
 |
nekoashi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-02-2017, 19:02
|
|
|
skull, punkt dla Ciebie |
|
|
|
 |
kcn
Mitsumaniak Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2014 Posty: 183 Skąd: Błonie
|
Wysłany: 16-02-2017, 10:33
|
|
|
skull napisał/a: | nekoashi napisał/a: | tak czytam posty o dpfie, i cieszę się aż że mój go nie posiada jeszcze |
a ja widząc co najczęściej psuje sięu i trafia do warsztatu,to ciesze się,że nie mam diesla |
zaorane |
_________________ __________________________________
-GRANDIS-
 |
|
|
|
 |
Johnny R.F.
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-02-2017, 21:32
|
|
|
skull napisał/a: | jedziesz w trybie serwisowym moc nie potrzebna prędkość i tak max 60km/h w poszczególnych oknach podglądasz temp. dpf i procenty widać jak wypala filtr ,natomiast jak już jest mocno zapchany używam płukanki do dpf ,ale to demontaż filtra zalanie go środkiem 2-3L zależy od wielkości dpfu i na dobę zostawiamy obracając co jakiś czas |
- Nie dysponuje zbytnio wolnym czasem i odpowiednimi narzedziami (oraz doswiadczenia) zeby wymontowac filtr ktory jest wmontowany w trudno dostepnym miejscu, ale skoro i tak juz posiadam spray do czyszczenia.
Od góry wychodzi przewod lambda/temp? Oraz rurka. Gdzie moge wprowadzic dozownik?
[ Dodano: 26-04-2017, 19:41 ]
Hej
Nie wiem czy dla kogoś jest istotne co stało się z moim filtrem?
Znajomy mechanik zaproponował że przewierci otwory i wyczyści softa. Pomyślałem "ale głupi pomysł" Jednak coś co jest głupie, a działa, znaczy że głupie nie jest.
Rezultat takiego zabiegu w Gandzi to niższe spalanie, zaś wypalanie nie pojawia się, a przejechałem ponas 2.000km
Pozdro. |
|
|
|
 |
nekoashi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-04-2017, 21:06
|
|
|
Wszystko fajnie.. ale aktualnie twój dowód rejestracyjny jest do zatrzymania. po prostu usunął Ci dpf
Ciesz się, że przeglądy są u nas robione na sztuke |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 26-04-2017, 22:45